unihorse-odpadno-seno-mreze

Konji v naravi se pasejo minimalno 18 ur dnevno, kar pomeni, da so lahko vsi večji odmiki od potreb prebavnega sistema oziroma celotnega organizma konju škodljivi. Zaradi vse večje osveščenosti se veliko lastnikov konj poslužuje krmilnikov za počasno hranjenje, med njih pa spadajo tudi mreže za seno, ki ne vplivajo le na konjevo zdravje, pač pa tudi na vašo bolj zadovoljno denarnico.

6 razlogov zakaj izbrati mrežo za seno

  1. Manjši odpadek sena – ekonomsko izboljšanje.
  2. Počasnejše hranjenje in boljša prebava; med žvečenjem se v prebavni sistem izločajo koristni endorfini.
  3. Posnemanje paše; mrežo z manjšimi luknjami lahko namestite ob tla in jo zavarujete. Znano je, da je izjemno dobrodejno, če konj posnema telesno pozicijo, kot pri paši.
  4. 24 – urno hranjenje; v večje mreže lahko spravite celo balo sena in tako omogočite 24-urno hranjenje, kar zmanjšuje stres in dolgočasje.
  5. Boljše zdravje; neprestano hranjenje zmanjšuje možnost za nastanek želodčnih čirovkolik ter ostalih presnovnih bolezni.
  6. Nepogrešljive pri transportu konj.

Kaj pa velikost odprtin?

Najpogostejše vprašanje s katerim se srečamo v trgovini UniHorse je, kako velike odprtine v mreži izbrati. Seveda na to vprašanje ne moremo odgovoriti, če ne poznamo vašega konja zato je učinkovita komunikacija med prodajalcem in kupcem bistvenega pomena.

Trenutno vam v trgovini nudimo mreže z:

–  10 cm velikimi odprtinami

5,5 cm velikimi odprtinami

4 cm velikimi odprtinami

3,5 cm velikimi odprtinami

Pri konjih, ki so objestni in pretežki priporočamo uporabo mreže, ki ima manjše odprtine. Pri konjih, kjer regulacija teže ni potrebna, lahko uporabimo mrežo z večjimi ali srednjimi odprtinami vendar bo odpadek sena tu nekoliko večji. Za rešitev tega problema svetujemo, da pod mrežo nastavite korito, kjer se bo zbiralo odpadno seno, konj pa ga bo kasneje z veseljem pojedel.

Nekateri konji ob mrežah z majhnimi odprtinami postanejo nervozni, kažejo očitne znake stresa in celo poškodujejo mrežo. V izogib temu takim konjem ponudimo seno iz mrež z večjimi odprtinami.

BeFunky Collage

V Unihorse trgovini vam lahko ponudimo mreže iz trpežnih umetnih materialov, vseh cenovnih razredov. Tako lahko izbirate med cenovno ugodno mrežo za 5,95 €, med mrežo srednjega cenovnega razreda (9,95 €) in mrežo visoke kvalitete, ki je dvakrat pletena in nadgrajena s sistemom za lažje polnjenje (37,95 €). Ponudbo mrež za seno bomo v kratkem tudi povečali zato spremljajte našo ponudbo ali pa se naročite na naše e-novice.

602501_3

Nesreče se dogajajo!

Pri namestitvi mrež je potrebno razmisliti tudi o varnosti konja. Mreža naj bo dovolj visoko, da je konj ne pohodi oz. se ne zaplete, hkrati pa dovolj nizko, da ne zaviramo pravilnega delovanja čeljustnega sklepa. Ker so konji razviti za prehranjevanje iz tal, se pri hranjenju iz višine zobje nesimetrično obrabljajo. To je eden glavnih razlogov za nastanek ostrih špic na konjevih zadnjih zobeh (mlelnikih).

Ne obešajte jih visoko!

Visoko obešena mreža in jasli za konje niso primerne. Kadar konj vleče seno iz mreže, ki je obešena nad njegovo glavo, mu v nos padajo majhni delci in prah, ki močno škodujejo dihalnemu sistemu. Običajno se pri takem hranjenju pojavljajo težke kronične oblike kašlja ter izcedek iz nosu.

unihorse-odpadno-seno-mreze-slo1

Lično opremljen odprti hlev za dva konja, z dvema Easyfill mrežama, plastičnim napajalnikom in nosilcem za lizalni kamen.