1001712_10200757869361751_1922037304_nOdšli ste na teren po neznani poti in prišli do potoka, ki ga še nikoli niste prečkali. Ali je varno nadeljevati pot čez vodo?

Idealno bi bilo imeti spremljevalca, ki bi iz lokalne topografije vedel kakšna so tla v potoku.

Teh podatkov nimamo, zato se moramo znajti drugače in sicer s pomočjo  opazovanja okolice in namigov:

• Preglejte breg, ki vodi do roba vode. Močvirsko blato je pokazatelj nevarnih močvirskih tal pod vodno gladino, strmo skalovje pri vstopu v potok pa namiguje na nevarno in nezanesljivo kamnito dno.
• Iščite predele , ki jih uporabljajo druge živali za prečkanje potoka. Sledi jelenjadi so dober znak, saj jelenjad zna najti trdne in položne poti za vstop v vodo. Pazite se govejih kanalov. Govedo v vodo vstopi povsod ,saj ne zna izbrati varnih območji Poleg tega naredi strme in blatne vhode v vodo. Jahajte ob potoku in iščite ozke in položne vstope, izogibajte se širokim vhodom ne glede na to, koliko odtisov od živali je tam.
• Poslušajte svojega konja. Če je vaš konj vajen prehodov čez vodo in ima do določenega prečkanja hud odpor, ima za to običajno razlog , ki ga mi ne vidimo. Ne podcenjujte konjeve intuicije!

Četudi po skrbnem razmisleku naletimo na nevarno podlago med samim prečkanjem, se bomo morali v nekaj trenutkih odločiti, kako je najbolje nadaljevati pot. Večina konj bo v takšni krizni situaciji začela hiteti. Poskusili bodo pobegniti iz nevarne situaciji, v kateri so se znašli.

  • Če smo že na polovici poti, težava pa je močvirnata podlaga, je pametno konju dovoliti, da s prečkanjem pohiti. Popustimo vajeti in mu dovolimo, da hodi hitro, saj bo s tem preprečil, da bi se v blatno podlago ugreznil pregloboko.
  • Spolzkemu skalovju ali velikim pokončnim skalam se je najbolje izogniti. Pojdite previdno nazaj po isti poti, po kateri ste prišli in poskusite prečkati potok kje drugje.
  • V obeh primerih razjahajte in s tem konju olajšajte izhod iz težke situacije. Bolje biti moker, kakor pa da pride do kakšne resne poškodbe ali življenjske ogroženosti.