Investicija v kvalitetna, topla in nepremočljiva oblačila se nam bo v mrzlih dneh še kako povrnila. Če pozimi veliko jahamo, pa zimske jahalne hlače in topla jakna nista dovolj. Oblačenje po plasteh je trik, kako nam bo v mrzlih dneh na konju toplo in udobno. Plasti namreč ujamejo toploto blizu telesa. Odvečne plasti lahko z lahkoto odstranimo in tako preprečimo pregretje telesa.

Obstajajo 3 pravila, kako se obleči.
1. Osnovna plast.

Osnovna plast je plast oblačil, ki se dotikajo kože. Najbolje, kar si lahko kupite, je termo spodnje perilo, ki ga prodajajo v večini športnih trgovin. To spodnje perilo nas greje vendar tudi dobro odvaja vlago. Bombažno spodnje perilo ni primerno, saj ne odvaja vlage, hkrati pa se zelo shladi.

2. Izolacijska plast

Znova se poizkušamo izogniti bombažu. Primeren je tanek in lahek flis, ki je odličen za ohranjanje toplote. Pod jahalne hlače je vedno pametno nadeti tudi volnene ali termo legice ali vsaj par dokolenk, ki jih obujemo preko termo nogavic.

Zajeta slika

Termo jahalne hlače Montana

3. Vrhnja plast

Vrhnja plast mora biti obvezno nepremočljiva in ne sme prepihati. Priporočljivo je, da je zimska jakna daljša, zato da pokrije še del stegen.

Zajeta slika

Termo plašč Saphira

Hlače izberemo vodoodporne.

31808-Erw_0-500x500

Termo hlače Garmisch

Zlato pravilo pri nakupu zimskih jahalnih oblačil je, da kupimo najboljšo kvaliteto, kot si jo lahko privoščimo.

Bodite pozorni pri sami izbiri tkanin. V nekaterih tkaninah se bomo počutili udobno, v drugih pa bomo imeli občutek hladu. Bombaž absorbira znoj in kadar je moker, ne obdrži izolacijske lastnosti, zato ni primeren za zimske ježe. Poliester je dober kot tanka spodnja plast ali pod puhasto izolacijo. Volna je lahka in absorbira 16 – 18 % svoje teže, ohrani svoje izolacijske lastnosti tudi, ko je mokra, a lahko povzroči alergije in srbečico. Tudi svila je primeren kandidat! Najlon je lahek, vzdržljiv, odporen proti obrabi, zato je dober za zunanje plasti oblačenja. Gore-tex ima pore, ki vodi preprečijo vstop, ob enem pa omogočajo izhlapevanje vode nastale pri potenju. To je tkanina, v kateri nas ne bo prepihalo. je nepremočljiva in omogoča dihanje. Izberite oblačila z zadrgami ali gumbi. Izberite materiale, ki odvajajo vlago stran od telesa. Zapomnite si, da morate ostati suhi čim dlje.

 

Ker je jahanje pasivna aktivnost, nas na konju rado zazebe v noge in roke. Za pospešitev cirkulacije lahko konja večkrat razjahajmo in ob njem hodimo ali tečemo. To bo kri pognalo po žilah. Če nimamo nepremočljivih rokavic, in gremo na daljšo ježo, potem mora naša sedelna torba nujno vsebovati dodatne rokavice. Izogibati se moramo tesnim oblačilom, čeprav se to sliši smešno. Pritisk na površini kapilar bo namreč zmanjšal prekrvavitev!

Problematična področja:

Sedišče; priporočljiva je uporaba ovčjega pregrinjala za sedlo, saj se vlakna iz ovčje kože in zrak ujet med njimi, segreje veliko hitreje kot hladno in trdo usnje na sedlu.
Stopala; prvo pravilo zimskega jahanja je, da morajo biti noge vedno suhe in tople. Saj poznate izrek, da če nas zebe v noge, nas zebe povsod. Nikar ne ovirajte pretoka krvi s tesnimi nogavicami ali škornji. Izberite čevlje, ki se dobro prilegajo, vendar niso tesni. Celo rahel pritisk prekine cirkulacijo in povzroči mrzle noge. Dobri zimski jahalni škornji imajo notranjo plast iz materiala, ki nase veže znoj. Zunanja plast mora biti nepremočljiva, a mora dihati.Če nas zelo rado zebe v prste na nogah, si lahko priskrbimo grelce, ki jih namestimo v škorenj. Prodajajo jih v večjih športnih trgovinah.
Roke; če ježa ni dolga lahko uporabimo lahke in mehke rokavice iz poliestra. Če je ježa daljša in zahtevna, uporabimo tanke rokavice, preko njih pa nadenemo usnjene rokavice. Na tržišču je zdaj veliko različnih rokavic, izbiro prilagodimo našim potrebam in intenzivnosti mraza. Odlična izbira so tudi termo rokavice, vendar moramo paziti, da so dovolj mehke, da bomo v njih dobro čutili vajeti. Danes so zelo pogosti telefoni na dotik in proizvajalci so mislili tudi na to. V UniHorse trgovinici lahko kupite rokavice, s katerimi se lahko mirne volje dotikate ekrana in vam rokavic ni potrebno odstranjevati.
Glava; nikar ne bodite malomarni pri izbiri pokrivala, saj veliko dragocene telesne toplote izgubimo prav skozi glavo. Vedno jahajmo z zaščitno čelado, saj so pozimi tla še posebej trda! Če so temperature pod lediščem in je zraven še vetrovno, izberemo kapo, katera se prilega glavi, nad njo pa poveznemo nastavljivo čelado, ki jo lahko sami širimo in zoožamo. To nam bo prišlo prav, če nam bo postalo prevroče in bomo lahko kapo odstranili, čelado pa zoožali. Pazite, da kapa ne ovira vašega sluha! Zaščititi si moramo tudi oči zato le nosimo sončna očala, ki zagotavljajo vsaj 98% zaščito pred UV žarki. Obarvane leče brez UV zaščite pa so lahko še slabše kot ježa brez očal.

31995_0-566x566

Kapa za pod čelado, z vključenim šalom.
Vrat; oblačila v predelu vratu naj bodo prilagodljiva ali odstranljiva. Izberite jakno z zadrgo na ovratniku ali z drugimi načini zapenjanja. Če nosite šal potem se prepričajte, da konci šala ne bingljajo prosto!

Prijetne zimske terenčke!

Napisala: Katja Šikovec

Sem Katja Šikovec in živali me spremljajo že celo življenje. Brez njih življenje pač ne bi bilo življenje. Tudi svoje šolanje sem posvetila njim in postala veterinarski tehnik, kasneje pa sem šolanje nadaljevala na Biotehniški fakulteti, smer Zootehnika. Študij sem uspešno zaključila. Ljubezen do konj je zame zelo posebna in moj konj Pik me zelo osrečuje. Ko se mi je ponudila priložnost, da pomagam pri Konjičku Modrijanu sem jo zgrabila z največjim veseljem, saj znanja o konjih preprosto nikoli ni dovolj.

 

Pregledala: Mateja Kožar