prenos (3)

Vreden drobiža

Kot enoletnik je bil Phar Lap prevelik in štorast. Trener Herry Telford iz Sydneya ga je kupil za drobiž in iz njega ustvaril svetovni fenomen.

Kot dvoletnik je bil Phar Lap prepočasen, vendar je dobro napredoval. Leta 1929 je njegovo veliko srce pričelo zmagovati, leta 1930 pa je Phar Lap ime poznal vsak, ki je spremljal galopski šport. Avstralci so še posebej navdušeni nad galopskim športom in dejstvo, da so izmed vseh športov prvič radijsko prenašali prav galop, pove veliko. Pred radijskim prenašanjem dirk je galop veljal za bogataški, nadut šport, ki ni bil blizu povprečnemu ali revnemu Avstralcu. Poteza, da galopski šport preko radijskih sprejemnikov približajo ljudstvu, se je izkazala za neverjetno uspešno. Za Phar Lapa je navijalo vso ljudstvo, ko so uvedli še stave, pa so ljudje dobesedno ponoreli. Vsak lokal, vsaka gostilna ali tovarna je imela svojo ilegalno stavnico. Ker je Phar Lap zmagal pogosto, je postal prijatelj ljudi.

Prijatelj ljudi

Prijatelj ljudi

Junak depresije

Časi velike depresije so bili izjemno težki in med ljudmi je vladala nesreča. Za zabavo ni bilo ne volje ne denarja, zdelo se je, kakor da je edina popestritev poslušanje radijskih sprejemnikov, ko je tekel Phar Lap. Vsaka zmaga je dvignila moralo in ponos.
V obdobju med letom 1929 in marcem 1932 je konj štartal 41 startov in jih zmagal le 5 manj. Za strokovno osebje je bil preprosto predober, zato so povečali obremenitev uteži, da bi se ostali konji lažje približali. Ni uspelo. Ker je Phar Lap zmagal skoraj vse največje tekme v Avstraliji, so se lastniki konja obrnili proti najbogatejši tekmi; Aqua Caliente Handicap. Tako je Phar Lap leta 1931 odšel v Ameriko, iz katere se nikdar ni vrnil domov.

Phar Lap, ko je pristal v Ameriki

Phar Lap, ko je pristal v Ameriki

Zvezda steze in ekranov

Phar Lap je bil junak in njegov prihod v Ameriko je dvignil prah med mediji. Iz športnih strani časopisov se je redno premikal na glavno stran, saj so ljudje kupovali le za to, da so brali o velikem športniku. Ker so ljudje brali, poslušali in gledali samo Phar Lapa, se jim je zdelo, kot da ga poznajo. Ko pa je premagal najboljše ameriške konje za dve dolžini, je zavladala prava evforija. Avstralija je postala obsedena, a kmalu je izvedela srce parajočo novico. Njihovega junaka, njihovega upa in veselja ni bilo več. Ljudstvu so obrazložili, da je najverjetnejši vzrok kolika ali bakterijsko vnetje prebavil. Marsikdo je bil sumničav. Oskrbnik Tommy je bil skrušen, saj je konja oboževal. Šampion je 5.4.1932 umrl na njegovih rokah.

prenos (4)

Phar Lap in jockey Jim Pike

 Tommy Woodcock

944163-phar-lap

Tommy in Phar Lap

Tommy je bil rojen leta 1905 in od malih nog si je bolj kot vse na svetu želel postati jockey. Pri starosti 12 let je bilo jasno. To nikdar ne bo mogel postati, saj je zrasel v visokega fanta. Fant se ni predal, moral je biti ob konjih in tako je postal njihov oskrbnik.
Tom je skozi celo življenje vstajal ob 4h zjutraj, čistil hlev in opravljal različna opravila v hlevu. Konji so ga imeli izjemno radi, z ljudmi pa se ni pretirano dobro ujel.
Phar Lapov trener Harry Telford je opazil navezanost konja na Tommyj-a, zato mu je ponudil stalno službo. Sedaj je bil zadolžen le zanj. Mnogokrat je Tommy nasprotoval trenerju in ga prigovarjal k večji nežnosti in popustljivosti. Phar Lap je sprejel hrano samo od Tommyja in ustvarila se je izjemna ljubezen med konjem in človekom.

Ko je Phar Lap poginil, je Tommyja prevzela velika žalost in komaj se je pobral. Vrnil se je v Avstralijo in opravil trenerski izpit. Leta 1979 je Woodcock Phar Lap muzeju daroval še zadnje njegove stvari, ki jih je hranil v spomin. Do svoje smrti v starosti 78 let je počel to, v čemer je bil srečen in do svoje smrti je govoril, da je bil »njegov« konj zastrupljen.

03f3745c9d216081448d8611fef0d7aa

Tommy v visoki starosti

 

Harry Telford

prenos (5)

Harry Telford

Harry si je pri svojih 50. letih najbolj od vsega želel konja, ki mu bo prinesel dobiček in slavo. Zrasel je ob konjih in ni bilo imena v rodovnikih, ki ga ni poznal. Bil je strog s konji in s svojimi jockey-i. Ko je za majhen drobiž partnerju Davisu ponudil Phar Lapa v solastništvo, je tvegal veliko, saj konj po videzu ni obetal veliko, imel pa je dober rodovnik. Če bi bil konj neuspešen, mu je grozilo, da bo izgubil edino stranko, ki jo je še imel, Davisa. Ko je konj iz Nove Zelandije prišel v Avstralijo, je bil Telford obupan. Konj je bil suh, štorast in prekrit z bradavicami. Davis je ponorel in rekel, da ne bo plačeval treningov za konja, in da ne želi ničesar imeti s to grdobo. Telford se je z Davisom pogodil, da najame konja za tri leta, ga zastonj trenira in če zmaga, dobi 2/3 dobička.

