prenosBeautiful Jim Key  je bil slaven konj, katerega predstave so si ljudje lahko ogledovala na začetku 20.stoletja. Konj naj bi znal brati, pisati, odštevati in seštevati števila do 30 in celo citirati odstavke iz Biblije. Lastnik “Dr.” William Key, osvobojeni suženj in vojaški veteran, je bil samooklican veterinar, prodajalec zdravil in podpornik organizacije za zaščito in pravice živali. Jima je učil s pomočjo potrpežljivosti in prijaznosti. Njegove predstave so si lahko ljudje ogledovali po celotni Ameriki. Konj je bil prava atrakcija in celo predsednik William McKinley je bil navdušen:«To je bila najbolj presenetljiva predstava, kar sem jih kdaj videl!«

 

 

William Key je bil rojen v suženjstvu leta 1833 in je že od rojstva kazal nadpovprečne sposobnosti sporazumevanja z živalmi. Krutosti nad njimi ni prenesel in celo življenje se je zavzemal za njihovo dobrobit. Njegov gospodar je bil pošten mož in je Williama dobro izobrazil. Med Civilno vojno je William zaščitil gospodarjeva sinova, kljub temu da se je sam zavzemal za odpravo suženjstva. Tako je bil zaradi sodelovanja z obema stranema obsojen na smrt z obešanjem, vendar je uspel pobegniti. Po vojni se je vrnil na posestvo umrlega gospodarja in odplačal kredit za posestvo. Kasneje je odprl veterinarsko ambulanto, dirkalno stezo, hotel z restavracijo in obogatel s prodajo zdravil. Poročen je bil s štirimi visoko izobraženimi ženskami.

drkeyandjim

William Key in Beautiful Jim Key

 

Beautiful Jim Key je bil vzrejen za galoperja. Potomec arabske kobile Lauretta Queen of Horses in žrebca Hambletoniana se je povrgel leta 1889 tako šibek in bolan, da je William Key pričakoval njegov pogin. Pred tem ga je želel poimenovati s plemenitim imenom, zaradi njegovega grdega in pohabljenega izgleda pa mu je nadel ime Jim; po lokalnem, majavem pijančku. Kmalu po žrebitvi je kobila umrla in William je žrebčka pripeljal v svojo hišo in ga negoval ter zdravil s svojimi zdravili. Jim je odrasel v čudovitega žrebca, mahagoni barve.

Ker je Jim trpel za ločitveno tesnobo, ga je William jemal seboj tudi na potujoče predstave, kjer je prodajal zdravila. Postal je igralec v predstavah, William pa ga je postopoma učil abecede, napovedovanja časa, dni v tednu in celo zastave ameriških držav. Par je pritegnil pozornost medijev in agenta Rogersa, ki je Williamu ponudil nepredstavljivo vsoto denarja v zameno za konja. William je ponudbo odklonil, kljub temu pa je bil sklenjen dogovor o sodelovanju. Rogers je postal njun agent in ekipa je odpotovala v New York, kjer so Jima občudovali predstavniki višjega sloja. Jim je postal tako cenjen, da je bival v luksuznem hlevu, imel lastne služabnike in oskrbnike, privatni vlak za potovanja, s filtri prečiščeno vodo in posebno seno, pripravljeno samo zanj. Imel pa je tudi zelo zvestega telesnega čuvaja; potepuškega psa Monka, ki je navadno sedel na Jimovem hrbtu in renčal ter lajal na vsakogar, ki se je želel približati konju.

Predstava

Predstava

 

Jim je bil tako glavna točka vseh največjih predstav, sejmov in celo koncertov. Nastopal je tudi pred Rooseveltovo hčerko Alice, kjer je moral črkovati njeno ime. Konj je kljub ukazu večkrat črkoval ime njenega znanca Longwortha; »Alice Roosevelt Longworth”. Dve leti kasneje se je Alice zares poročila z Longworthom in Jim je bil okronan za jasnovidca ter genija. Lastnik William je postal najbolj slaven Afroameričan tistega časa in je odigral pomembno vlogo v premagovanju prepada med črnci in belci.

Leta 1906 je William Jima odpeljal nazaj na domače posestvo. 3 leta kasneje je umrl v starosti 76 let. Na mrzel in turoben jesenski dan mu je na drugo stran sledil tudi njegov konj Jim.

 

 

Po smrti obeh se je 2 milijona otrok pridružilo gibanju Jim Key Band of Mercy in zapriseglo: »Prisegam, da bom vedno prijazen do živali.«

5992356897_7913b69e33_z

William, Jim in Monk so pokopani skupaj pod napisom:”Bodi prijazen do živali.