chantilly-stables-worldmonumentsfund_490

15.6.2013 so na znanem francoskem posestvu Chantilly Estate, kjer se je že nahajal »Living Museum of the Horse” slavnostno otvorili prenovljen muzej.

Umetnine povezane s konji so sedaj razstavljene na skoraj 2.000 kvadratnih metrih in po petnajstih sobanah. Razstava prikazuje celotno evolucijo konja, različne pasme sveta, tehnični napredek opreme in uporabo konja kot delovne sile, njegove vloge v aristokraciji, športu, vojni in lovu.

044-Pair-of-chinese-Stirrups-©-G

Stremena iz 16. stoletja – kitajska dinastija Ming

Ena velika dvorana je namenjena starodobnim kočijam, druga pa konjem v umetnosti, razstavljena pa so dela umetnikov, kot so Dürer, Mantegna, Rubens, Poussin, Oudry, Géricault, Dufy,…

LivingMuseumWallFrieze

Poleg velike zbirke je v hlevu nastanjenih 31 konj različnih svetovnih pasem zato muzej nosi ime »Living Museum of the Horse” (Živ muzej konja). Med drugimi pasmami je Great Stables dom edinega Marwari konja v Evropi; 10-letnega Dilraja.

3c433f5fcf3192fc19863e1090835b4c

Marwari konj Dilraj

Posebno pozornost bo muzej nudil otrokom z namenom, da bodo le-ti spoštovali pomembno vlogo konja v zgodovini človeškega napredka.
Prenova muzeja in hleva Great Stables je znašala 3.3 mio $, financiral pa jo je Princ Shah Karim Al Husseini, Aga Khan IV.

prenos

»Living Museum of the Horse” se nahaja zraven Great Stables hleva, ki je najimenitnejši hlev iz 18. stoletja. Lociran je 40 km iz Pariza in posvečen konjeniški umetnosti in kulturi. Great Stables hlev je bil zgrajen leta 1719 in sicer po ukazu vojvode Louisa Henri, ki je verjel, da se bo po smrti vrnil kot reinkarnacija konja. Tako je prosil arhitekta Jeana Aubert, da zgradi hlev, ki bo vreden njegovega bivanja. Nad končnim izdelkom seveda ni mogel biti razočaran, saj je hlev dolg 186 m in lahko uhlevi 240 konj ter 500 psov.

images

Great Stables je dolg 186 metrov, v hlevu pa lahko biva 240 konj.

Leta 1830 je vojvoda Henri d’Orléans, duke of Aumale od strica podedoval posestvo, ter ga skupaj z 8 km2 dirkalne steze in velikim gozdom prepisal na francoski inštitut, ki še sedaj upravlja veliko muzejev in razstav. Pogoj prepisa je bil, da posestvo ostane v prvotni obliki.

Namen muzeja je tudi promocija konjeniškega športa in konja, vsak dan pa se zvrsti od 3-5 predstavitev dresurnega jahanja. Vsako leto muzej obišče 200.000 ljubiteljev konj.

tr021-chateau-de-chantilly-horses