Osebnost je našim konjem tako rekoč položena v jasli. Večina osebnostnega razvoja se zaključi, še preden žrebe neha sesati pri kobili. Če imamo srečo ali pa smo dovolj izobraženi in je naše ravnanje s konjem primerno od rojstva, nam to dodatno pomaga oblikovati konjevo osebnost. Dolgoročno to vpliva na to, kako bo konj sprejel trening in različne situacije. Preden nadaljujete z branjem prispevka si preberite članek Razumevanje konjeve osebnosti.

 

Razvajen konj ima najboljše možnosti za korekcijo, še posebej če bo z njim delal dober trener, ki razume temperament konja.

Plašno/socialen konj se zelo dobro odziva pri mirnemu jahaču, ki ga ves čas opogumlja. Dobro sprejema prigovarjanje in motivacijske nagrade. V situaciji, ki je za tako plašnega konja strašljiva in skoraj brezizhodna, se konj zanaša na človekovo mirnost in samozavest.

Plašno/težaven konj je v nepredvidljivih situacijah lahko zelo nevaren. Ko ga je strah, lahko postane avtoritativen ali celo napadalen. V tem primeru nam nežnost ne bo pomagala! Takrat je čas, da konju odločno pokažemo svoj položaj. Ko konj sprejme našo nadvlado, ostro dejstvo zmehčamo, saj bi ga z nadaljevanjem ukazovalnosti lahko pahnili v paničen odziv. Plašno težaven konj zahteva jahača z zelo dobrimi živci, hitrimi odzivi ter dobrim prepoznavanjem meje med strahom, oziroma dominantnostjo ter mirnostjo.

Nagrajevanje

580613_3262367630715_580935919_nNagrade so pomemben del vsakega učenja. Nekateri jahači uporabljajo priboljške, nekateri odvzem pritiska takoj, ko se konj odzove na dejstvo. Vsaka nagrada je v redu, dokler konj ve, da jo je dobil za primerno obnašanje. Pomembno je, da z nagradami ne pretiravamo. Bolje je konja potrepljati, kot pa da mu dajemo različne priboljške. Velika količina priboljškov lahko konju celo škoduje.

Pri nagrajevanju bodimo pozorni na osebnost našega konja.

Plašnemu konju je bolje nakloniti kakšen trenutek božanja in mirnega prigovarjanja.

Ravnodušen konj interakcijo z nami vidi kot delo in je bolj vesel, če ga pustimo pri miru.

Pri socialnih konjih je božanje in trepljanje zelo primerno, sploh če jim damo možnost, da se med tem razgledajo po maneži.

Težaven tip konja pogosto uživa v »pričkanju z nami«, vendar je to zelo nezaželjeno. Težavni konji tako potrebujejo samo hitro potrepljanje po vratu ter popustitev dejstva takoj, ko se odzove. Vesel je, če mu damo par trenutkov brez priganjanja, zato da se razgleda po maneži in vidi ostale konje v napornem delu med tem, ko sam počiva.

Vsak tip konja se na različne nagrade odziva različno, poznavanje njegove osebnosti pa nam lahko pomaga najti najbolj primerno in učinkovito metodo nagrajevanja.