Delavec

Ta tip konja ima veliko delovno voljo, veliko energije in ga včasih zamenjamo za nervoznega konja. Resnica pa je, da se takšen konj močno želi učiti in ustreči jahaču. Delavec je stalno pozoren na dejstva jahača vendar to pogosto pripelje do tega, da je pred jahačem in posledično dela napake. Težko se sprosti, največkrat zaradi jahačev samih, ki konja ne razumejo in zato postopajo nepravilno. Lastnik delavca je lahko zelo srečen ob takšni delovni volji, naučiti pa se mora pravilno usmerjati konjeve ambicije.

Najpogostejše napake pri treningu delavca: velika napaka je, če želimo konja z veliko delovno etiko kaznovati za trud, ki ga izžareva. Izogibajte se tudi pogostega ponavljanja vaj.

Nasveti: Konj delavec bo odreagiral na najmanjši signal jahača, je občutljiv na noge, rad gre naprej in je po navadi zmožen izpeljati izjemno dobre naloge. Ko se tak konj sprosti, ko ujame ritem in ima nemoten kontakt z jahačem, ga je dobro naučiti preprostih dresurnih elementov, ki bodo zaposlile njegove možgane. Takemu tipu konja nikakor ne sme biti dolgčas. Tudi če imate delavca za lahkotno terensko jahanje, ga boste morali vsakodnevno zaposliti. Če ga ne boste, se bo konj zaposlil sam, in navadno to ne vodi do srečnega konca. Izogibajte se ponavljanju vaj. Medtem ko lahko počasnega in ravnodušnega konja desetkrat pošljete v isti element, pa tega nikar ne delajte pri delavcu. Ko bo po dveh ali treh ponovitvah dojel, kaj se od njega zahteva, ne bo več čakal na jahačeva dejstva, ampak se bo elementa lotil sam, brez vodstva. To bo naredilo še tako preproste vaje težke, saj bo konj napet. Bolj kot se bo jahač trudil vaditi, bolj bo konj živčen, ker ga jahač ovira pri izpeljavi elementov. Če bo sledila še kazen, bo konj postopno izgubil veselje do dela.

Občutljiv konj

Za pravega jahača je lahko tak tip konja pravo darilo narave. Občutljivi konji imajo navadno ravno pravšnjo voljo do gibanja, so propustni in občutljivi na nežna dejstva. To je njihova dobra stran. Ne tako dobra pa je, da hitro zamerijo, če jim ne razložimo na pravi način; nepravilno dejstvo, premočno dejstvo ali nejasno dejstvo. Vse to občutljivega konja vznemiri. Poleg tega je ta tip konja zelo občutljiv na neprimerno opremo. Že samo premalo zapet nosnik ga lahko vrže iz tira. Tak tip konja je primeren za zelo izkušene jahače, ki imajo razvit občutek za občutljive konje.

Najpogostejše napake pri treningu občutljivih konj: občutljivega konja nikakor ne sme jahati jahač, ki ne ve, na kakšnem konju sedi, in ki nima dovolj znanja za njegovo osebnost. Kombinacija velikokrat vodi v nesrečo, saj mora občutljiv konj na hrbtu čutiti jahača z jasnimi in ravno prav močnimi dejstvi. Občutljiv konj slabo prenaša jezo in kazen.

Nasveti: občutljive konje najlažje primerjamo z umetniškimi dušami. Občutljivost je njihova vrlina in hkrati slabost. Lahko dosežejo neverjetne stvari vendar se velikokrat razburijo za prazen nič. Jahač občutljivega konja naj konja zelo dobro spozna v različnih situacijah in ugotovi, kaj mu povzroča stres. Jahač se ne sme razjeziti, pač pa ohraniti mirno in trezno glavo. Prava reakcija bo konja pomirila. Ko jahač svojega konja zares spozna, bo lahko njegovo občutljivost izrabil sebi v prid. Konj bo jahaču zaupal in bo čakal na njegova dejstva, ter se preko jahačeve sproščene drže tudi sam sprostil.

 

Vir: http://www.equisearch.com/horses_care/health/behavior/horse_personality_types_041610/

Foto naslovne slike: Tajda Horvat