23652_1219714053965_2226176_n

Sandi Gombač in PRETTY STAR GO TARI , foto: Sibil Slejko

Če hočemo, da bo naš »western« konj resnično postal to, kar si želimo, ga moramo znati kontrolirati na vseh delih njegovega telesa.

Kontrola konjevih ust, glave in vratu

Če želimo, da bo naš konj lahko opravljal vse naloge, ki jih pričakujemo od njega, je potrebno najprej vedeti, kako obvladati celotno telo konja – a kako konj deluje, velikokrat niti ne pomislimo. Prepogosto lastnike pri konju zanima le to, da nas nosi in da smo mi z njim srečni. Velikokrat pa konj ne misli enako, saj ni sposoben sam po sebi razvozljati naše ukaze in s tem tudi pravilno uporabljati svoje telo.
Večina rekreativnih jahačev konja usmerja z rokami, z nogami pa ga le vzpodbuja k hitrejšemu gibanju. Uporaba rok je pogosto preveč izrazita, pregroba in če nas konj ne uboga, je seveda za nepoznavalca, najlažje vzeti močnejšo brzdo – žvalo. Če vse pravilno uporabljamo in je konj pravilno ujahan, ne potrebuje sile v ustih, da bi spoznal, kaj je prav in kaj ni.

23322_1312177725499_2565186_n

Konju pogosto nehote prizadenemo bolečino. Zavedanje našega telesa je pri jahanju nujno. 

Za dobro kontrolo konja je potrebno poznati osnovne dele njegovega telesa, s katerimi obvladamo celotno gibanje: konjevo glavo, vrat, sprednje noge z rameni, sredino telesa s križem ter zadnji del konja z nogami. To so točke, kjer se konja obvladuje, da resnično postane pravi western konj.
S pravilno uporabo vseh delov telesa, lahko konja vodimo tudi brez brzde in ostalih prisil na glavi, ki največkrat pritiskajo na nosno kost. Če želimo jahati zgolj sproščujoče in v veliki meri kot želi konj, je znanja lahko hitro dovolj; če pa želimo konja obvladati v vsakem delu njegovega telesa, se učenje šele začne.

1111

Pravilno ujahan western konj bo sposoben odziva na najmanjša, skoraj nevidna dejstva jahača.
Na sliki: Bosal komplet

 

Če  želimo pravilno uporabljati ukaze brzde, moramo konjevo telo pravilno zmehčati, ga spraviti v ravnovesje, da je na vsakem delu svojega telesa pripravljen sprejeti ukaz jezdeca. Ko pri mlademu konju začnemo uporabljati brzdo, je nadvse pomembno, da je roka nežna in konkretna: že nekoliko prehiter poteg roke ustvari odpor v ustih konja in njegova glava se zaradi upora obrača v drugo smer kot želimo. Pravilna uporaba sile v roki konju obrne glavo v pravo smer, zato mu lahko hitro popustimo in s tem pokažemo, da je naredil prav. Učenje, kaj je prav in kaj je narobe, naj poteka počasi in brez hitenja, kar pa seveda zahteva čas. Če se konj upira, ko potegnemo vajet v želeno smer, moramo vajo ponavljati toliko časa, da se nauči, da naša roka popušča vedno, ko nam izpolni želen ukaz z roko.

41-566x379

FG Show snaffle brzda

Med ljudmi velja prepričanje, da se western konj jaha le z eno roko, vendar pa to lahko počnemo le s konjem, ki je bil pravilno ujahan in je pripravljen sprejemati ukaze z zunanje vajeti (z dotikom na vratu).

Kako pripraviti konja, da ga bomo lahko dobro jahali z eno roko?

