Se odločate za kastracijo žrebca? Potem je pomembno, da spoznate različne načine posega in če boste za bodočega kastrata skrbeli sami, tudi vse o pooperativni negi.

Zakaj kastracija?

Kastracija je kirurški poseg pri kateremu veterinar žrebcu prekine semensko povesmo. Semenska povesma je struktura, podobna cevi, preko katere v testise prihajajo krvne žile, živci ter semenovod. Izvaja se pri žrebcih, ki za nadaljnjo, kvalitetno rejo nimajo pomena, pri kriptorhidih (žrebci, ki se jim iz trebušne votline spusti le en testis) ter pri težko obvladljivih ali agresivnih žrebcih. Kljub temu, da so testisi odgovorni za tvorbo testosterona, ki je glavni “krivec” za ekspresivno žrebčevsko vedenje in nagon, pa kastracija ne bo odpravila že vkoreninjenega in priučenega vedenja.

Kdaj opraviti kastracijo?

19336_1299388597466_1078022_nZdrave žrebce lahko kastriramo pri katerikoli letih. Pri žrebcih, ki so kastrirani pozno ali pri žrebcih, ki so že opravljali pripuste morda s kastracijo njegovega vedenja (tudi agresije) ne boste popolnoma umirili. Nekateri veterinarji so mnenja, da je kastracijo najbolje opraviti še preden žrebe doseže eno leto in preden se razvijejo značilni vedenjski vzorci. Ker so pri žrebetu testisi manjši ter lažji za odstranitev, je tudi pooperativna nega lažja. Izkušeni rejci in veterinarji navajajo, da konji, ki so kastrirani zgodaj zrastejo višje, saj se kostne plošče zapirajo počasneje. Spet drugi, ki imajo potrebno infrastrukturo za kvalitetno življenje žrebca, zagovarjajo nekoliko kasnejšo kastracijo, z namenom, da se konj telesno bolj razvije (žrebci imajo debelejše vratove ter močnejše ličnice). Odločitev sprejmite z obzirom na vse zgornje dejavnike, na infrastrukturo, sestavo črede ter, v kolikor ste vključeni v konjeniški šport, tudi na urnik treningov ali tekmovanj. Eden od zelo pomembnih dejavnikov je tudi za kastracijo primeren letni čas. Pozna pomlad, poletje ter zgodnja jesen niso primerna obdobja, saj je količina insektov takrat največja. Zavedajte se, da bo imel vaš konj na telesu rano, ki bo privabljala mrčes, s tem pa se poveča tudi možnost za okužbo.

Stoječa ali ležeča kastracija?

Prva in najbolj pomembna stvar je, da izberete usposobljenega in za ta poseg izkušenega veterinarja. Če zaupate svojemu izbranemu veterinarju in ta konjevo zdravstveno stanje dobro pozna, potem skupaj pretehtajta odločitev kakšen način je zanj najbolj primeren ter kje bo poseg potekal. V primeru, da žrebec nima obeh testisov zunaj, potem je odločitev o ležeči kastraciji na kliniki jasna. Veterinar mora z nekoliko zahtevnejšim posegom odstraniti oba testisa in ne samo tistega, ki je izven trebušne votline.

Kastraciji, ki poteka v domačem hlevu pravimo tudi “stoječa kastracija”, saj konj med samim posegom stoji. Za varno izvedbo posega mora biti konj, kljub temu, da je med samim posegov sediran, na privezu miren, kar pomeni, da pri mladih žrebetih ta način večinoma ni izvedljiv. Za stoječo kastracijo se odločajo predvsem lastniki, ki jih skrbijo možne posledice splošne anastezije, ki se uporablja pri ležeči kastraciji na kliniki ter tisti, ki konja ne želijo seliti na kliniko. Po drugi strani pa je stoječa kastracija nekoliko bolj tvegana tako za konja, kot za veterinarja, ki jo izvaja. Najpogostejša komplikacija do katere lahko pride je močna krvavitev. Če se krvavitev ne ustavi, bo veterinar konja moral anastezirati in ustaviti krvavitev. Po posegu, ki je potekal optimalno, rana ne bo imela šivov zato bo pooperativna nega nekoliko zahtevnejša, kot pri kastraciji, ki se opravi na veterinarski kliniki. Tudi možnost obsežnih hematomov v prepuciju, infekcije ter hernije, je pri stoječi kastraciji večja. Skozi finančni pogled pa je strošek stoječe kastracije manjši, hkrati pa ni dodatnih stroškov prevoza na kliniko.

Možni zapleti

Po obeh načinih kastracije je normalno, da iz rane izteka manjša količina krvi. Če je iztekanje krvi močno, potem je potrebno rano dodatno sanirati in ustaviti krvavitev. Normalna je tudi oteklina, ki pa ne sme biti prevelika. To namreč nakazuje na možno infekcijo, ki jo je potrebno zdraviti z antibiotiki in drenažno cevko. Zaplet, ki je ogrožujoče narave in potrebuje takojšnje ukrepanje je hernija. Če vidite, da izgled rane ni običajen ali iz nje nekaj visi, takoj pokličite veterinarja in ga opozorite, da je primer nujen.

Pooperativna nega

Nega novopečenega kastrata ima izjemen pomen, še posebej po stoječi kastraciji. Po posegu mora konj 24 ur počivati v boksu s svežim nastiljem, potem pa je zanj gibanje vsaj eno uro preko celega dneva zelo pomembno. Največja napaka, ki jo lastnik ali oskrbnik konja lahko naredi je, da konja izpusti na pašnik ali v izpust, kjer konj zaradi bolečina ali otekline samo stoji. Sveži kastrati potrebujejo gibanje zato, da se rana drenira, s tem pa oteklina manjša. Če bi konja pustili stati, bi se rana prezgodaj zaprla, področje bi zelo oteklo, se vnelo in konju povzročilo velike in nepotrebne bolečine. Najbolje je, da konja v enakomernem tempu še dva tedna po posegu lonžirate. Naslednji priporočljiv nasvet je, da rano spirate z mrzlo vodo, ki bo hladila ter manjšala oteklino, hkrati pa odplaknila umazanijo. Ker se testosteron iz telesa konja izloča približno 6 tednov, učinki kastracije ne bodo opazni takoj. V tem obdobju konja ne izpuščajte ven s kobilami. Kljub temu, da jih ne more oploditi lahko to poizkuša, pri tem pa ga lahko kobila dodatno poškoduje.

Ko se kastrat še vedno obnaša kot žrebec

3281_1138101805397_2480514_nKastrati, ki po posegu še vedno naskakujejo kobile in vztrajajo z vedenjem žrebca, so bili lahko kastrirani nepravilno oziroma premalo natančno. Del testisov je ostal v konju in še vedno proizvaja testosteron, ki je zaslužen za vedenje konja. Če je bil poseg opravljen pravilno, je njegovo žrebčevsko vedenje, vključno z agresijo, posledica priučenega vedenja in nevzgojenosti.

Pomembno opozorilo

Če se pripravljate na kastracijo žrebca in ga še niste cepili proti tetanusu, to storite. Kastracija se lahko opravi šele, ko mine vsaj dva tedna od cepljenja. Po kastraciji vam bo veterinar verjetno svetoval tudi tetanus serum.