 

c1e117f783d000890ff640200f8288aa

Phar Lap in Tommy po treningu

Aubrey Ping, študent medicine, je pogosto opazoval Phar Lapa na stezi in je zakričal »Farlap«, kar v tajskem jeziku pomeni strela. Telford je ime spremenil v Phar Lap, da je dobil 7 črk in en presledek, kar je bilo znano za konje, ki so tekmovali na Melbourne Cupu.
Telford je nekaj časa mislil, da je konj len in ukazal nasilen in naporen trening, ki bi izbil lenobo iz konja. Taktika ni bila uspešna in Tommy je prosil Telforda, ali lahko sodeluje pri treningu. Telfordu ni preostalo drugega, kot da pristane. Tommy je predlagal, da zraven Phar Lapa dajo še enega konja in jahača, Phar Lapa zadržujejo in nato, ko bo že zelo zaostal, spustijo naprej. Phar Lap je kmalu po uvedbi Tommyjeve tehnike spremenil življenja celotne ekipe. Do leta 1930 je Telford imel v lasti že veliko drugih konj, ki jih je kupoval z denarjem iz Phar Lapovih zmag. Poleg tega je kupil veliko posestvo, na katerem je zgradil konjeniški center. Po Phar Lapovi smrti ni bil več uspešen in je moral center prodati. Leta 1957 se je upokojil in kmalu za tem umrl.

mn002321_w551_det

Telfordov sin razkazuje pokal

Streljanje

ad2c148f3b69315db3f9a2c3560f58a4

Tommy in Phar Lap

Nekega zgodnjega jutra je Tommy vodil Phar Lapa po mirni ulici na sproščujoči sprehod. Tommy je jahal ponija in v povodcu držal Phar Lapa. Izza vogala je pridrvel avto iz katerega so švigali streli. Tommy je porinil Phar Lapa v ograjo in postavil sebe ter ponija za živi ščit. Na srečo so vsi ostali nepoškodovani in istega dne je Phar Lap zmagal pomembno dirko.

Jim Pike

prenos (6)

 30 starov in 27 zmag! Pike je bil najboljši jockey svoje generacije in s Phar Lap-om sta bila izjemen par. Pike je bil priljubljen med ljudmi, saj ni bil ravno tipičen jockey. Bil je prevelik, zato je moral neprestano hujšati, kar je povzročilo, da je bil njegov obraz upadel. Znan je bil po svoji radodarnosti in po svoji zasvojenosti s stavami. Umrl je popolnoma obubožan in osamljen.

prenos (7)

Spomenik v čast Jim Piku in Phar Lapu

Po 76. letih končno razjasnjen vzrok smrti

Profesor Kempson je leta 2008 objavil dokaze, da je bil Phar Lap 30-40 ur pred startom zastrupljen z veliko dozo strupa. Že od leta 1932 se je govorilo, da je bil konj zelo verjetno zastrupljen ali pa je nehote zaužil insekticid preko škropljene trave. Kljub temu, da je vedno obstajal sum, pa ni bilo potrjenega ničesar.

Študija, ki jo je objavil Kempson, se imenuje Sledi arzenika v metabolnem sistemu in dlaki: Zadeva Phar Lap. Kempson je iz prepariranega konja vzel 4 vzorce iz grive in dlake. Skeptiki so zavračali raziskavo, saj bi lahko arzenik prišel v dlako v procesu prepariranja ali pa zaradi uživanja tonika, ki je vseboval arzenik, in so ga v tistih časih dodajali galoperjem.

 

12c0dcf105a24f50cb11e4a1dd54fbaa

Recept za tonik, ki vsebuje arzenik in ga je prejel Phar Lap. Spodaj je podpisan Harry Telford.

Zaradi govoric, da bi se ostanki konja lahko okužili z arzenikom med prepariranjem, so vzeli vzorce dlake še dvema prepariranima konjema v tistem času. Rezultat je bil očiten; toliko arzenika ni moglo priti v sistem zaradi obdelave. Poleg tega je Kempson dokazal, da bi zaradi vsakodnevnega uživanja tonika prišlo do postopne, dlje trajajoče zastrupitve, pri Phar Lapu pa je prišlo do nenadnega šoka.
S posebno rentgensko napravo v Ameriki so pogledali grivo Phar Lapa oziroma njeno rast.

116

Slika prikazuje analizo grive. Slika kaže, da je bila čas pred smrtjo raven arzenika nizka, pri zastrupitvi pa je skokovito narasla in povzročila bolečo smrt.

Ko je Phar Lap umiral, je močno krvavel, trpel hude bolečine v trebuhu in imel visoko vročino. Ko je Kempson nedvomno dokazal, da je bil za Phar Lapovo smrt kriv arzenik, so se začela pojavljati ugibanja. Je bila kriva mafija, ki je želela konja odstraniti s stez ali je konj preprosto pojedel travo, poškropljeno z insekticidom? Če bi bilo tako, bi zboleli tudi ostali konji, ki so bili v hlevu s Phar Lapom. Je bil morda kriv tonik, ki ga je predpisal Telford? Toniki na osnovi arzenika so bili pogosto uporabljano sredstvo v galopskem športu, saj so pospešili prenos kisika po mišicah. Telfor je v svoji knjižici z zapiski zapisal, da je tonik čudovit za vse konje.