12910396_10207223182350535_1222192656_n

S terminom kolika opisujemo vse vrste trebušnih bolečin, ki lahko prizadenejo konje vseh pasem ter starosti. Kolika pri konjih je lahko blažje oblike, ki prinaša le nelagodje, lahko pa je izjemno resna, pri kateri se konj bori za življenje. Žal je še vedno največji odstotek konj s hudimi oblikami kolike, ki potrebujejo operacijo, pri tekmovalnih konjih.

Ker je tipov kolike veliko, je sprva težko ugotoviti za katero obliko gre, zato je bistvenega pomena, da lastnik nemudoma pokliče veterinarja. Pri težjih oblikah kolike, ki potrebujejo kirurško zdravljenje, je čas pomemben.

Znaki za koliko

• Valjanje
• Brcanje in kopanje po tleh s prednjimi nogami
• Ležanje in pogledovanje proti trebuhu
• Uleganje in vstajanje
• Potenje
• Visok srčni utrip
• Pogledovanje proti trebuhu
• Vihanje zgornje ustnice
• Umik v osamo
• Brcanje v trebuh z zadnjimi nogami
• Raztegovanje trupa
• Poizkušanje uriniranja
• Nezmožnost iztrebljanja in napenjanje

horse-with-colic

Brcanje proti trebuhu zaradi bolečin.

Tipi kolik

Kolika zaradi plinov: pri tej obliki kolike se v črevesju nabere visoka količina plinov, ki se ne sproščajo iz konjevega telesa. Klinični znaki so navadno blagi, konji pa se dobro odzovejo na sredstva proti bolečinam ter na zdravila, ki pospešujejo peristaltiko.

Vzroki: menjava prehrane, pomanjkanje vlaknin (sena), okuženost s paraziti.
Znaki: potenje, nakazovanje bolečin v trebuhu, glasni zvoki iz trebuha, nemir in nervoza, želja po valjanju.

prenos (6)

Neobičajno valjanje je pogost znak za trebušne bolečine.

Zagozditvena kolika: kot pove ime, se pri zagozditveni koliki v črevesju ustvari blokada, ki preprečuje potovanje prebavljene hrane naprej. Navadno se ta vrsta kolike lahko reši z dodajanjem tekočine, odvajal in sredstvi proti bolečinam. V hujših primerih je potrebno konja operirati in fizično odstraniti blokado. Če te vrste kolike ne zdravimo, je lahko za konja usodna.

Vzroki: huda okuženost s paraziti, dehidracija, prisotnost tujka ali tumorja, prisotnost “črevesnih kamnov”.
Znaki: neodvajanje blata, znaki za hudo bolečino, potemnela sluznica na dlesnih, pomanjkanje apetita, ležanje, nizka telesna temperatura.

DSC_0418

Če vaš konj leži daljši čas in je zanj to neobičajno, hkrati pa pogleduje proti trebuhu, se verjetno soočate s koliko.

Peščena kolika: v Sloveniji ta vrsta kolike ni pogosta, saj se pojavlja pri konjih, ki se gibljejo na podlagah iz mivke ali drobnega peska. Ker konji skupaj s prehrano nehote ali pa zavestno (pomanjkanje hrane) zaužijejo velike količine talne podlage, se le-ta nabere v črevesju in ga hudo razdraži ali pa ustvari blokado.

Zapleteno črevo: črevo konja se lahko tudi zaplete in obrne, kar privede do neprekrvavitve. Pojav je izjemno boleč in zahteva takojšnjo operacijo.

prenos (5)

Značilna drža pri konju s koliko, ki želi ublažiti bolečine.

Po prihodu veterinarja

Vaš veterinar bo na konju opravil preglede, s katerimi bo določil za katero vrsto kolike gre in temu prilagodil zdravljenje. Preveril bo konjev srčni utrip, temperaturo, pogledal sluznico in poslušal trebušne zvoke. V nekaterih primerih je potrebno konja pomiriti z zdravili. Verjetno bo opravil tudi rektalni pregled in skušal zatipati zatrdline, oziroma ostale abnormalnosti v debelem črevesju. Naslednji postopek pri kateremu boste najverjetneje prisotni, je vstavitev dolge plastične cevi skozi konjeve nosnice, ki bo segala do želodca. S pomočjo te cevi bo lahko veterinar konju dodal tekočine (vodo, elektrolite, olje) neposredno v želodec, ter tako skušal pospešiti peristaltiko in razmehčati blokado v črevesju. V kolikor veterinar presodi, da je potrebna operacija, bo potreben transport konja na kliniko.

Preventiva

• Ker je dehidracija pogost vzrok kolike, mora konj imeti vedno na voljo svežo in čisto vodo. V zimskem času so kolike bolj pogoste, saj konji neradi pijejo ledeno vodo ali pa zaradi ledu do nje nimajo dostopa.
• Priporočljivo je, da ima konj dostop do sena skozi cel dan in celo noč. Tako je črevesje konja stalno dejavno.
• Redno pregledovanje zob je priporočljivo, saj lahko “špice” na zobeh onemogočijo, da bi konj hrano dobro prežvečil.
• Spomladi in jeseni bodite pozorni pri spuščanju konja na travnate pašnike, saj je vsebnost fruktanov v travi zelo visoka in lahko konja preobremeni.
Redna rekracija je bistvenega pomena za dobro peristaltiko. Konj naj bo vsakodnevno zunaj na svežem zraku. Če te možnosti ni, morate poskrbeti za drugačno obliko rekreacije.

3907400_0-535x611

Indijska semena Psyllium (Flohsamen, flea seeds) so bogata z vlakninami, ki spodbujajo razmnoževanje dobrih bakterij v zadnjem delu črevesja, hkrati pa povzročajo sluzavost, ki odplakne pesek, zemljo in druge neprebavljive snovi, ki se nabirajo v črevesju.