1383258_10202145107330146_6813377269981462258_n

 

Učenje se začne z obema rokama. Uporaba obeh rok je zelo pomembna, saj vsaka roka posebej pove konju, kaj želimo. Da bo lažje razumeti način dela obeh rok, je potrebno vedeti, da sta notranja roka in notranja vajet tisti, proti katerima je obrnjena konjeva glava pri zavoju oziroma spremembi smeri. Zunanja roka in vajet pa nasprotno – na nasproti strani od smeri glave.

dvo-rocno-jahanje-pri-mlade

Položaj rok pri dvoročnem jahanju

 

Pri ukazu spreminjanja smeri najprej uporabimo zunanjo roko, kar konju pomeni ukaz za spremembo smeri, z notranjo roko pa mu pokažemo, kaj želimo. Najprej je dejstvo zunanje roke le v deležu nekaj odstotkov in je teža vsega ukaza na notranji roki, ki mora biti čim bolj nežna in odprta. Čez čas se zmanjšuje ukaz notranje roke in povečuje vpliv zunanje roke. Zunanja roka je zmeraj prva, saj želimo, da bi na koncu treninga naš konj znal spreminjati smer na eno roko in pri tem je pomembna zunanja vajet. Uporaba zunanje vajeti na konjevem vratu se v western žargonu imenuje »Neck Rein«. Seveda za spremembo smeri ni dovolj samo delo rok, ampak tudi delo nog. Ko deluje zunanja vajet, začne malo za sedelnim pasom delovati tudi zunanja noga jezdeca. Notranja noga hkrati podpira konja in korigira spremembo smeri.

94570_0-566x566

Western vajeti Elite Basket

Kombinacija rok in nog mora biti sinhrona, ne prehitra, čim bolj tekoča. Če bodo roke pregrobe in prehitre, bo konj to sprejel s strahom in s tem izgubil koncentracijo. Slednja je pogoj, da si čim prej zapomni vajo, ki jo opravljamo.

Ko potegnemo vajet v želeno smer, konj obrne glavo in da bo to sprejel čim bolj tekoče, je potrebno zmehčati in pripraviti tudi njegov vrat. Ukaz iz konjevih ust prehaja v njegov vrat in za vrat je pomembno, da je zmehčan, sproščen in je enako gibljiv v obeh smereh.
Mehčanje vratu je še posebej pomembno pri ujahavanju mladega konja. Vrat je zmehčan, ko se je konj sposoben odzvati na poteg rok brez upiranja tako, da obrne glavo nazaj proti svojemu repu. Mehčanje vratu je postopek, ki konju ne sme vzbujati strahu in se začne s postopnimi ukazi. Ko konj popusti in svoj vrat počasi obrne glede na poteg vajeti, se sila rok zmanjšuje, pri tem pa je pomembno tudi dejstvo nog. Delo nog pri mehčanju vratu je podobno kot pri zavoju, le da je notranja noga izrazitejša.


Konj bo razumel naše vaje, zaznal, kaj želimo, če mu pokažemo, kaj je prav in kaj je narobe. Če konj naredi, kar smo želeli, moramo takoj naslednji trenutek popustiti prisilo rok ali nog.

Sandi Gombač

www.gombac-horses.com

Družina Gombač se že od leta 1989 intenzivno ukvarja s konjeništvom. Na začetku so svoje znanje izpopolnjevali v športnem jahanju, kasneje v rekreativnem terenskem jahanju in zadnjih šest let intenzivno v western jahanju.

“Naše ambicije so v kvalitetnem individualnem izobraževanju, ujahavanju in treningu konj tako za tekmovanja kot tudi za teren. Zavedamo se, da je za dobrega konja potrebna kvalitetna reja in kvalitetno ujahavanje ter trening. Svoje znanje v western jahanju izpopolnjujemo tako v Sloveniji kot tujini. Sami smo vzredili in ujahali vrsto kvalitetnih konjev različnih pasem: Quarter Horse, Paint Horse, Holstein ter tudi slovenske toplokrvne pasme. Pri nas je bilo ujahanih in korigiranih preko petdeset konjev, svoje znanje smo vedno prenesli tudi na lastnike konj.”