Kaj so vozli ali mišične prožilne točke v mišicah?

To so majhne poškodbe oziroma natrganine mišičnih vlaken. Od tega, koliko mišičnih vlaken je prizadetih, je odvisno kako velika je poškodba.

unnamed

Kaj jih povzroči?

Posamezna mišična vlakna so združena v snopiče. Več mišičnih snopičev skupaj tvori mišico. Majhne poškodbe mišičnih vlaken povzročijo nastanek mišičnih vozlov. Mišični vozli se lahko pojavijo kjerkoli na mišici, a so najbolj pogosti blizu mesta, kjer je mišica pripeta na tetivo oziroma kost.

Poškodba, kronična bolečina, kot posledica stare poškodbe, ponavljajoča se težka vaja, padec ali zdrs, bolezen ( npr. kolika ali obolenje dihal) so lahko vzroki za nastanek mišične prožilne točke (vozla). Pojavijo se lahko vedno, ko so mišice preobremenjene.

Ali lahko mišično prožilno točko otipamo?

Seveda. Mišične prožilne točke otipamo kot zatrdline v mišicah in so lahko različnih velikosti. V nekaterih primerih rabimo več izkušenj oziroma občutka, da jih najdemo, saj so lahko zelo majhne. Ko se dotaknemo občutljivega mesta, bo konj vedno reagiral.

Kakšni so simptomi mišično prožilnih točk?

Akutna faza: Prvi pokazatelj mišične prožilne točke je lokalna občutljivost, toplota in vnetje. Če je poškodovanih samo par mišičnih vlaken, poškodba morda sploh ni očitna. Zaznali jo bomo le z direktnim pritiskom na poškodovano mesto. Več poškodovanih vlaken pomeni bolj opazno poškodbo. Prej ko poškodbo opazimo, lažje jo je odpraviti.

Kronična faza: Če mišično prožilne točke niso odkrite in odstranjene kmalu po poškodbi, bodo ti mali mišični vozli začeli vplivati na celo mišico in bližnje tkivo. Druga mišična vlakna se bodo poškodovala, ker prevzamejo naloge prizadetih in sedaj imobilnih vlaken. S časom začenja mišica izgubljati prožnost in mobilnost. Telo začne kompenzirati in uporabljati druge mišice v drugih delih telesa, da se lahko giblje s čim manj bolečine. Tako se zgodi verižna reakcija. Druge mišice postanejo preobremenjene, boleče, napete in kot posledica se lahko pojavi šepanje. V tem času je bolečina oziroma vzrok za šepanje locirana drugod in ne na mestu, kjer je v osnovi prišlo do poškodbe. Nove mišične sprožilne točke se pojavijo v mišicah, ki so prevzele del bremena in tudi te je sedaj potrebno odpraviti.

Kako se mišične prožilne točke pozdravi?

Mišične vozle je nujno odpraviti manualno. Najti je potrebno točno mesto, uporabiti ravno pravi pritisk, da se sprosti tenzijo, ki je nastala zaradi natrganih mišičnih vlaken in nato s trenjem razbiti majhne brazgotine, ki so nastale, ko je telo omejilo gibanje vlaken v procesu zdravljenja. Ko se vse to zgodi, je potrebno mišice ponovno “zgraditi” z različnimi vajami.

Z zdravljenjem mišice s toploto, ledom, laserjem, ultrazvokom in zdravili, bomo v večini primerov dosegli le kratkotrajen uspeh. Zato, ker s temi metodami zdravimo večjo površino in se ne moremo osredotočiti na mesto, kjer se nahajajo mišično prožilne točke, ki povzročajo problem.

Mišično prožilnih točk naprave ne zaznajo

Moramo se zavedati, da mišično prožilnih točk ne zazna ultrazvok, niti magnetna resonanca. In vendar so pogost vzrok šepanja pri konjih, ki je zelo pogosto spregledan.
Normalno je, da se osredotočimo na najbolj očitno mesto bolečine, vendar ne pozabimo, da je v telesu vse povezano in da je možno, da je treba sam vzrok za problem poiskati drugje. Če ne bomo odpravili samega vzroka problemov, se bodo ti spet pojavili.

Ne čakajte, da pride do šepanja. S preventivnimi terapijami lahko odstranimo probleme preden sploh postanejo opazni!

Tjaša Kersnik se je šolala pri uspešnem angleškem osteopatu za konje, hkrati pa je zaključila ameriško šolo Equinology, ter tako pridobila naziv Equine Body Worker. Svoje neprecenljive izkušnje je več let nabirala v Angliji, kjer je zdravila tudi ene izmed najuspešnejših konj v državi.

http://tjasakersnik.com/