431695_4080181435549_1871809301_n

Kavalete so odličen pripomoček za trening prav vsakega konja. Pomagajo pri razvijanju moči, ravnotežja, ritma, potrpežljivosti in ubogljivosti konj, tako za delo na tleh, kot za samo preskakovanje. Po definiciji so to pravzaprav le rahlo dvignjeni drogovi, ki se končajo z nosilno strukturo v obliki črke X. Sama beseda je italijanskega izvora (cavaletti), in pomeni »majhni konji«. Primerne in uporabne so za vse pasme konj, ki se udejstvujejo v vseh disciplinah, ne le v preskakovanju ovir.

images (1)
Kaj lahko z delom s kavaletami pravzaprav dosežemo oz. izboljšamo?

– vsesplošno uravnoteženost konja
– ritem
– potrpežljivost v pričakovanju jahačevih dejstev
– ubogljivost na jahačeva dejstva
– pridobivanje občutka za postavljanje kopit v prostoru
– izravnanost na ravni liniji
– razvijanje in sproščanje mišic hrbta
– moč in vzdržljivost
– uporaba zadnjega dela, in s tem prosta ramena
– priprava konja na preskakovanje ovir
– jahač se nauči oceniti razdaljo med samimi drogovi, kar je pomembno pri preskakovanju ovir – posebej višjih

Z napačnim izvajanjem samih vaj, lahko naredimo več škode kot koristi. Če niste nikoli jahali čez kavalete ob nadzoru inštruktorja, se prej posvetujte z njim.

POSTAVITEV

Prvi izziv je že sama postavitev drogov pred treningom. Načeloma velja, da za kas postavimo drogove približno 4 stopala oz. 120 cm narazen, za galop pa približno 9 stopal oz. 270 cm, s čimer spodbujamo enakomeren in uravnotežen korak. Seveda ima vsak konj različno dolg korak, zato je ponavadi potrebno postavitev kar nekajkrat preizkusiti in popraviti.

Cilj treninga s kavaletami je doseči dolžino koraka, ki jo jahač želi – seveda v mejah konjevih telesnih zmogljivosti. To pomeni, da bo jahač, ki želi podaljšati konjev korak, razdaljo med drogovi podaljšal, in obratno v primeru, ko želi konjev korak skrajšati. Jahač lahko uporabi poljubno število drogov, v praksi pa zadošča 5 -6, v ravni liniji postavljenih drogov.

Z mladimi, neizkušenimi konji, začnemo s posameznimi drogovi na tleh. Ko pridobijo samozavest, ravnotežje in natančnost, nadaljujemo s kavaletami, ki jih od tal dvigujemo postopoma – najprej enega v vrsti, nato dva, in tako naprej. Velja si zapomniti, da je postopnost pri delu s konji vedno ključnega pomena. Delajmo potrpežljivo in težavnost prilagodimo vsakemu konju posebej – vedno začnemo z najlažjimi vajami. Če bomo konja preobremenjevali, in zastavljali njemu pretežke naloge, ne bomo napredovali, konj pa ne bo sodeloval z veseljem, ampak bo na delo z nami gledal z odporom. Nezadovoljen konj vodi v nezadovoljnega jahača, in začaran krog je sklenjen. Pri konjih, ki se s kavaletami šele spoznavajo, je nujno uporaba ščitnikov za sprednje in zadnje noge.

JAHANJE PROTI KAVALETAM

Jahanje kavalet zahteva premišljeno jahanje. Če je le mogoče, naj bodo drogovi nameščeni po sredinski liniji maneže oz. jahalnice, da lahko jahač jaha v obeh smereh. Najbolje je, da ima jahač vsaj 6 metrov prostora, pred prvim drogom – tako se imata čas pripraviti tako jahač, kot konj. Konj naj bo zravnan, pri čemer mu pomagajo dejstva jahačevih rok in nog oz. listov. Pomembno je, da jahač gleda naravnost predse, npr. drevesa v ozadju – gledanje v tla konju onemogoča uravnoteženo in zbrano gibanje. Čeprav je idealno preko kavalet jahati z napetimi vajetmi, konja ne držimo v trdnem prijemu. Če konju damo proste vajeti, bo sam poiskal svojo pot čez drogove, in se tako naučil misliti »s svojo glavo« – na začetku se mu bo mogoče zdelo nenavadno, lahko se tudi spotakne.

JAHANJE ČEZ KAVALETE

Jahač naj jaha čez kavalete enako kot proti kavaletam:

– mirne roke naj minimalno motijo konja
– pogled naprej, usmerjen v področje za drogovi
– noge mirno ob konju, brez priganjanja
– stabilen sed v sedlu

Veliko jahačev med jahanjem čez same kavalete zavzame polsedeči oz . razbremenilni položaj – tako razbremenimo konjev hrbet, in ne motimo njegovega ravnotežja in ritma.

KAJ PA PO KAVALETAH?

Večina jahačev takoj po zadnjem drogu jaha iz ravne linije v ovinek. Zakaj je to napaka? Ker je namen drogov razvijanje izravnanosti konja. V ravni liniji naj bi jahali vsaj 6 metrov pred prvo in 6 metrov za zadnjo kavaleto.

RAZNOLIKOST TRENINGA S KAVALETAMI

Trening konja s kavaletami naj ne bodo le ravne linije v kasu – omejitev naj bo le domišljija. Kas, galop, in-and-out postavitve, različne oblike, spreminjanje razdalje – vse to so vaje, ki krepijo in razvijajo konjevo samozavest, ravnotežje in ritem. Kavalete so odlična priprava konja na preskakovanje ovir, hkrati pa so zabavna popestritev treninga tako za jahača, kot za konja.