horse-bagKonj, ki ga pogled na belo plastično vrečko, ki leti proti njemu ali zvok bližajočega kolesarja ne vznemiri, nudi prijetno ježo.

Teorij, kako na najboljši način konju pomagati, da premaga naravni strah pred nenavadnimi predmeti, je mnogo. Znanstveniki so se lotili raziskovanja nekaterih in nam tudi predstavili izsledke raziskave.

Raziskovalci na Danskem inštitutu kmetijske znanosti so ocenjevali učinkovitost treh različnih pristopov k privajanju konj na tako imenovane »strašne predmete«. Prišli so do zaključka, da je ena izmed metod veliko bolj učinkovita od ostalih dveh. Raziskava je potekala na dvoletnih žrebcih danske toplokrvne pasme, proučevali pa so reakcijo konj na premikajočo belo najlonsko vrečo.

 

  • Prvo skupino žrebcev so takoj izpostavili beli vrečki. Temu načinu treninga rečemo »navajanje«.
  • Drugo skupino žrebcev so na belo vrečko navajali postopoma. To metodo imenujemo »desenzibilizacija«. Konju so pokazali belo vrečko, ki se ni premikala. Šele ko je bil konj ob njeni prisotnosti miren, so jo začeli premikati. Celoten trening je potekal postopoma. Vsakič, ko je postal konj nemiren, so s treningom počakali toliko časa, da se je pomiril.
  • Tretja skupina žrebcev je dobila pozitivno nagrado ob vsaki vaji z vrečko. Tako naj bi konj strašljivo vrečko povezal z nagrado. Ta način se imenuje »pozitivna motivacija«.

Najbolje se je odrezala skupina, ki je bila trenirana z »desenzibilizacijo«. Konji v tej skupini so redko pokazali nagon po begu. Preden so bili ob vrečki popolnoma sproščeni, je bilo opravljeno manjše število treningov. V ostalih dveh skupinah uspeh ni bil tako velik, saj je ostalo precej konj ,ki kljub večkratnemu izpostavljanju treningom niso prebrodili svojega strahu do belih vrečk.