Mark Rashid je svetovno priznan trener konj iz Colorada, ki je znan po svojih sposobnostih, da razume in prevzgoji težavne konje s pomočjo komunikacije in ne sile.

Markova pot s konji se je začela, ko je bil star 10 let in je spoznal »starca«, kot mu pravi sam. Starec ga je naučil dela s konji in ne dela proti njim. Naučil ga je, da je potrebno konju dobro prisluhniti, saj so treningi lahko le na tak način uspešni. Ko je Mark odrasel je delal na rančih, kjer je zganjal konje, skrbel za govedo in treniral konje.
Da bi še izboljšal svoje sposobnosti je začel trenirati borilno veščino aikido. Skozi proces učenja aikida je veliko bolje obvladoval nemir in nepotrpežljivost. Po več letih je osvojil črni pas in aikido sedaj tudi poučuje.

Mark Rashid je avtor devetih mednarodno uspešnih knjig:

Kljub temu, da Rashida uvrščajo med moderne naravne konjarje, pa se sam nima za naravnega konjarja. Nemara predalčkanja in je nezadovoljstvo s to klasifikacijo tudi javno izrazil. Pravi da je konjar, naravnega pa v svetu konj ni več ničesar.

Sama sem prebrala 5 njegovih knjig in ob vseh sem izjemno uživala. Napisane so lahkotno, v preprostem in razumljivem jeziku. Knjige nikakor niso priročniki ali step by step učbeniki, pač pa so v obliki zgodb, ki mešajo preteklost, ko je bil Rashid še majhen in se je učil pri »starcu« in obdobje, ko je bil že trener. Resnično priporočam.