Slavni Trigger

Mnogim je Trigger znan kot konj iz ameriških western filmov, v katerih je igral legendarni igralec Roy Rogers. Trigger se je povrgel leta 1932 pod imenom Golden Cloud. Trigger pa ni bil, kot mnogi domnevajo, quarter konj, pač pa križanec med polnokrvnim angleškim konjem ter križano palomino kobilo. Golden Cloud se je prvič pojavil na platnu v filmu The Adventures of Robin Hood leta 1938. Tudi Roy Rogers se je takrat pripravljal na snemanje svojega prvega filma in ponudili so mu 5 konj, med katerimi je bil Golden Cloud v ozadju. Roy je vsakega konja preizkusil in si po le nekaj prejahanih metrih izbral Golden Cloud-a. Še istega leta ga je za takrat visok znesek 2500 $ odkupil ter poimenoval Trigger.

Trigger je obvladal neverjetnih 150 trikov in je lahko prehodil 15,5 metrov po zadnjih nogah. Roy je nekoč rekel, da Trigger točno ve, kdaj ga gledajo, in da obožuje aplavz množic. Skupaj sta igrala v mnogih western filmih in tudi v TV seriji. Tako je postal Trigger najslavnejši konj v filmski industriji.

Po Triggerjevi smrti leta 1965 so njegovo truplo preparirali in razstavljali v več muzejih. Leta 2009 so muzej, v katerem je Trigger nazadnje »bival«, zaprli, zato je leta 2010 znana družba Christie’s Triggerja poslala na dražbo. Za 266.500 $ ga je odkupila televizijska postaja RFD-TV, ki načrtuje otvoritev western muzeja. Poleg Triggerja je postaja odkupila preko 1000 Roy-evih predmetov, med drugim tudi Royevega nagačenega psa Bullet-a.

Napoleonov konj

prenos (5) prenos (6)

Le Vizir je bil Napoleonov najljubši konj. Arabski sivec je bil darilo turškega sultana leta 1805. Ko je bil Napoleon pregnan na Sveto Heleno, je s seboj odpeljal le Vizirja. Poginil je 8 let po Napoleonovi smrti in je sedaj razstavljen v Musée de l’Armée v Parizu.

 

Viseči konj

prenos (7)

Viseči konj, oziroma Cattelanov konj, je delo svetovno znanega italijanskega umetnika Maurizia Cattelan-a, ki živi v New Yorku. Cattelan je znan po svoji provokativni in ironični umetnosti, ki se velikokrat norčuje iz trga umetnin. Viseči konj je bil osrednji razstavni eksponat na bienalu v Sydney-u. Med ostalimi visečimi konji je bil razstavljen tudi galoper, ime mu je bilo Tiramisu, vzrok smrti ni znan. Londonska dražbena hiša Christie’s je visečega konja prodala neznanemu kupcu za 619.000 Ł.

Maurizio v enem od intervjujev pravi, da le tisti, ki se še ni sprijaznil z realnostjo, obsoja njegovo delo, in da konj, ki visi s stropa, ne predstavlja mrtvega konja, pač pa stanje, kjer je konj nemočen in mu ni potrebno proizvajati silne energije, kot jo mora na progi. Zakaj je konj obešen? »Ker vsa živa bitja na svetu živimo med nebom in zemljo. Razumite, kot ste sposobni razumeti«.

Tiramisu pa ni edini konj, ki je razstavljen na Cattelanovih razstavah.

 Največji nagačen konj na svetu

Največji nagačen konj na svetu je General, ki je razstavljen v državnem muzeju v Virginiji. General je tehtal 1295,5 kg, velik pa je bil 2 m in 11 cm. Njegovo prepariranje je stalo 10.000 $.

 

Phar Lap

Phar Lap je živel v času Velike depresije in za obupane ljudi je postal simbol upanja. Rojen je bil leta 1926 v Novi Zelandiji, tekmovati pa je začel v Avstraliji leta 1928. Po slabem tekmovalnem začetku je Phar Lap presenečal znova in znova. V svojih šestih letih je štartal na 41 tekmah in jih od tega zmagal 36. Njegovo kariero je vedno spremljala drama. Kriminalci so ga skušali dan pred velikim Melburne pokalom ustreliti, a jim ni uspelo. Oskrbnika, njegovega trenerja in jockey-a, so večkrat skušali podkupiti. Vsi so zavrnili podkupnino.

Leta 1931 mu ni uspelo zmagati, zato je bil poslan v Ameriko, kjer je gladko premagal konkurenco. 2 tedna po zmagi je svet pretreslo sporočilo, da je Phar Lap umrl zaradi skrivnostne bolezni. Obdukcija je pokazala, da je umrl ali zaradi kolike ali pa zaradi bakterijskega vnetja želodca. Šele leta 2006 so znanstveniki dokazali, da je konj prejel ogromno količino arzenika in tako pritrdili njegovi že pokojni ekipi ljudi, ki je vedno trdila, da je bil konj zastrupljenPhar Lap se je zaradi svoje uspešne kariere in tragične smrti usedel v srca Avstralcev in Novozelandcev. Oboji so želeli njegove ostanke, zato je prepariran Phar Lap razstavljen v Nacionalnem muzeju v Melburnu, njegovo srce in okostje pa sta na Novi Zelandiji.

Srce Phar Lap-a je tako veliko in neobičajno, kot je bil on sam. Tehta kar 6,2 kg. Za primerjavo, povprečno srce konja tehta 3,2 kg.

Preberite si tudi 1.del Nagačeni konji.