prenos (3)

 »Dober trener sliši kako mu konj govori. Odličen trener sliši kako mu konj šepeta.« Monty Roberts

 

prenos (4)Monty Roberts je ameriški trener konj, poznan tudi z imenom »Človek, ki posluša konje«. Roberts je za svoje delo dobil mnogo priznanj in nagrad, napisal je več knjižnih uspešnic, bil hollywoodski kaskader in je oče 47. posvojenim otrokom, ter trem svojim. Monty Roberts je ustanovil mednarodno organizacijo, ki se imenuje Join-up. Ime predstavlja tudi njegovo tehniko treninga konj.

Marvin Earl Monty Roberts se je rodil 14. maja 1935 v Salinasu v Kaliforniji. Konje ima v krvi, saj je bil že njegov oče, Marvin E Roberts, trener konj, ki je leta 1957 izdal tudi knjigo “Horse and Horseman Training”. Monty Roberts, ki verjame v to, da se ljudje lahko naučijo uporabljati telesno govorico konj z namenom, da bi dosegli boljšo komunikacijo, strogo nasprotuje tehnikam svojega očeta. Pravi, da so očetove tehnike konja z mučenjem podredile in da je bil oče nasilen človek, ki ga je kot otroka pretepal. V odgovor tem obtožbam, ki jih je Roberts zapisal v knjigi “The Man Who Listens to Horses” sta njegova teta in stric napisala knjigo “Horse Whispers & Lies”, v kateri pričata, da je bil Montyev oče nežen in prijazen človek, ki je sina veliko naučil. Monty je v svoji knjigi napisal, da je imel do 12. leta polomljenih 70 kosti, družina pa to ostro zanika.

Roberts je začel tekmovati na rodeo tekmovanjih pri štirih letih in takoj osvajal prve zmage. V knjigi opisuje kako ga je oče pri 13. letih poslal na lovljenje divjih konj in tam je imel možnost prvič opazovati komunikacijo mustangov. Poudarja, da uporabljajo konji zelo jasno in predvidljivo govorico, s katero izražajo strah, nezaupanje, sproščenost in predanost. Jezik konj Monty Roberts imenuje Equus. Med študijem je jahal za ekipo univerze in zmagal na dveh državnih tekmovanjih v bulldoggingu in team ropingu. Leta 1959 je diplomiral iz zoologije. Nekaj let kasneje je pomagal pri ustanovitvi kmetije »Flag Is Up«, sedaj je njen polni lastnik. Od leta 1973 do 1986 je bil glavni svetovalec v priznanem hlevu z galoperji in leta 2004 je njegov konj Sabiango, nemških linij, zmagal na pomembnih dirkah v Ameriki.

johnny

Dogodek, ki se je zgodil leta 1989 in je za vedno spremenil Robertsovo življenje je bilo povabilo Kraljice Elizabete II. Ta je slišala za Robertsov način dela s konji in ga povabila v svojo konjušnico, da pokaže svojo Join-up metodo. Roberts pravi, da ga je prav Kraljica spodbudila k pisanju knjige “The Man Who Listens to Horses”, ki je postala svetovna uspešnica in je povzročila, da je Monty ustanovil svojo konjeniško akademijo v Kaliforniji. “The Man Who Listens to Horses” je bila kar 58 tednov na seznamu največjih uspešnic in je prevedena v 15 jezikov.

prenos (5)

Kraljica Elizabeta II in Monty Roberts

Poleg akademije Roberts vodi Equus Online Univerzo. Kasneje je Roberts za kraljičino konjeniško ekipo treniral nekaj konj in jahačev.

Leta 1997 se je BBC na televizijskih ekranih predvajal dokumentarec “The Real Horse Whisperer”, v katerem se Roberts odpravi med divje konje in stke posebno vez s konjem, ki je kasneje postal znan kot Shy Boy. Drugi dokumentarec, iz leta 1999, se imenuje “Shy Boy: The Horse That Came in from the Wild”.

montyroberts4

Monty in Shy Boy na zadnjih nogah

Leta 2002 je Roberts prejel častni doktorat iz živalske psihologije, švicarske univerze, leta 2005 pa tudi od italijanske univerze. Istega leta je nemški Silbernes Pferd prvič v zgodovini podelil nagrado za življenjsko delo človeku, ki ni bil Nemec. Leta 2008 je največja angleška revija o konjih Your Horse izglasovala Monty Robertsa za konjarja leta.

Danes, pri svojih 77. letih Monty Roberts še vedno potuje po svetu in prikazuje uspešnost svoje metode. Skozi svojo dobrodelno kariero je zbral preko 1,5 milijona $ za dobrodelne ustanove povezane s konji in terapevtskim jahanjem. Njegov učni center na kmetiji Flag Is Up izšola 140 študentov na leto.

Monty Roberts uresničuje svoj cilj, ki pravi: »Želim si zapustiti boljši svet, za ljudi in za konje.«

Knjige:

»Trmast konj hodi za teboj. Nemiren konj hodi pred teboj. Plemenit konj hodi zraven tebe.« Monty Roberts