Dolga, bleščeča in svilena griva ter rep sta čudovit okras konja, ki pa zahteva nekaj znanja, pripomočkov in časa za nego konja. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov kako lahko grivo in rep vašega konja še izboljšate.

Lepa griva in rep sta znak dobrega zdravja

Pomembno je, da veste, da kvaliteta grive in repa izhaja iz telesnega zdravja, kvalitetna prehrana konja pa je bistvenega pomena. Kot dodatek je pri negi grive, repa in dlake izjemno učinkovit biotin, ki bo vplival na rast grive, repa in kopit. Prehrana, bogata z maščobo, bo prav tako vplivala na hitrejšo rast dlake in žime ter izboljšala samo kvaliteto. Za ta namen je izvrstno laneno olje za konje, ki ga dodate krmilom. Pri konjih, ki ne dobijo dovolj hranilnih vrednosti(maščob, proteinov) je dlaka pusta, hrapava in brez sijaja.

Glavni vzrok za kratko grivo in rep je lomljenje žime. Poleg urejene in kvalitetne prehrane bo pri rasti pomagal Cowboy Magic balzam za grivo in rep, ki ju bo okrepil in preprečil lomljenje. Pri izbiri primernega balzama se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo alkohol, saj bo ta grivo in rep dodatno izsušil. V Unihorse trgovini vam je na voljo tudi Cowboy Magic detangler, ki bo grivo in rep negoval, zaščitil, hkrati pa vam olajšali razčesovanje. Izdelki s silikonom, kot je Cowboy Magic detangler, so enkratni za ta namen, saj v grivi in repu zadržijo vlago. Če imaš vaš konj kratko grivo in rep in ju želite podaljšati, se izogibajte krtačenju in razčesovanju z glavniki. To bo dodatno lomilo že tako šibko žimo. Priporočamo, da uporabite detangler, ga razmažite po grivi in repu in s prsti nežno razvozlate.

horse-1330704_1280

Nekatere pasme konj imajo bujno grivo ter rep v svojih genih.

Nekateri imajo, nekateri nimajo

horse-419740_1920

Žal vsi konji nimajo in nikoli ne bodo imeli goste, dolge in plapolajoče grive, ne glede na to kaj vse boste nanjo nanesli. Nekateri imajo zelo gosto in močno grivo, pa vendar kratko, nekateri imajo dolgo, svileno grivo, a čisto kratek rep. Da, konji so v 1001 različici. Drugega recepta kot je kvalitetna prehrana, dovolj vitaminov in mineralov, dodatki za grivo in rep (Biotin), čim manj česanja ter uporabljanje balzamov, ni!

Ali lahko imajo konji, ki živijo na pašniku dolgo grivo in rep?

horse-1329715_1280

Če želimo, da ima naš konj, ki biva na pašniku lepo negovano in svileno grivo, bomo morali grivo verjetno zaščititi.

Lahko, vendar je pri konjih, ki živijo na pašnikih grivo in rep težje vzdrževati, kot pri konjih, ki so uhlevljeni v boksih. Ker se konji na pašnikih radi valjajo v blatu, drgnejo ob drevesa, grmovje in ograjo, se med seboj igrajo, grizejo in celo žvečijo grivo in rep, bosta verjetno griva in rep vašega konja nekoliko krajša. Da si konj na pašniku z zadnjimi nogami ne bi stopil na rep in si ga utrgal priporočamo, da ga odrežete 10 cm nad tlemi. Za ta namen vam priporočamo škarje, namenjene prav za striženje grive in repa. Kar se tiče grive, vsak teden nanjo nanesite dober detangler in skrbite, da ni zavozlana.

Nasveti za pletenje grive

• Če je griva dobro negovana (tako od znotraj, kot od zunaj) ji lahko spletanje zelo koristi, saj se spletena griva ne bo lomila. Vprašanje kako velik šop je potrebno vzeti za eno kitko je na mestu. Priporočam zlato sredino, in sicer vzemite šop, širok cca. 2,5 cm. Ker je vsak konj drugačen in ima tudi debelino grive drugačno, je potrebno upoštevati tudi to.
• Natančne razdalje med posameznimi kitkami niso pomembne, če ne boste s konjem vstopili v tekmovalno areno, pomembno pa je, da kitke pri korenu grive ne spletete tako tesno, da konj ne bi mogel sproščeno in brez zategovanja iztegniti svojega vratu. Ker se vsem konjem griva proti vihru redči, morajo biti tam kitke spletene bolj na gosto.
• Če ima vaš konj tanko grivo potem boste seveda vzeli nekoliko širše šope las, kitke pa pri korenu grive ne zategnite tesno ampak jo začnite prepletati šele kakšen centimeter ali dva pod korenom grive.
•  Če ima vaš konj tako gosto grivo, da jo težko lepo prepletate, vam priporočamo škarje za redčenje grive.

