Glavi kelpijev sta visoki 30 metrov, vsaka tehta preko 300 ton, podstavki pa kar 1600 ton.

Umetnik, ki je ustvaril skulpturi je Andy Scott, skulpturi pa sta nastali v okviru 43 milijonov funtov vrednega projekta prenove parka Helix.

Skupturi bosta dokončani v sredini avgusta, projekt pa teče že nekaj mesecev, saj je vsaka glava sestavljena iz 495 velikih delov.

Kelpi

prenos (6)

Kelpi je mitološko vodno bitje iz keltske kulture, ki straši v rekah in jezerih Škotske in Irske. Kelpie je v podobi močnega konja, predstavlja pa se za izgubljenega ponija. Prepozna se ga lahko le po mokri grivi, ki se nikoli ne posuši. Koža Kelpija je gladka, a mrzla. Legende pravijo, da se Kelpie zato, da zvabi moškega v past spremeni v lepo žensko.

Zelo rad v past zvabi otroke, tako da jih prepričuje naj ga zajahajo, njegova koža pa postane nato tako lepljiva, da se ob potopu otroci ne morejo rešiti. Ko se utopijo, jih Kelpie poje, pusti le jetra in srce. Znana škotska pripovedka pravi, da se je deset otrok igralo na obrežju reke, ko se jim je približal Kelpie in jih devet zvabil na svoj hrbet. Deseti otrok je Kelpija udaril v nos, vendar se mu je roka prilepila na kožo. Iz hlač je potegnil nož in si odrezal roko ter pobegnil. Vsaka regija pa ima svojo legendo o Kelpiju, nekateri ga opisujejo kot zeleno bitje, s črno grivo in repom.

prenos (7)