Srce konja tehta od 3.5 do 4.5 kg in leži na sredini prsnega koša, med levim in desnim pljučnim krilom. Sestavljeno je iz dveh preddvorov in dveh prekatov. Kri iz telesa priteka po glavni veni v desni preddvor, od koder teče skozi zaklopko v desni prekat. Od tod kri potuje naprej v pljuča in se obogatena s kisikom vrne po pljučnih venah v levi preddvor. Nato steče skozi zaklopko v levi prekat, ki ima močno mišično steno, naprej v glavno telesno arterijo – aorto in skozi njo do žil, ki vodijo k posameznim organom.

Srčni utrip v mirovanju je od 28-50 utripov na minuto, čeprav se med tekom lahko povzpne tudi na 200 utripov.

Zakaj konj pogine med treningom?

Pogin se ne pojavi samo pri konjih, ki sodelujejo v športu. V nedavno opravljeni študiji je bilo ugotovljeno, da je 25 % rekreativnih konj umrlo zaradi srčne napake ali bolezni.
Ko se nenadna smrt na videz zdravega konja pojavi med vadbo, je skoraj 50 % primerov zaradi usodne krvavitve iz arterij ali žil prsnega koša ali trebuha. Pri ostalih 50 % je razlogov več (npr. srčno popuščanje) in jih lahko ugotovimo šele z obdukcijo.

Srce, ki popušča ne zmore črpati s kisikom obogatene krvi iz pljuč po telesu zato prihaja do zastoja krvi v pljučih in nezadostne prekrvavljenosti preostalih organov. Zaradi zastoja krvi v pljučih konji ob naporu težko dihajo, pri resnejših oblikah srčnega popuščanja, pa tudi v mirovanju.
Če konjem ne dajemo redno past proti parazitom je lahko razlog nenadne smrti migracija ličink parazita Strongylusvulgaris. Invadiranost s paraziti povzroči šibkost žil in tako je večja verjetnost, da žile med obremenitvijo popustijo in počijo.

Kaj je srčni napad?

Izraz “srčni napad” se nanaša na nenormalen ritem srca (ventrikularna fibrilacija). Srce ne more črpati krvi v možgane in ker možgani ne dobijo kisika, sledi smrt. Še vedno niso najdeni sprožilci, ki povzročijo večino poginov kopitarjev, kot posledica ventrikularna fibrilacija med vadbo. Pri obdukciji ni očitnih sprememb na srcu.

Verjetno je, da visoka telesna temperatura in nizka raven kisika povečata kislost v krvi in spremembe v koncentraciji nekaterih elektrolitov (še posebej kalija), ki se pojavijo med vadbo, dejanski povod pa še ni znan. Navadno so prizadeti konji popolnoma klinično zdravi in nimajo nikakršnih predhodnih šumov na srcu.

Opozorilni znaki

Znaki, ki kažejo na težave s srcem so izguba kondicije, zadihanost, počasno okrevanje po treningu, napor med dihanjem in splošna oslabelost. Nabiranje tekočine v trebuhu, nogah ali pod kožo so tudi pokazatelji težav s srcem.