Vitamin E je izjemno pomemben v prehrani konj in ključen v borbi s škodljivimi prostimi radikali, ki poškodujejo membrane in ostale celične komponente. Vitamin E se nahaja v sveži travi, potrebujejo pa ga predvsem žrebeta, breje kobile, plemenski žrebci in športni konji oziroma vsi konji, ki nimajo možnosti paše na pašnikih.
Športni konji so še posebej na udaru, saj je njihova potreba po antioksidantih znatno povečana zaradi napornih treningov, prav tako pa so v večini ti konji hranjeni s senom in krmili. Konji brez zadostnih količin tega vitamina bodo imeli po treningih zategnjene in boleče mišice.

Vitamin je priznan tudi v reprodukciji, saj povečuje plodnost kobil, dokazali pa so, da so kobile, ki so jim v obdobju brejosti dodajali vitamin E, na žrebeta prenesle večjo število protiteles, kar pomeni, da so bila ta žrebeta bolj odporna in močna.

Tudi rekreativni konji, ki imajo poleti dostop do pašnikov, bodo v zimskih mesecih potrebovali zadostne količine vitamina E, ki pa ga v senu ne bodo dobili.

628-566x566

Vitamin E