Kaj je to kopitni absces?

Kopitni absces je lokalizirana bakterijska infekcija ali vnetje v občutljivi strukturi kopita- kopitni usnjici. Usnjica je povezava med kopitnico in steno kopita. Sestavljena je iz trdih in mehkih delov, občutljivih in neobčutljivih. Trda usnjica je v bistvu kopitna kapsula, mehka usnjica (katere del je bela linija) pa je tkivo, ki povezuje kopitno kapsulo in kopitnico.

Zagnojena tekočina (gnoj) se proizvede kot reakcija telesa na infekcijo. Ker se vnetje pojavi v občutljivi usnjici, to konju povzroči bolečino. Včasih je bolečina tako huda, da konj ne želi stopiti na bolečo nogo.

Gnoj išče pot ven po poti, kjer je najmanj odpora, zato da razbremeni pritisk. Če se absces ne zdravi, bo običajno šel navzgor po steni kopita in prišel ven na svitku ali peti. Večina abcesov je lokaliziranih na podplat kopita, lahko pa absces najdemo tudi drugje.

prenos (1)

Znaki kopitnega abscesa?

Tipični znak abscesa je nenadno močno šepanje in bolečina. Med hojo konj zelo malo teže prenese na nogo z ognojkom ali pa hodi po prstu bolečega kopita.
Drugi znak je toplo kopito, povečana pulzacija v žilah na nogi, pri hudi obliki pa se pojavi tudi zatekanje nog in povišana telesna temperatura. Kite na prizadeti nogi lahko postanejo boleče in otekle zaradi zastoja krvi v krvnih žilah.

Vzroki za absces?

Ognojek lahko povzročijo različni vzroki:

  • Ostri predmeti, ki prebijejo roževino podplata (žeblji, ostri kamni). To se pri zdravem kopitu ne zgodi ravno pogosto, saj je roževina podplata zelo trda.
  • Poškodbe svitka in ostalih notranjih opornih struktur kopita, ki nastanejo kot posledica slabšega pretoka krvi. Zaradi slabega krvnega obtoka začnejo majhni delci notranjih kopitnih struktur odmirati. Ko se pretok krvi popravi, telo te odmrle delce v obliki gnoja odplavi na površje.
  • Ognojek lahko povzročijo tudi bakterije, ki se naselijo v kopito preko majhnih razpok v beli liniji kopita. Pogosto se proces začne, ko prah ali mivka zaideta pregloboko v majhno razpokico bele linije, se zarineta v mehko tkivo pod roževino tako v kopito zaneseta bakterije. Če infekcija potuje navzgor po kopitu, se gnoj ponavadi izlije pri svitku, če pa je infekcija v predelu bele linije, ki ovije žabico, pa se pogosto odpre sam podplat kopita.
  • Infekcija bele linije lahko nastane tudi kot posledica nepravilnega kovanja, ko kovač zabije žebelj preblizu bele linije, zaradi predhodnih napak kopita, ali pa ko kopito zacveti ter se podplat začne ločevati od kopitne stene. Povečano tveganje imajo tudi konji, ki so bili celo življenje kovani, nato pa jih razkujemo. Njihova kopita so na začetku mehkejša ter bolj občutljiva, vendar se s časom okrepijo.
  • Obstajajo tudi drugi zelo redki vzroki ognojkov (npr. laminitis), včasih pa celo ne moremo ugotoviti točnega razloga zakaj se je ognojek pojavil.

Diagnoza kopitnega abscesa

Kopitni absces diagnosticiramo s pregledom kopita na toploto in bolečino, oteklost bicljev in prisotnost izrazitega arterijskega pulza.
Če je konj kovan, ga moramo takoj razkovati ter kopito očistiti. S posebnimi kleščami strokovnjak preizkusi občutljivost kopita in določi mesto izvora bolečine.

Zdravljenje abscesa

Kljub temu, da se kopitni ognojek lahko pozdravi sam, pa to ni priporočljivo, saj so abscesi zelo boleči za konja in proces zdravljenja je tako bistveno daljši. Če nimamo predhodnih izkušenj se zdravljenja ne lotimo sami, pač pa pokličemo veterinarja, kovača ali obrezovalca kopit, ki nam bodo lahko strokovno pomagali pri diagnostiki in pri zdravljenju abscesa.

images

Ko bo strokovnjak določil mesto abscesa, bo s kopitnim nožem naredil zelo majhno luknjo v podplat, ki bo služila za drenažo in zagotovila razbremenitev pritiska, ki ga povzroča gnoj v kopitu. Izcedek, ki bo pritekel iz drenaže, bo črno rjave ali rumenkaste barve, konj pa bo zaradi zmanjšanja pritiska takoj začutil olajšanja.
Če lokacije abscesa ni mogoče določiti ali pa je okužba globoko v kopitu, potem ne naredimo luknje. Pregloboko rezanje in iskanje lahko naredita več škode, kot koristi. Če ne moremo narediti primerne drenaže ali ne moremo v zadostni meri izprazniti ognojka, bo ta najverjetneje napredoval do svitka in tam našel svojo pot ven. Ta proces je počasnejši in za konja tudi bolj boleč.

Če drenaže ne moremo narediti, potem bo pomagal topel obkladek. Če drenažo naredimo, je nujno, da je luknja zaščitena in čista, in topel obkladek bo vlekel nase preostalo okužbo iz kopita.

images (1)

Če smo absces hitro diagnosticirali in ga zdravimo, je zdravljenje lahko končano v 2 – 4 dnevih.

Namakanje kopita

Drugi način zdravljenja je lahko zelo enostaven in ga lahko opravimo sami; seveda po posvetu z veterinarjem, kovačem ali obrezovalcem.
Potrebovali bomo vedro, magnezijev sulfat, gazo, otroško plenico, jod, elastični povoj in močen lepilni trak; Duck tape.

Postopek:

1. Magnezijev sulfat zmešamo s toplo vodo v razmerju 1:7. Lahko uporabimo tudi jabolčni kis.
2. Celo kopito potopimo v raztopino in namakamo 10 minut. To bo pomagalo potegniti okužbe in bo spodbujala pri izbruhu abscesa.

AbsSoak
3. Gazo potopimo v raztopino in jo položimo na podplat kopita. Lahko naredimo tudi toplo mešanico magnezijevega sulfata in joda, ki jo nato nanesemo na celoptni podplat.
4. Kopito ovijemo s plenico in jo tesno povijemo z elastičnim povojem. Za boljšo trdnost in vzdržljivost spodnji del obveze povijemo še z lepilnim trakom. Če se izkaže,da konj nagnjen k uničevanju povojev, lahko najdete rešitev v čevljh za kopita.

5804_0-566x566

Davis medicinski čevlji

Povoje je potrebno menjavati na 12 – 24 ur. Ko je absces izsušen, moramo kopito zaščititi pred umazanijo, saj se bomo tako izognili zapletom in ponovnim okužbam.

Preventiva

Da bi zmanjšali možnost ponovnega abscesa, moramo vzdrževati redne obiske našega kovača ali obrezovalca. Konji z zanemarjenimi kopiti so namreč bolj nagnjeni k okužbam.

Napisala: Katja Šikovec

Pregledali: Mateja Kožar in Tamara Vrečko, dr.vet.med.