winter_WSV_2016a

Konji so zelo dobro prilagojeni nizkim temperaturam in jih ne zebe tako hitro, kot si mislimo. Ko postajajo noči hladnejše ,konjem zraste dolga zimska dlaka, ki predstavlja izolacijo in njihovo kožo ohranja suho. Konji, ki so tudi pozimi veliko časa na svežem zraku, so bolj zdravi, kot konji, ki preživijo večino dneva v hlevu.

Poglejmo konje v naravi. Jeseni se njihova telesna masa poveča, saj si naredijo maščobne zaloge, ki jih bodo v mrazu koristili. To je tudi razlog, zakaj se udomačeni konji, psi in mačke na jesen zredijo. Zimska paša je zelo slaba (mrtva trava, plevel,..) in zaradi pomanjkanja vlaknin konji lahko shujšajo. Prav zato je pomembno, da si konji v jesenskem času naredijo dovolj maščobnih zalog, ki jih bodo v mrazu uporabili za gretje telesa. Divji konji so pozimi stalno v gibanju, saj iščejo nove pašnike in ne poledenele vode.

Zdaj pa poglejmo naše domače konje. So dobro rejeni in hranjeni, zato težav s pomanjkanjem navadno nimajo. Zelo pomembno je, da imajo konji, ki zimo preživljajo zunaj, seno stalno na razpolago. Po navadi imajo takšni konji tudi zavetja, ki jih ščitijo pred vetrom in padavinami.

Zimska dlaka

Konjem začne rasti zimska dlaka takrat, ko se dnevi začnejo krajšati in ne takrat, ko se spustijo temperature. Konji morajo namreč imeti zimsko dlako še preden se začne zima. V telesu poteka proces takole; ko se dnevi začnejo krajšati in roženica prejema manj dnevne svetlobe, pošlje ta signal možganom, ki nato sprostijo dodatni melanin (hormon, ki sproži lastne mešičke za proizvodnjo več dlake). Ker pri tekmovalnih konjih in konjih v rednem treningu ni zaželeno, da je konj kosmat, nekateri namestijo v boks posebne luči, ki zavrejo sproščanje melanina. Tako konjeva dlaka nikoli ne zraste.
Ampak zakaj postanejo puhasti? Čeprav se nam zdi, da se je kožuh naših konj čez noč dvignil, temu ni tako. Če nas zebe, se naježimo in naježijo se tudi konji. Dlako postavijo pokonci in na ta način ujamejo topel zrak blizu svoje kože. Lahko naredimo test. Konja pokrijmo za nekaj časa in ga čez čas odkrijmo. Sprva bo dlaka poležena, čez čas pa se bo postavila pokonci.

Prehrana v času zime

Najbolje je, da v jesenskem času količino hrane konjem, ki so pozimi na prostem, povečamo. Seno morajo imeti na razpolago 24 ur na dan. Pri tem nikakor ne iščimo bližnjic! Če opazimo, da konj kljub temu hujša in nima drugih zdravstvenih problemov, lahko dodamo v vsakodnevno prehrano tudi obroke krmil.

Kdaj je za konja prehladno?

Sam mraz zdravemu in dobro hranjenemu konju ne povzroča težav. Najnevarnejša je kombinacija z vlago in vetrom, zato je pametno, da konjem ponudimo zavetje. Če imamo gost gozd ,si bodo konji pomagali tudi s tem. Če nas kljub temu skrbi, pokrijmo konja z dežnim pregrinjalom.
Če imate konja pozimi zuna,j pazite na naslednje točke.
1. Konj mora imeti vedno na voljo tekočo vodo. V hladnem vremenu lahko konj prav tako dehidrira!
2. Če bomo konja pokrivali s pregrinjalom, moramo imeti pregrinjalo, ki je namenjeno zunaj živečim konjem. Površina takšnega pregrinjala je narejena iz bolj trpežnega materiala, ki se ne poškoduje pri valjanju in drugih vragolijah, ki jih konji zunaj počno. Redno je potrebno preverjati zrahljane pasove, v katere se lahko konj zaplete in poškoduje.
3. Konju morate zagotoviti dovolj neoporečne krme!

Kdaj konji potrebujejo pregrinjalo?

Najprej preverimo temperaturo okolja in se na podlagi tega odločimo, s katerim pregrinjalom bomo konja pokrili. Zagotovo hočemo, da je našemu konju toplo, vendar pa si moremo zapomniti, da je slabše, če se konj pod pregrinjalom poti, kot da ga zebe. Preprostega odgovora na naslovno vprašanje ni. Samo zato, ker mislimo, da je zunaj neznosno hladno, še ne pomeni, da se bodo naši konji strinjali. Konji v divjini preživijo zime brez naše pomoči, zato pokrivanje ni vedno potrebno niti v zelo ostrih zimskih razmerah. Če vidite, da konj do zime ni naredil goste in dolge dlake, da je suh ali da ima zdravstvene težave, potem verjetno ni dobra odločitev, da je celo zimo zunaj. Če pa je konj dobro »odlakan«, dobro rejen in zdrav, potem kar pogumno. Vedite še nekaj; za konja je najslabše, če ga spuščate iz toplega hleva na oster mraz!