prenos

Kljub temu, da je izgledal, kot »še en vaški kavboj«, pa ga je New York Times naslovil, kot »Svetnik konj«. Tom Dorannce je bil zaradi svoje prijaznosti, nežnosti in občutka za konje zgled konjarjem po vsem svetu. Še sedaj je.

»Najbolje pomagaš konju tako, da mu omogočiš, da sam razmišlja. Skušaš ga usmeriti in mu dopustiti, da sam najde pot«.

Tom je bil rojen 11. maja, leta 1910 na ranču v Oregonu. Z bratom Billom veljata za utemeljitelja naravnega konjarstva. Kljub temu je bil Tom vedno skromen glede častnih poimenovanj, trdil je, da se je vsega naučil od konj. Tomova družina je štela 7 bratov in sester in 2.500 hektarjev, na katerih se je paslo 750 glav živine. Vsak par rok je bil pomemben in Tom se je že kot majhen otrok moral naučiti veščin metanja lasa in jahanja.

»Spomnim se, da sem moral pri petih letih zajahati konja in pomagati seliti živino.«

Tom ni nikoli končal osnovne šole, trdil je, da za učenje ni bil dovolj pameten.

prenos (2)

Ker je bil majhen in suh človek je kmalu videl, da s silo pri konjih ne bo mogel uspeti zato je začel razmišljati kako bi konju na drugačen način dopovedal kaj mora storiti. Ure in ure je presedel s pogledom usmerjenim na čredo konj. Prijelo se ga je ime »Konjski odvetnik« in sprva so pri njem pomoč iskali predvsem kavboji, ki so imeli težave s konjem.

prenos (1)

Tom med učenjem nalaganja na prikolico

Tom Dorrance je rad poudaril, da ni pretirano dober učitelj, saj ne zna razumsko pojasniti občutka, ki ga mora imeti vsak dober konjar. Kot dobrega učitelja je vedno v ospredje postavil Ray Hunta, ki je bil njegov učenec. V svoji knjigi True Unity: Willing Communication Between Horse and Human, Tom izrazi kakšen napor mu predstavlja pojasnjevanje.

»Želim si, da bi vam lahko pokazal »sliko«, ko opazujem konja kako se trudi. Želim si, da bi vam lahko skozi svoje oči predstavil konja kakršen je v resnici«.

Leta 1960 je Tom prodal svoj delež na Oregon ranču in začel potovati po Ameriki ter učiti konjarje in konje.

Leta 1990 je National Cowboy & Western Heritage Museum Tomu podelil nagrado za življenjsko delo. Tom Dorrance je bil tako vpisan v Hišo slavnih kavbojev.

»Največ mi je pomenilo to, da sem s konjem uspel doseči efektivno komunikacijo. To je del v katerega sem moral vložiti največ truda in razmišljanja. Tega se ne da naučiti, to je treba začutiti od znotraj.«

Leta 1994 je The National Reined Cow Horse Association (N.R.C.H.A) podelila Tomu nagrado “The Vaquero Award“.

Revija Western Horseman je nekoč zapisala: »Ni tako znan, kot ostali trenerji, a bil je učitelj nekaterim izmed najbolj uspešnih trenerjev.«
Tom je bil tudi učitelj Monty Robertsa, ki je takrat treniral konje za angleško kraljico. Povedal je, da Tom nikoli ni zmagal na nobenem tekmovanju, vseeno pa je uspešnim tekmovalcem pomagal do zmag.”

Ženo Margaret, zmagovalko na rodeo showih, je spoznal pri 56. letih. Pred njo ni imel nobene druge žene ali punce.

»Pred dekleti sem bil resnično sramežljiv. Najbližje mesto je bilo od ranča oddaljeno 60 kilometrov, jaz pa sem bila tam med govedom in konji. Ta dama je stopila v moje življenje pod pretvezo, da ima velik problem s konjem in preden sem se zavedel sem bil ujahan.«

images

Tom Dorrance je umrl junija 2003 v starosti 93 let, njegova filozofija pa živi dalje.