215219_1868695389780_3892942_n

Imate konja, ki ga težko ulovite na pašniku in vam je nekdo že svetoval, da ga takrat nikar ne glejte v oči? Razumen nasvet, saj mnogo živali dojema očesni kontakt, kot znak dominance ali agresije.

Na Veterinarski fakulteti v Pennsylvaniji so to tezo popolnoma ovrgli. Raziskava je potekala na 100 konjih in osebe, ki so sodelovale v raziskavi, so morale ujeti prav vsakega konja na velikem pašniku.

  • Pri polovici konj so se osebe, ki so konje lovile izogibale očesnemu kontaktu.
  • Ostalim konjem so se sodelujoči približevali s stalnim očesnim kontaktov.
  • Tri tedne kasneje, so vse konje testirali znova, le da so zamenjali skupine.

Študija je pokazala, da ni prav nič pomembno ali konja, ki ga lovimo gledamo v oči ali pa umaknemo pogled stran.

Če imate konja, ki ga je težje ujeti, potem nikar ne skrivajte oglavk in povodcev za hrbtom. Konji so preveč pametni, da bi padli na take limanice. Raje se lotite bolj pametne tehnike in si za rešitev problema vzemite čas. Ne pridite po konja na pašnik le ko vas mika jahanje ali lonžiranje. Pridite, da ga pozdravite, da ga prečohate in ga nato izpustite med prijatelje. To ponavljajte nekaj časa, potem pa ga enkrat res »ugrabite«. Peljite ga iz pašnika, ga zunaj prečohajte ali skrtačite in ga zopet vrnite.

Ko konj že malce »pozabi« na rutino »vaša pojava = jahanje« in ko presodite, da je pravi čas, da pa gresta malo delat ali pohajkovat po terenu, takrat seveda pojdita. Naslednjič pa ponovita »Jaz nisem samo jahanje«.

Uspeh je skoraj zagotovljen, konj mora v vas videti nekaj lepega, čas, ki ga preživlja z vami pa mora biti prijeten. Ne pozabite; ta čas mora biti prijeten tudi med delom.