images

“Naj bo napaka za konja težka in dobro izpeljana naloga lahka.”

Ray Hunt je eno izmed najbolj zvenečih imen, ko govorimo o naravnem konjarstvu. Bil je najboljši učenec Tom Dorranca.

Ray se je rodil 31.8.1929, v državi Idaho. Imel je še 7 bratov in sester. Bili so otroci recesije. Družina se je nekaj let po njegovem rojstvu preselila na svoj ranč, kjer je Rayev oče vzrejal in treniral delovne konje.

“Imeli smo prašiče, konje, piščance, ovce, krave in veliko domače zelenjave zato smo bili preskrbljeni. Za vse živali smo morali vodo črpati iz vodnjaka. Vedno sem mislil, da bom ostal kmet, a moje sanje so bile, da bi postal kavboj. Konje sem vedno jahal brez sedla.”

Ray je tako zrasel s trdim delom in kljub temu, da je imel deformirano nogo, ga to ni oviralo pri motivaciji za delo.

Da je zaslužil dodaten denar je pomagal tlačiti silažo, ki je prišla iz sekljalnika. Za 1 tono potlačene silaže je dobil 33 centov.

»Včasih sem mislil, da ne bom mogel več stopiti  na tla ampak 3 ure kasneje sem še vedno teptal silažo. Ne vem kaj me je gnalo razen to, da sem potreboval denar. Sedaj, ko pogledam nazaj sem vesel, da sem šel skozi to vendar danes ne bi več zdržal tega napora.«

Leta 1948 se je Ray poročil z Millie Randall in zakonca sta se preselila na T Lazy S ranč v Nevadi, kjer je Ray opravljal delo kavboja. Ray se spominja, da je bil pred nastopom dela zelo živčen, saj ni vedel ali se bo lahko kosal z ostalimi, izkušenimi kavboji.

»Nisem mogel verjeti, da lahko jaham cel dan in da mi bo nekdo še plačal za to. Star sem bil 20 let in to delo je bilo uresničitev mojih sanj. »

Leta 1955, ko so bili otroci že dovolj veliki za šolo, se je družina preselila v Kalifornijo in Ray je tam ujahoval konje, koval in delal na različnih rančih. Prestal je veliko operacij, saj zaradi deformacije noge ni mogel nanjo več stopiti.

Po letu 1960 je spoznal Tom Dorranca, ki je nekoč o njemu zapisal: »Še nikoli nisem videl človeka, ki bi v tako kratkem času tako hitro dojemal in napredoval. Ray je rojen konjar.«

prenos

Trije izjemni horsemani; Tom Dorrance, Ray Hunt in Bill Dorrance

Medtem ko se je Dorrance izogibal medijem in vodenju klinik, je Ray Hunt srčno rad izvajal klinike po celem svetu.

images (1)

Vsako kliniko je začel s stavkom:”Tukaj sem za konja”.

Leta 1980 se je ponovno poročil in sicer s Carolyn Lord. Vsega skupaj je imel 6 otrok. Leta 2004 je kalifornijska zveza za reined cow horse Ray Hunt-a sprejela v Hišo slave. Leta 2005 je Ray Hunt dobil nagrado za najboljšega western konjarja na svetu. Ray Hunt je bil tudi učitelj in mentor Buck Brannaman-a.

V poznejših letih se je Ray boril s težko pljučno boleznijo zaradi katere so mu odstranili eno pljučno krilo. Tudi po operaciji je še vedno vodil klinike. Ray je po dolgi in težki bolezni umrl 12.3.2009 v mestu Denton v Texasu. Ujahal naj bi preko 10.000 konj.

Njegova dela: