943251_10200209577134788_2063297946_nNa terenu lahko našega konja vznemiri veliko dogodkov ali predmetov. Eden izmed najbolj vznemirjajočih dogodkov je, da med jahanjem srečate enega ali več tujih konj. Če je bližajoči se konjar neuvideven in v galopu prijaha do nas ali mimo nas, lahko to zagotovo močno razburi našega konja.

Obstaja več načinov in korakov, kako lahko reagiramo v taki situacij.

• Na terenu imejte vedno seboj daljši povodec.
• Ostanite mirni. Konja ne morete prisiliti, da se umiri, z vašo mirnostjo pa se bo pomiril hitreje.
• Spodnje vaje delajte vedno obojestransko, v levo in desno.

 

1. Ko zaslišite oziroma v daljavi vidite približujočega konja, takoj začnite pripravljati svojega konja: ne poskušajte zatreti njegovega navdušenja z vlečenjem obeh vajeti, saj ga bo to naredilo klastrofobičnega in še okrepilo njegov strah. Raje ga umaknite s poti in obrnite glavo v smer, iz katere se približuje drugi jahač. Če konj stoji pri miru, ko se približujejo drugi, je to super, a zelo redek prizor. V primeru, da je konj nemiren, upognimo njegovo glavo proti sedlu. Da dosežemo upognjenost vratu in glave uporabimo pritisk in popuščanje pritiska. Roko potegnite naravnost nazaj proti boku. Če je konj navajen tako imenovanega “bendinga”, potem bo ob previtju vratu obstal na mestu. Če ga ni vajen, se bo začel vrteti, kar je prav. Tako ga prisilimo v gibanje v majhnih krogih, a je tako pod našo kontrolo.

2. Lahko pa nas drugi jahač preseneti in tako časa za pripravo nimamo. V takem primeru takoj pričnemo s previjanjem vratu na stran.

3. Izvajamo manjše kroge v obe smeri, konj naj bo v gibanju, vrat pa naj bo previt.

4. Če čutimo, da je naš konj še vedno napet in še ni čisto pod kontrolo, potem moramo razjahati, vendar mora biti ob razjahanju konj vedno previt. Razjahamo vedno na tisti strani, v katero previjamo konjevo glavo.

5. Ko ste razjahali, uporabite podaljšek vajeti ali povodec in konja pošljite na krog. Pazite da stojite zunaj cone nevarnosti za brce. Da bo konj polno zaposlen z vašimi ukazi, ga v krogu priganjajte v energičnem kasu, z vmesnimi spremembami smeri. Vzemite si čas, saj lahko traja tudi nekaj minut, da konj pokuri odvečno energijo in se začne umirjati.

6. Ko se konj končno umiri (dihanje, pogled, telesna govorica), ga ponovno zajahajte in nadaljujte s svojo potjo.