prenos

Na današnji dan, leta 1875 je bila izpeljana prva Kentucky Derby tekma troletnih angleških polnokrvnih konj. Še danes se Derby odvija vsako prvo soboto v mesecu maju in je prva izmed treh tekem v Triple Crown-u (sledita tekmi Preakness Stakes in Belmont Stakes) . Tradicija je, da zmagovalec Derby-a prejme odejo iz vrtnic.

jb_recon_derby_1_e

Finiš prve tekme

Leta 1872 je Meriwether Lewis Clark Jr. odpotoval v Anglijo in obiskal znameniti angleški Derby, ki je potekal že od leta 1780. Od tam je odšel v Francijo, kjer je deloval Jockey Club, pod njegovim okriljem pa je vsako leto potekala tekma Longchamps. Po prihodu domov v Kentucky je ustanovil Louisville Jockey Club z namenom zbiranja denarja za izgradnjo infrastrukture, kjer bi se prirejala velika tekmovanja. Progo so poimenovali Churchill Downs, po bratih Churchill, ki sta prispevala zemljo.

churchheader

Proga je danes dolga 2 km, žrebci in kastrati pa so obteženi s 57 kg. Žrebice lahko nosijo največ 55 kg. V Ameriki je tekma znana kot »Najbolj vznemirljivi dve minuti v športu«, nosi pa tudi ime »The Run for the Roses«.