485092_4808132513871_2108789021_n

Koža je največji organ konjevega telesa in predstavlja od 12 do 24 % celotne telesne teže. Zgrajena iz treh glavnih plasti: iz povrhnjice, oz. zunanje plasti – epidermisa, iz dermisa, oz srednjega sloja, in iz podkožja, oz. notranje plasti.
Konji imajo 3 različne vrste dlake; poletno dlako in 2 zimski dlaki. V jeseni se telo pripravi za rast dveh plasti zimske dlake in med procesom poletna dlaka izpade. Marsikdaj tega niti ne opazimo. Konjev zimski »kožuh« je sestavljen iz debele plasti kratke dlake in zgornje, dolge dlake, ki zagotovi zračne prostore, ki med zimskimi temperaturami služijo kot toplotna izolacija. Odpadanje te dlake še kako dobro opazimo, ko je pred vrati pomlad, in takrat je nega dlake velikega pomena. Ko se temperature počasi začnejo dvigovati, je še neizpadla zimska dlaka lahko celo nevarna, saj se konji med delom zelo hitro segrejejo, ohlajanje pa je dolgo. Poleg tega zimska dlaka ovira proces sušenja, kar lahko spodbudi rast bakterij in povzroči okužbe kože. To je problematično predvsem v mokrih, spomladanskih mesecih.

Dva namiga, kako se čim hitreje in na najlažji način znebiti vse te odvečne dlake:

1. Konja redno krtačimo s kovinskim strgalom, ki je namenjen odstranjevanju odmrle dlake in blatu. Z dnevnim temeljitim krtačenjem lahko skrajšamo čas odpadanja dlak tudi za teden in več. Orodje je sicer zelo učinkovito, vendar ga je potrebno uporabljati previdno, saj ob pregrobi uporabi lahko poškodujemo povrhnjico kože, poleg tega pa konju povzročimo bolečino. Previdno predvsem na predelih, kjer konj nima dovolj maščobe.

6107_0-566x566

Železno strgalo za blato

2. Naoljimo svojega konja. Za ta namen lahko uporabimo navadno otroškega olje, s katerim naoljimo celotnega konja (ne pozabite na trebuh in noge). Konja tako naoljenega pustimo preko noči, naslednji dan pa ga temeljito stuširamo z mlačno vodo in šamponom. Olje vpliva na mrtve dlake, da zdrsnejo iz foliklov. Sam postopek naredi veliko nesnage, a odvečnih dlak se znebimo zelo hitro. Oljni tretma deluje dobro in naši konji bodo zimsko zgubili zelo hitro.
Redna nega konja ni pomembna samo zaradi estetike. Konjevo zdravje je odvisno od strogega celoletnega režima nege. Med nego odstranimo umazanijo in blato, kjer se lahko nahajajo bakterije ter glivice. Z redno nego pripomoremo tudi k boljši prekrvavitvi in spodbujamo naravno naoljenost kože. Krtačenje nam pomaga tudi pri odkritju manjših ranic ter ugrizov insektov, ki bi jih drugače spregledali.

Katja Šikovec