261959_3999705863710_865644870_n

Kaj nam naši konji sporočajo z rezgetanjem, prhanjem, vzdihovanjem, stokanjem,..?

Kot večina živali tudi konji ne naredijo določenega zvoka, ki posreduje samo eno stvar, ampak uporabijo različne vokalizacije za posredovanje sporočila ali razpoloženja. Začeli bomo z nižjimi zvoki, ki jih najpogosteje slišimo od naših konj in nadaljevali z bolj intenzivnimi. Razlaga nam bo pomagala razumeti vprašanje, ki se nam pogosto pojavlja »Kaj nam želi naš konj z določenimi zvoki povedati?«

Vzdihovanje

Konji uporabljajo vzdihovanje za komunikacijo z ljudmi pogosteje kot za sporazumevanje s konji. Globoko vdihnejo, posrkajo sapo vase, nato pa glasno izdihnejo skozi usta ali nosnice. Pogosto izdih pomeni sprostitev napetosti.

 • Če ste kdaj masirali konjeve mišice, potem prav gotovo poznate ta zvok.
 • Izdih zelo kmalu po začetku dela pogosto pomeni sprostitev stresa in pripravljenost na bolj intenzivno delo. Pri izdihu ob začetku dela konj spusti glavo ter na glas izdihne skozi nosnice, te pogosto tudi zaplapolajo, vzdih z opisanimi premiki pa ponovijo več kot enkrat.
 • Če je konj že ogret in ponavljamo isto vajo na krogu že dlje časa, lahko konj zavzdihne v znamenju dolgočasja. Takrat je dobra ideja spremeniti vajo ali pa celo oditi na terensko ježo.

Stokanje

Tako kot pri človeku, je stokanje konja lahko navada ali pa pokazatelj bolečine, zato moramo biti pozorni na ta zvok, še posebej če je to nov konj in še ne poznamo dovolj njegovega komuniciranja.

 • Če konj stoka ob preskakovanju ovir, na videz pa deluje vesel, je stokanje navada ali pa preprosto zvok ob izdihu zraka.
 • Če opazimo, da konj zastoka pri doskoku, ob stokanju pa položi ušesa, zavija z očmi ter gleda z belim so to očitni znaki, da našega konja nekaj zelo boli. Bolečina lahko izvira iz hrbta, iz nog ali kopit. Dnevno moramo preverjati kopita in noge, če so morda vroče in biti pozorni če med počitkom noge razbremenjuje . Bolečina lahko izvira tudi iz notranjosti telesa – stari kirurški posegi ali poškodbe.
 • Če se stokanje pojavi samo takrat, ko konj nosi točno določenega jahača, je možno, da se ta jahač ob lahkem jahanju pretrdo useda v sedlo.
 • Če konj stoka med iztrebljanjem, drugače pa je videti zdrav in se tudi obnaša normalno, je to stokanje običajno – pri iztrebljanju med prehodom skozi črevesno membrano namreč lahko glasno zavzdihne.
 • Če se stokanje pojavi ob blatenju nenadno in so iztrebki suhi in trdi in se ob tem čudno obnaša, lahko posumimo na zaprtost. Takrat moramo bolj pozorno spremljati količino popite vode, prislonimo uho na bok in s prostim ušesom poslušamo delovanje črevesja. Spremljati moramo tudi srčni utrip. Preverimo dehidracijo; na vratu naredimo kožno gubo, koža se more vrniti v prvotni položaj v manj kot 2 sekundah. Če se ne, je to pokazatelj dehidracije. Preverimo tudi barvo dlesni. Če so le-te temno roza ali lepljive na dotik, je konj že močno dehidriran in potrebuje veterinarsko pomoč.
 • Stokanje lahko povzročijo tudi želodčne bolečine, ki so posledica razjed. Nedavne študije so pokazale , da ima kar 60 % športnih konj želodčne razjede, ki jih lahko veterinar potrdi ali ovrže z endoskopskim pregledom.
 • Če konj stoka ob koncu treninga in nima drugih težav, je to stokanje običajno znak pričakovanja sprostitve; komaj čaka, da mu snamemo sedlo ter da se bo lahko povaljal, spočil in najedel.

Prhanje

Prhanje nastane, ko konj uporabi glasilke hkrati pa ima zaprt gobec.

 • Ta nežen zvok običajno spustijo kot nekakšno dobrodošlico »Zdravo! Si prišel k meni?« skupaj z visoko dvignjeno glavo, našpičenimi ušesa in pogled usmerjen k nam.
 • Če konja hranimo ob točno določenem delu dneva ali uri, lahko prhanje pomeni srečno pričakovanje krmil ali sena. V kolikor boste druge konje v hlevu nahranili pred njim, bo prhanje konja postalo hitrejše in bolj intenzivno v znak priganjanja.
 • Prhanje lahko v kombinacijo z nervozo in prestrašenim obnašanjem pomeni tudi strah. Takrat je čas, da konja pomirimo ali ga odpeljemo od stresnih dejavnikov oziroma okolja.

Izpihovanje

Ko naš konj hitro vdihne, nato pa izdihne skozi nosnice tako, da te močno vibrirajo z zvokom podobnim predenju, to pomeni da je navdušen v upanju, da se bo nekaj lepega zgodilo. Konji s tem zvokom dejansko postanejo še bolj pripravljeni za delo.

 • Če konj intenzivno izpihuje, nosi rep visoko ter visoko dviguje glavo, ko ga vodimo na povodcu, moramo biti pripravljeni na nenadne poteze.
 • Če pride do izpihovanja na terenu in sicer na odsekih, kjer se navadno galopirata zvok, pomeni le eno; konj se veseli galopa. S svojimi zvoki bo vznemiril tudi ostale konje, kar navadno privede do splošnega vznemirjenja, jahačem pa dogajanje navadno predstavlja veliko dela z umirjanjem.

Rezget

Rezget je znamenje razburjenja. Tudi če je naš konj običajno zelo mirne sorte, moramo biti ob rezgetanju bolj previdni. Rezget lahko pomeni samozavest ali nervozo. Katero čustvo sporoča, ugotovimo po tonu rezgeta ter govorici telesa.

 • Nervozen rezget se pogosto pojavi, ko konja odpeljemo stran od črede. Z rezgetom kliče ostale konje, ki se bodo navadno oglašali nazaj, se vrteli v krogu, konji v izpustu pa bodo hodil gor in dol ob ograji. Tak rezget je zelo glasen, tresoč in piskajoč. Zelo nervozen konj postane popolnoma moker od znoja, bolj pogosto iztreblja, ušesa mu švigajo naprej in nazaj, rep se zaviha pod telo, konj pa se skloni, da zgleda čim manjši.
 • Samozavesten rezget ima bolj poln in zveneč zvok, konj ima ušesa obrnjena naprej ter rahlo privzdignjen rep. Če se tak rezget in obnašanje pojavi medtem ,ko je konj na pašniku ali v izpustu, lahko pomeni »Pozor, prihaja nepoznan konj« ali pa »Približuje se nepoznan predmet oziroma vozilo«.

 

Ljudje smo zagotovo bolj klepetavi od naših konjev, vendar so konji zelo dobri poslušalci in hitro dojamejo pomene nekaterih naših besed in zvokov. Vozniki kočij dobro vedo, da se konji hitro naučijo tudi zapletenih ukazov, namenjenih točno določenemu konju v vpregi. Konji v šolah jahanja se naučijo besednih ukazov trenerja na tleh ter se odzovejo, še preden jahač na njih doda svoja dejstva. Po svetu ni malo primerov, ko konji razumejo besedo ukaza, tudi če jo trener na tleh črkuje.