prenos (6)Big Nose Kate ali Nosata Kate je živela razburljivo življenje. Imela je mnogo imen; Katie Elder, Kate Fisher, Nosey Kate, gospa John H. »Doc« Holliday, Kate Melvin in Kate Cummings. Bila je dolgoletna partnerka Doc Hollidaya. Kate je o sebi pogosto rekla, da je le pijanka, revolverašica in prostitutka. Pa poglejmo kaj je Kate bila in kako je živela.

Nosata Kate se je rodila kot Mary Katharine Haroney, 7.11.1850, v Budimpešti na Madžarskem. Njen oče je bil bogat zdravnik, ki je družino leta 1860 odpeljal v Ameriko, kjer je sprejel novo in častno delovno mesto. Kot se spodobi za zdravnikovo hčerko je bila Kate že na Madžarskem deležna dobre izobrazbe. Tekoče je govorila madžarsko, angleško, francosko in špansko. Oba, oče in mama, sta 5 let po selitvi umrla in tako je Kate z brati in sestrami prišla v skrbništvo grobega odvetnika.

 

 

 

prenos (7)

Kate (na stolu) pri 15. letih, zraven stoji njena sestra

Pri 16. letih je Kate z rečno ladjo zbežala v Missouri. Kapitanu ladje se je najstnica zasmilila in vzel jo je pod svoje okrilje. Sprejela je njegov priimek Fisher, se vpisala v šolo in uspešno diplomirala. Po diplomi se je poročila z zobozdravnikom in rodila sina. Mož in sin sta kmalu po porodu dobila vročino in umrla. Leta 1874 je Kate odšla v Dodge City v Kansasu, kjer je opravljala delo prostitutke in saloonske plesalke za ženo James Earpa, brata Wyatt Earpa. V Dodge Cityu je pridobila tudi svoj vzdevek Nosata Kate, saj je imela precej obilen nos. Bila je groba ženska, nagle jeze, ki je rada opravljala delo prostitutke, saj po njenih besedah ni želela pripadati nobenemu moškemu.

Prostitucija uradno ni bila legalna vendar tudi ni bila preganjana. Vsaka prostitutka je morala pridobiti licenco za obratovanje in ta denar je uprava mesta namenila gradnji šol, cerkva in bolnic. Kakšna ironija, delo je veljalo za grešno, a denar od grešnic je cerkvenim ljudem prišel še kako prav.

Za ženske, ki so izgubile moža, bile brez sorodnikov in sredstev, je bila prostitucija edina možnost za preživetje. Če je bil ženska posiljena ali razdevičena izven zakona je imela le malo možnosti za poroko. Velikokrat je tako punco družina prosila, da odide stran in ker ni imela drugega izhoda, se je zatekla v bordel. Ostali poklici, ki jih je na Divjem zahodu ženska lahko opravljala so bili delo šivilje, perice, klobučarke, natakarice ali učiteljice. Ker so bila mesta majhna, priseljencev pa vse več, so se ugledna mesta hitro zapolnila.

prenos (8)

Prostitutka

Privlačne in mlade prostitutke so delale v bordelih, tiste manj privlačne in starejše pa na ulicah. Prostitutke so bile stare od 14 do 40 let, povprečna starost pa je bila 23 let. Njihova življenjska doba ni bila dolga, saj so bile vpete v svet bolezni, mamil in alkohola. Samomori med temi dekleti so bili pogosti, velika večina pa se jih je zapila do smrti ali zadrogirala s tekočim opijem. Prav tako ni bilo redko, da so bile ubite, bodisi v saloonskem pretepu ali pa ustreljene zaradi kraje denarja svojim strankam. Pogosta smrt je bila zaradi tuberkuloze, sifilisa ali komplikacij pri splavu. Tiste najbolj uspešne so kasneje postale lastnice svojih javnih hiš.

prenos (9)

Madam Dora DuFran, ena izmed najbolj uspešnih lastnic javne hiše in dobra prijateljica Calamity Jane

Vsaka punca je imela v javni hiši svojo sobo in na vratih je viselo njeno ime. Po navadi so bile sobe opremljene skromno, tja pa so zahajali rudarji, iskalci zlata, vojaki in kavboji. Ob dobrih dnevih je lahko punca obdelala tudi 70 moških na dan.

Povprečen cenik je:

  • Kitajke, Črnke, Indijanke – 25 centov
  • Mehičanke – 50 centov
  • Francozinje – 75 centov
  • Američanke – 1 $

Za primerjavo, rudar je v enem delovnem dnevu, ki je trajal 12 ur, zaslužil 3 $. Vsi bordeli so zahtevali plačilo vnaprej, kljub temu pa je na vhodu visela tabla z napisom: ZADOVOLJSTVO ZAGOTOVLJENO, V NASPROTNEM PRIMERU VRNEMO DENAR!

prenos (10)

Doc Holliday in Big Nose Kate

V Dodge Cityu je Nosata Kate spoznala Doc Hollidaya, s katerim je začela viharno razmerje in ga po tem, ko je Doc v samoobrambi z nožem zabodel sopivca v saloonu, rešila zapora. Doc je bil Kate za rešitev tako hvaležen, da je obljubil, da bo prenehal kartati, ona pa mu je obljubila, da se bo uprla delu prostitutke. Nobena obljuba ni zdržala dolgo. Kadar se je Kate napila, in to je bilo pogosto, je postala nasilna, a Doc je vedno pravil, da je Kate edina ženska, ki mu je kos, saj sta bila oba dobro izobražena.

Leta 1881 je Docu njena agresija dokončno prekipela in je končal zvezo. Razočaranje Kate so izkoristili Docovi sovražniki, ki so jo napili in jo prepričali, da podpiše dokument, s katerim izjavlja, da je Doc sodeloval v ropu kočije, v katerem je bil ubit kočijaž. Močno pijana Kate ni vedela kaj podpisuje in je naslednji dan izjavo preklicala. Kljub temu, da je šerif Doca izpustil, pa le-ta nikoli ni odpustil Kate. Za nekaj časa so se njune poti ločile, Doc je odjahal v Colorado Springs in se tam z whiskeyem v roki zdravil za tuberkulozo. Ko je Kate izvedela, da se bliža Docov konec, je odjahala v Colorado in bila zadnje mesece ob njemu. Po Docovi smrti se je poročila z George Cummingsom, kovačem iz Colorada, zakon pa je trajal le leto dni. Po ločitvi je sprejela delo hišne pomočnice pri osamljenemu moškemu v Arizoni. Umrla je 2.11.1940, le 4 dni pred 90. rojstnim dnevom.