Raziskava je pokazala, da je konjev odziv na določen predmet odvisen od tega, s katerim očesom konj predmet pogleda.

Raziskava je potekala na francoski univerzi in je dokumentirala, kako so se konji odzvali, ko so jim predstavili 3 različne stvari. Vsaka stvar je v konjih vzbudila drugačno čustvo.

  • Prvi predmet je bil srajca, ki je pri konjih vzbudila negativna čustva.
  • Drugi predmet je bil stožec, ki je vzbudil nezaupljivost in zanimanje.
  • Tretji  je bilo vedro polno krmil, ki je vzbudil  pozitivna čustva.

Raziskovalci so beležili kako so konji vidno preučevale vsak predmet in zabeležili vse odzive, ter koliko časa so konji gledale predmet s posameznim očesom. Konj namreč nima binokularnega vida temveč mono, kar pomeni, da gleda z vsakim očesom svojo sliko.

Izsledki so pokazali, da so konji gledali strašno srajco z levim očesom. Stožec so si raje ogledovale z desnim očesom, pozitivno vedro pa so ogledovali s poravnano glavo.

Izbira s katerim očesom bo konj gledal predmet je pogojena s tem, kako se konj počuti ob pogledu na predmet in katera polovica možganov procesira odziv na predmet. Čustva in zaznave konja se v konjevih možganih porazdelijo po dveh hemisferah in vsaka hemisfera je odgovorna za svoja čustva. Tisto čustvo, ki je zaznano z desnim očesom potuje v levo hemisfero in tisto, ki je zaznano z levim očesom potuje v desno hemisfero. Ravno obratno torej.

Izsledki so pokazali, da leva hemisfera skrbi predvsem za konju nepoznane situacije in predmete. Desna hemisfera ocenjuje negativne reakcije konja, obe pa skrbita za pozitivne občutke.

Sedaj torej veste kaj pomeni, če vas konj pogleda z desnim očesom in kaj pomeni če vas proučuje z levim očesom. Če vas gleda naravnost…bodite veseli 🙂