V zimskem času, ko so tla trdo zamrznjena, zaledenela in prekrita s snegom je skrb za konjeve noge ključna. Zdrsi, zvini in nategnjene mišice niso redki v teh časih, poskrbeti pa moramo, da ne pride še do česa hujšega. Če je vaš konj bos, potem večjih problemov pri zimskem jahanju ne boste imeli, če pa mora biti konj kovan, pa je vsekakor potrebna večja previdnost. Vsaka podkvica namreč ni primerna za jahanje po zasneženih in zaledenelih poteh.

Bosi konji z naravno uravnoteženimi kopiti, s trdno kopitno steno in dobro oblikovanim podplatom imajo dober oprijem med zimsko ježo. Zaradi naravne oblike podplata pri dobro oskrbovanih bosih kopitih se v njih ne nabirajo sneg, blato in brozga. Kopita z dolgimi prsti in nizko peto, krhko steno in ravnim podplatom pa imajo slabo trenje s tlemi in podplat je tako bolj izpostavljen poškodbam zaradi ledu. Če želimo našega konja pustiti bosega, potem so čevlji za konja dobra rešitev. Pred nakupom čevljev dobro preverite kako se obnesejo na ledeni podlagi!

Če mora biti naš konj iz kakršnegakoli razloga kovan velja upoštevati spodnje nasvete in seveda nasvete kovača, ki bi moral znati svetovati najboljšo rešitev za vašega konja.

Katere podkvice so primerne za uporabo v zimskem času

• Aluminijaste podkve imajo zaradi mehkejše kovine nekoliko boljši oprijem na zmrznjenih tleh. V kombinaciji z ozobci (štolami) so primerne za ježo na relativno mehki podlagi.
• Gumijaste in plastične podkve (tudi čevlji za konje) običajno nudijo manj oprijema, kot bosa noga.
• Železne podkve pri nizkih temperaturah še dodatno otrdijo in postanejo zelo drseče.
• Podkvice s stalnimi ozobci na prstnem in petnem delu se pogreznejo v sneg ali delno zaledenelo podlago in tako zagotovijo dober oprijem, na čistem ledu pa so te podkvice zelo spolzke in nevarne.
• Podkvice pri katerih lahko ozobce odstranimo so bolj primerne različnim zimskim razmeram. Na zunanjo stran podkve mora kovač pritrditi oster »H« ozobec ali pa morajo ravni ozobci imeti widia štifte. Pozimi ravnih ozobcev na podkvah ne smemo imeti! Če ima naš konj v izpustu družbo prijatelja, je pri tej rešitvi potrebno ozobce redno odstranjevati, saj so lahko poškodbe pri igranju ali kreganju med dvema konjema lahko zelo resne. Ozobce je tudi na splošno potrebno po jahanju odstraniti, saj konju na suhem, v hlevu spremenijo kot kopita in s tem stojo, kar ni dobro za vezi!! Zato stalni ozobci nikakor niso priporočljivi.

10401211_1082157086814_2941_n (2)

V kolikor je naš konj pozimi kovan, se mešanica snega, ledu, blata, gnoja, sena in nastilja nabere v kopitu in tam ustvari trdo ledeno kepo, ki jo je s klinom skoraj nemogoče odstraniti. Rob kjer se podkev dotika kopita je običajno ravno dovolj velik, da se ta ledena kepa zatakne, se na podplatu zaradi toplote začne topiti, voda pa nato spolzi po hladnejši podkvi ter nanjo primrzne. Tako ledena kepa raste in raste. Konj, ki mora hoditi s kepami ledu v kopitih mora stalno loviti ravnotežje, posledično ima zaradi tega zelo obremenjene sklepe, vezi in mišice. Poškodbe so vsekakor zelo možne.

Rešitve:

• Uporaba različnih snovi, kot je maščoba namazana na podplat bosih ali kovanih konj lahko prepreči nabiranje snega, vendar le začasno.

• Podolgovati gumijasti izmetači, ki jih kovač namesti med kopito in podkev so zelo učinkovita rešitev proti nabiranju snega v kopitu. Podplat lahko še vedno diha, žabica se še vedno premika, gumijasti trakovi pa ob vsakem koraku odstranijo sneg iz robnika med podkvijo in podplatom. Izmetači dobro delujejo v vseh vremenskih razmerah, vendar pomagajo samo kadar je konj kovan z običajnimi, polkrožnimi podkvami.

• Če je konj kovan na usnje potem smo ledenih kep v kopitih v veliki meri rešeni. Ima pa kovanje na usnje tudi določene slabosti o katerih se pogovorite s svojim kovačem.

• Rešitev je tudi podkev, katere gladek (»poliran«), notranji rob je oblikovan v konus, tako, saj se snežena kepa z vsakim korakom porine ven.