Trigger je bil med leti 1930 do 1950 najbolj slavni konj na svetu. Bil je kavbojev najboljši prijatelj, bil je junak, ki se je povzpel visoko na zadnjih nogah, znal je streljati s puško ter odvezati vrv, s katero je bil njegov kavboj privezan. Bil je neustrašen, a hkrati tako nežen, da je pustil na svoj hrbet tudi otroka. Trigger je veljal za najpametnejšega filmskega konja in pripadal je legendi western filmov Roy Rogersu.

Takrat je med otroci in tudi odraslimi vladala prava Trigger manija in vsak si je želel postati pravičen in pogumen junak na njegovem hrbtu. Njegova zlata bleščeča dlaka, njegov pogum in pamet, so pred televizijske ekrane privabili milijone otrok in odraslih. Ljudem je prinašal upanje, ko je z Rogersom prikorakal po stopnicah v otroško bolnišnico ali se pripeljal kar v dvigalu. Obiskoval je tudi brezdomce in jim popestril dan s svojimi triki.

prenos (6)

Roy Rogers in Trigger

Palomino žrebec, ki je kasneje zaslovel kot Trigger, je bil povržen leta 1932 v San Diegu v Kaliforniji. Lastnik ranča, na katerem se je Trigger povrgel, je bil Roy.F.Cloud, zato je bil mali žrebček poimenovan kot Golden Cloud. Njegov oče je bil polnokrvni anglež, njegova mama pa nerodovniška kobila v tipu hladnokrvnega konja. Pri treh letih je bil Golden Cloud prodan v Hudkins Stables v Hollywood, iz katerega prihajajo nekateri izmed najbolj slavnih filmskih konj. Njegovo prvo delo je bilo, ko je bil Golden Cloud star 6 let, in sicer v filmu »The Advantures of Robin Hood«, kjer ga je jahala Olivia de Havilland (Maid Marian).

Istega leta, ko se je na platnih predvajal film z Golden Cloudom je pojoči kavboj, ki si je nedavno spremenil ime iz Leonard Slye v Roy Rogers, prvič dobil vodilno vlogo. Film se je imenoval »Under Western Stars«. Kot vsak kavboj z vodilni vlogo, je tudi on potreboval svojega hitrega in neustrašnega konja. Več priznanih hlevov je pripeljalo svoje konje na avdicijo. Vsi konji so bili izjemno lepi, hitri in dobro strenirani. Imeli so vse, kar je potreboval takratni igralec v western filmih in eden izmed njih je bil Golden Cloud. Ko se je Rogers prvič usedel na konja, je vedel, da je Golden Cloud pravi. Imel je hitrost, moč, počasen galop in miren ter ustrežljiv karakter. Poimenoval ga je Trigger (Sprožilec). Film »Under Western Stars” je bil popoln uspeh, ljudstvo pa je Triggerja in Roya hitro vzljubilo. Tako je bil eden izmed najbolj popularnih filmskih parov rojen.

images (3)


Trigger je z Royem nastopil v 88 filmih in v 100 epizodah The Roy Rogers Show.

http://www.youtube.com/watch?v=UGgoJtdFPQA

Po izidu filma je Roy potoval po Ameriki in med ljudmi predstavljal nov film. Ljudje so ga stalno spraševali, kje je njegov konj, zato Roy je kmalu dojel, da ima občinstvo konja skoraj tako rado kot njega. Tudi on je imel rad konja in želel ga je imeti vendar je bila njegova plača takrat še premajhna, da bi si lahko privoščil tako dobrega konja. Zaslužil je 75 $ na teden, kar je bilo ravno dovolj, da je preživel sebe in svojo ženo, znano igralko Dale Evans. Roy pa je bil velik optimist in je verjel v svoje želje, zato je odšel do lastnika Hudkins Stables, Clydea Hudkinsa, in ga vprašal, če mu proda konja. Hudkins je pristal na vsoto 2.500 $, kar je bil takrat zajeten kup denarja, v današnjih časih bi bilo to 30.000 $. Roy mu je stisnil roko in konja odplačal v dveh obrokih. Nekoč je rekel:«To je bil zagotovo najbolje porabljen denar.«

Ker je Royeva kariera hitro rastla in se povzpela do neverjetnih višav, je kmalu Roy tudi za Triggerja zahteval honorar. Film za filmom je par zabaval občinstvo s svojimi avanturami, hkrati pa sta obiskovala otroške bolnišnice ter zavetišča za brezdomce.

images (2)

Roy je Triggerja po zadnji epizodi The Roy Rogers Show leta 1957 upokojil. Odpeljal ga je v hlev blizu svojega doma, kjer se je lahko pasel na prostranih, zelenih pašnikih. Leta 1965 je v starosti 33 let Trigger mirno zaprl svoje oči. Kljub temu, da je bil Trigger žrebec, ni nikoli plemenil. Znal je 150 različnih trikov in lahko je prehodil 15 metrov na zadnjih nogah.

Po Triggerjevi smrti je Inštitut Smithsonian iz Washingtona Roya zaprosil za njegovo telo. Roy je ponudbo zavrnil, saj ni želel, da bi bil zadnji konjev dom tako daleč od Kalifornije. Dale Evans je za Triggerja želela pripraviti bogat pogreb in mu postaviti nagrobni kamen. Roy nad idejo ni bil navdušen in nikakor ni želel prijatelja pokopati pod zemljo.

prenos (8)

Roy in njegov zvesti pes Bullet

Stopil je v kontakt s priznanim preparatorskim podjetjem in dogovor je bil sklenjen. Triggerja so nagačili v vsem tako ljubi pozi in ga razstavili v muzeju Roy Rogers-Dale Evans Museum, ki se je nahajal v Kaliforniji.

321b35a71fe591f3b456c32803e02095

Roy Rogers, Dale Evans in nagačen Trigger

Poleg Triggerja sta bila v muzeju razstavljena tudi Buttermilk, konj Dale Evans in Bullet the Wonder Dog, družinski pes zakoncev, ki je nastopal v vseh serijah The Roy Rogers Show.

prenos (9)

Buttermilk in Bullet

Po Royevi smrti (1998) in smrti Dale Evans (2001) so muzej prestavili v Missouri. Leta 2009 so muzej zaprli in 2010 se je celotna zbirka prodajala na dražbi v New Yorku. Trigger je bil prodan za 266.500 $, kupila pa ga je televizijska mreža RFD-TV.

 prenos (7) RoyRogerssaddle
Nagačen Trigger prodan za 266.500 $Royevo sedlo prodano za 386.500 $
 prenos (10) images (4)
Royev avto prodan za 254.00 $Prodana je bila tudi kolekcija Royevih škornjev. Za njegove prve škornje je kupec odštel 7.500 $

 “Until we meet again, may the good Lord take a liking to you.” Roy Rogers