DSC_06331-924x1024Masaža konj in druge manualne terapije postajajo vedno bolj nepogrešljive, ko gre za vzdrževanje dobrega počutja in zdravja konj. Lastniki športnih in rekreativnih konj uporabljajo masažo, ker želijo izboljšati konjevo počutje, povečati konjevo mobilnost in obseg gibanja, ter sprostiti celotno telo.

Kako lahko konjem pomagamo z masažo? Pomislite, kolikokrat ste jahali konja, ki ni hotel naprej. Mogoče se je slabše ukrivil v eno stran kot v drugo. Ali pa se je obešal na brzdo? Ste opazili, da je konju neprijetno, ko ste ga sedlali, ali pa se je odmikal, ko ste ga krtačili? Nekateri konji se ustavijo pred oviro brez očitnega razloga…

Vsi ti načini upiranja in izražanja nezadovoljstva imajo vzrok in najpogostejši je bolečina. Bolečina v mišicah je pogosto spregledana, saj ni očitna na prvi pogled, hkrati pa ni nujno, da zaradi nje konj šepa. Ne smemo se kar sprijazniti, da konj ni udoben za jahanje. Če jahaču ni udobno to pomeni, da tudi konju ni!

Konji imajo vedno razlog za določeno obnašanje, oziroma način gibanja, ki ni pravilen. Tako kot nekateri ljudje laže prenesejo bolečino kot drugi, bodo tudi nekateri konji prej, nekateri kasneje pokazali, da jih nekaj boli. Bolj trpežni konji bodo potrpeli in se navkljub bolečini potrudili ustreči jahaču ali trenerju, medtem ko se bodo drugi zelo hitro uprli. Bolj kot poznamo svojega konja, prej bomo vedeli, da je nekaj narobe.

Z masažo lahko odpravimo bolečino v mišicah, konja sprostimo in mu tako pomagamo, da se bo bolje počutil in bolje nastopal. Z masažo povečamo cirkulacijo, mišicam dovedemo več kisika in obenem telesu pomagamo, da hitreje odvede strupene snovi, ki so se v mišicah nabrale ob večjih naporih. Ko odpravimo mišične krče in napetost, povečamo konjeve zmožnosti.

Z redno masažo lahko preprečimo poškodbe, saj ob natančnem pregledu konja sproti odpravimo manjše mišične vozle, ki lahko dolgoročno povzročijo hujše poškodbe. Če ima konj staro poškodbo, boleč sklep, slaba kopita, neudobno sedlo ali jahača s slabim ravnotežjem, bo svojo držo in način gibanja prilagodil tako, da mu bo kljub vsemu kar najbolj udobno. Posledica tega je konj, ki ni v naravnem ravnotežju, saj njegovo telo ni enakomerno obremenjeno.

ZNAKI BOLEČINE OZIROMA NAPETOSTI V MIŠICAH

– neenakomerno ali nepravilno gibanje
– neenakomerna obraba podkev oz. kopit
– odmikanje ob sedlanju
– neudobje zaradi napačnega sedla
– nepojasnjeno poslabšanje dosedanjega počutja
– asimetrija, togost na eni vajeti, ali menjava galopa po konjevi želji
– upiranje (ritanje, vzpenjanje, ustavljanje pred skokom)
– nesorazmeren razvoj mišic na levi in desni strani
– nepojasnjene spremembe v konjevem obnašanju

KAKO LAHKO MASAŽA POMAGA VAŠEMU KONJU?

– odpravi napetost v mišicah, mišične krče
– izboljša prekrvavitev: odpravi toksine, čisti pore in stimulira bezgavke
– lajša bolečine v sklepih
– izboljša kvaliteto mišic
– zmanjša bolečino po poškodbi
– zmanjša togost in občutljivost ob dotiku
– poveča obseg gibanja, kar pripomore k daljšemu koraku in boljšemu skoku
– izboljša vzdržljivost
– pomaga pri preprečevanju poškodb
– popravi držo

Tjaša Kersnik, EBW

Tjaša Kersnik se je šolala pri uspešnem angleškem osteopatu za konje, hkrati pa je zaključila ameriško šolo Equinology, ter tako pridobila naziv Equine Body Worker. Svoje neprecenljive izkušnje je več let nabirala v Angliji, kjer je zdravila tudi ene izmed najuspešnejših konj v državi.

http://tjasakersnik.com/