Konjarji sicer že vemo, da nas naši konji spoznajo po glasu, znanstveniki pa so dokazali, da si ob zvoku našega glasu v možganih prikličejo tudi vizualno podobo našega telesa. Nekoč je veljalo, da si lahko podobo na podlagi enega ali več čutov prikličejo le ljudje, sedaj je jasno, da so to sposobni tudi konji.

Raziskava Univerze Sussex je v prvem delu vključevala 32 konj. Konjem so preko zvočnika predvajali glasove tujcev, med njimi pa je bil tudi glas lastnika. Ko se je oglasil slednji, so konji poslušali dlje in bolj pozorno. Na neznane glasove, ki so klicali njihova imena, se konji niso pozorno odzvali, niti niso iskali vir glasu.

V drugem delu raziskave je bilo vključenih 40 konj, kjer so dokazali, da lahko povežejo specifične glasove s podobami poznanih oseb, ki jih dnevno srečujejo.

Dr. Karen McComb pravi, da so sposobnost povezovanja glasu in podobe že preučevali na primatih in vranah. Domneva, da se je sposobnost razvila z namenom, da so konji lahko razločili komu lahko zaupajo in komu ne.

Raziskava je pojasnila tudi, da pri teh nalogah sodeluje predvsem leva stran možganov, saj so konji veliko bolje opravili nalogo, če je oseba z zvočnikom stala na njihovi desni strani.

Raziskava je bila objavljena v Proceedings of the Royal Society B.