12191776_10206191038907594_2442574193594154473_n
horse-71081_1280

• Kitko spletite do konca, oziroma prepletajte dokler se le da. Vse konice, ki ne bodo prepletene se lahko hitro zlomijo. Pazite, da ne boste delali pretankih kitk, saj boste morali tako gumico za kitke 30-krat oviti okoli konic, pri tem pa verjetno zlomili kar nekaj grive.
• Uporabite gumice, ki so namenjene pletenju kitk, pri debelejših kitkah pa uporabite kar dve gumici, saj bo v primeru, da ena poči, kitko še vedno na mestu držala preostala gumica.
• Ko boste kitke razpletali gumice nikoli ne potegnite dol, temveč jo strgajte ali pa pazljivo odvijte. Če boste gumico potegnili, boste zlomili veliko žime.
• Po tem, ko ste kitke razpletli je dobro, da grivo umijete s šamponom Cowboy Magic in nanesete negovalni balzam Cowboy Magic. Po tem, ko ste balzam sprali iz grive, nanjo nanesite detangler in jo s prsti “razčešite”. Ko vidite, da griva ni prepletena vam bosta prav prišla krtača za grivo ali glavnik za grivo.
• Po zaključeni negi grive lahko kitke ponovno spletete, še bolje pa je, če grivo nekaj časa pustite pri miru.
• Nekaj dni pred tekmovanjem spletite konjevo grivo v večje kite, še posebej, če konja spuščate ven. Na ta način se boste izognili vozlom, ki jih povzroči veter, oziroma konj, ki je stresal z glavo.

Nasveti za nego repa

S prepletanjem repa žal ne boste obvarovali pred lomljenjem. Spletite rep v kitko in jo pustite čez noč. Naslednji dan boste videli, da so posamezni lasje ušli iz kitke in bili izpostavljeni lomljenju. Spletanje repa v kito je sicer kratkotrajna pomoč, da si konj med jahanjem ne pohodi repa, če pa želite popolnoma preprečiti lomljenje repa, boste morali rep oviti v vrečko.

horse-1178377_1280

Rep ima pri konjih, ki so na pašnikih ali v izpustih pomembno funkcijo, saj z njim konj odganja mrčes.

polo-1230843_1280

Nekateri konji morajo imeti zaradi dinamike športa spleten in zaščiten rep.

• Rep vedno spletamo, ko je čist. Na rep nanesite Cowboy Magic šampon in ga dobro zmasirajte v vse lase. Ne pozabite na notranjost in na koren repa, ki ga dobro umijte. Masaža zaradi stimulacije živcev vedno pomaga pri hitrejši rasti in odstranjuje odmrle lasne folikle, ki ovirajo nastanek novih. Po tem, ko ste šampon sprali iz repa, nanj nanesite Cowboy Magic balzam, ga pustite učinkovati nekaj minut in sperite z vodo. Po spiranju in po zelo nežnem ožemanju (pazite, da ne boste las vlekli in zvijali) na rep nanesite Cowboy Magic detangler in ga s prsti razvozlajte.
• Nikoli ne spletajte ali zavijajte mokrega repa! Pustite, da se rep na zraku posuši in ga šele nato pazljivo skrtačite. Krtačenje začnite vedno pri špicah repah, jemljite manjše šope las in nadaljujte navzgor, proti korenu repa. Če se pri razčesavanju rep še zapleta in krtača ne teče gladko, lahko uporabite detangler v tubi ali v spreju.

• Če rep ovijate v vrečke pazite, da so vrečke dobro zračne in omogočijo prehod vlage. Priporočljiv je spandex material, saj dobro diha in z zvokom ne straši konja, medtem ko opleta z repom. Najlon material je lahko glasen.
• Kitko začnemo plesti vsaj 10 cm pod korenom repa. Če bomo pletli višje, bo to napelo in zlomilo posamezne lase, medtem ko bo konj opletal z repom ali se drgnil ob steno.
• Kita na repu mora biti spletena trdno in do konca repa. Ovijete jo lahko z bombažno vrvico ali z dvema gumicama skupaj.
• Kitka na repu ne sme biti predolgo spletena, največ 10 dni skupaj. Po tem, ko ste kito razpletli jo umijte po istem postopku, kot je opisan zgoraj in pustite nekaj časa na miru.

12991003_10209033802064946_6226226038640912577_n

Za popoln zaključek nege konja in prefinjen izgled lahko preko dlake, grive in repa nanesete Cowboy Magic Super Body Shine in dobite izgled kot na zgornji sliki.