Biotin je vodotopni B vitamin, ki igra pomembno vlogo pri metabolizmu, konjevo telo pa ga ne proizvaja samo. Pridobi ga lahko le skozi prehrano oziroma prehranski dodatek. Nahaja se v lucerni, zmerne količine v ovsu, ječmenu, nizke pa tudi v koruzi.

ZGODOVINA
Biotin so odkrili v 30. letih prejšnjega stoletja, ko so podgane, ki so jih hranili izključno z jajčnim beljakom utrpele hude oblike dermatitisa, izpadanje dlake in ostale bolezni. Ugotovili so, da se protein v beljaku veže na biotin in preprečuje njegovo absorbcijo. Kasneje so domnevali, da biotin kot prehranski dodatek izboljšuje kvaliteto človeške roževine in zdravi kožne težave.

Ena izmed raziskav, ki so jo opravili škotski znanstveniki iz Royal (Dick) School of Veterinary Studies je pokazala, da se je po 5. mesecih dodajanja biotina rast kopit povečala za 15 %; kopitna kapsula je zrasla za 35.34 mm, med tem ko je pri kontrolni skupini zrasla le za 30.69 mm.

Tudi znanstveniki iz Južne Afrike so leta 1992 ugotovili, da se je trdota kopita pri 24. jahalnih konjih znatno povečala po dodajanju 15 mg biotina, v obdobju 10 mesecev.

KDAJ DODAJAMO BIOTIN:
• Pri suhih, krhkih in razpokanih kopitih.
• Pri kovanih konjih.
• Pri konjih z laminitisom.
• Pri konjih z ostalimi kopitnimi težavami.

Biotin je varen za uporabo in znanega ni nobenega stranskega učinka. Zavedati se moramo, da noben prehranski dodatek ne naredi čudeža čez noč zato moramo na rezultate počakati vsaj 6 mesecev.

Biotin za močnejša kopita in rast dlake

Biotin Forte