525759_4170519853953_1104391428_nKonjem v blatu drsi in temu se ne moremo izogniti. Če je konj vajen drsenja in pogrezanja, se ob tem ne bo vznemiril in ježa bo veliko bolj varna. Vaši odzivi vplivajo na konja, zato najprej globoko zadihajte in se pomirite. Če se boste ustrašili vi, se bo vaš konj še mnogo bolj.

Sama ježa v dežju ali blatu ni nič bolj nevarna kot mnogo drugih stvari, ki jih počnemo s konjem. Moramo se znati prilagoditi, se naučiti, kako zmanjšati tveganje. Sprejeti moramo dejstvo, da konjeništvo nikoli ni in ne bo popolnoma varno. Kar lahko storimo je, da se naučimo, kako reagirati ob nevarnih situacijah, ter prepoznati, kdaj samo znanje ni dovolj. To pa je verjetno najpomembnejša lekcija!

Tudi če nimate prav nobenih načrtov jahati po dežju ali po razmočenem terenu in je vaša običajna rutina maneža v dobrem vremenu, nikoli ne veste, kdaj vas ujame dež. Lahko je to takrat, ko najmanj pričakujete.

Edini način, da boste konja navadili ježe po blatu je, da odjahate takrat na teren in se z njim zares tudi »spopadete«.

Pogosto je vprašanje, ali konjem bolj drsi v kopitnih čevljih, s podkvami ali ko so bosonogi. Čevlji pomagajo, saj dajo kopitu več trenja zaradi grobe gume na podplatu; podobno kot bi na avto dali nove gume. Če opazujete stopinje v blatu po kakšni zelo mokri endurance tekmi, boste opazili, da konjem v podkvah drsi bolj kot bosonogcem ali konjem v čevljih. Štole na podkvah nekoliko pomagajo, vendar je bosa noga ali noga s čevljem sodeč po odtisih v blatu na strminah še vedno bolj varna. Ne glede na to ali se boste odločili za čevlje ali ne, bo vaš konj rabil čas, da se navadi hoditi po različnih podlagah. Hitrost učenja se zelo razlikuje od konja do konja. Konji, ki so odraščali na strmih pašnikih, kjer so bili zunaj tudi ob slabem vremenu, hojo po blatu že obvladajo, kljub temu pa se morajo tudi takšni konji naučiti, kako hoditi po blatu z jahačem na hrbtu, saj jahač spremeni razporeditev teže. Nekateri konji bodo sami ocenili podlago ter si izbrali najbolj varno pot, drugi pa tal ne opazujejo, zato jih moramo mi voditi po bolj varnem delu poti.

Konji, ki so videli drugega konja pasti v blatu ali pa so se celo sami pogreznili vanj, dobijo do blata strahospoštovanje. V drsečih razmerah bodo tako testirali podlago ter si za prečkanje globokega blata vzeli čas. Če vam zaupajo, sami pa ne vedo, kako bi se soočili s situacijo, bodo izbiro poti prepustili vam. Ne priganjajte jih, dodajajte jasna in mirna dejstva. Takšni tereni lahko med vami in vašim konjem ustvarijo močno vez zaupanja.

Če jahate po strmih bregovih in je pred vami blato ali led je pogosto bolj varno iti čez samo sredino blata oziroma ledu. Ob straneh so poti morda malo manj blatne vendar so pogosto tudi bolj strme. Hitro se zgodi, da konju na strmini spodrsnejo vse štiri noge ter se tako oba znajdeta na boku. Zapomnite si, sredine poti so pogosto bolj varne! Konji z manj izkušnjami si navadno svojo pot izberejo ob strani, vi pa ste tisti, ki se morate zavedati nevarnosti. Preden konj stopi ob rob poti na bregu, se sami prepričajte o njegovi varnosti, ter po potrebi konja preusmerite.

Nasveti:

• Prvi poskusi bodo zelo počasni. Najprej se soočite s pretežno ravnimi drsečimi tereni. Ne odidite v gore ali na strme hribovske terene, dokler konju ne zaupate, da bo to zmogel. Za začetek je bolje, da jahamo po že znanih ravnih poteh in konju dovolimo, da raziskuje podlago.
• Delajte na svojem ravnotežju.
• Pustite konju, da uporablja svojo glavo, vendar bodite pripravljeni, da mu priskočite na pomoč, ko ne bo vedel, kako naprej.
• Imejte mirne in nežne roke.
• Če je konj pogosto v blatnem izpustu, ga najprej nekaj krogov odjahajte tam. Ker v izpustu konj podlago pozna, jahajte vse hode razen galopa, obrate ter ustavljanje.
• Ko konju podlaga v hodu ne bo delala težav, ga poženite v počasen kas in delajte na prehodih v korak in stoj. Konj se bo tako naučil pravilnega ustavljanja na drseči podlagi. Ob prvih poskusih se mnogo konj ustraši, a se hitro pomirijo, ko vidijo, da se lahko ustavijo.
• Če je teren tako drseč, da je nevarnost padca, potem razjahajte! Po razjahanju konja vodite tako, da ste precej pred njim in rahlo ob strani. Tako vas konj ne bo poškodoval če mu spodrsne ali pa celo pade.
• Vzemite si čas. Če ste v strmini, se pogosto ustavljajte za nekaj sekund. Hitrost pri hoji navzdol je velikokrat razlog za padec, saj se konj ne more ustaviti.
• Pri hoji navzgor lahko hitrost pomaga. Konj lažje prenese drsenje, če mu dovolimo, da strmino premaga hitro.
• Obvezno nosite čelado.
• Po uspešno premagani podlagi konja pohvalite!
• Vašemu konju dajte čas, da se vam nauči zaupati. Ježa na drseči podlagi je zahtevna vendar se jo z vajo in mislijo na varnost da osvojiti. Bolj varno boste vodili svojega konja, bolj globoko bo vajino zaupanje in konj vas sprejel kot nedvomnega vodjo.