Raziskovalci iz francoske Univerze Rennes so opravili raziskavo o pogostosti depresije na 59. konjih, ki so bili nastanjeni v konjeniških centrih in šolah jahanja.

Pri vseh sodelujočih konjih so se osredotočili na značilno »odmaknjeno pozo«, ki so jo izmerili s pomočjo položaja konjevega hrbta in vratu, na stopnjo nervoze in na preiskavo, ki je določila raven kortizola v krvi. Kortizol je namreč glavni pokazatelj stresa.

24 % vseh konj je kazalo tipične znake depresije. Bili so brezbrižni do ljudi in do vplivov iz okolja. Ko so se odzivali, so bile njihove reakcije  čustvene in težavne. Stopnja kortizola v krvi je bila prenizka. Poleg tega so bili na dotik človeka manj občutljivi, njihova ušesa in oči pa manj odzivna.

Izmed 24 % depresivnih konj so po številu močno izstopale kobile.

1. Znaki depresije

Konji, ki trpijo za depresijo se neradi gibljejo ali ne želijo zapustiti svojega boksa. Lahko tudi odklanjajo hrano in v najhujših primerih celo vodo. Navadno se umaknejo od drugih konj in ljudi. Če ljudje vztrajajo pri stiku, lahko postanejo agresivni. Depresivni konji stojijo v tipični pozi z iztegnjenim vratom in priprtimi očmi.

2. Vzroki za depresijo pri konjih

Travma, stres, nervoza in strah so povodi, ki konja privedejo v depresijo. Konji lahko prav tako, kot ljudje trpijo zaradi kemičnega neravnovesja , čeprav je odstotek teh zelo majhen. Če se vam zdi, da je vaš konj depresiven dobro poglejte okolje v katerem živi. Upoštevanje, da je konj čredna žival in da mu omejevanje svobodnega gibanja povzroča nesrečo, je ključno. Tudi če mislite, da je vaš konj v boksu srečen, ker ven sam ne želi, imejte v mislih, da večina depresivnih konj ne želi iz boksa, ker preprosto nimajo več volje do življenja.

3. Kaj storiti?

Če vaš konj kaže znake depresije je najprej potreben temeljit pregled krvi, ki bo pokazal morebitno neravnovesje. Če le-to ne bo ugotovljeno morate ugotoviti zakaj je vaš konj nesrečen. Pogreša družbo ostalih konj? Mu je v boksu večji del dneva dolgčas? So treningi naporni? Skratka, če sumite, da konj ni zadovoljen si vzemite čas in opazujte svojega konja ter mu skušajte pomagati. Nekaj kar je dobro za vas in vaše potrebe morda ni dobro za vašega konja.