Švicarska raziskava je pokazala, da bi plemenski žrebci lahko bivali na skupnih pašnikih.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da se je pogostost spopadov med žrebci močno zmanjšala po četrtem dnevu bivanja na skupnem pašniku. Bivanje žrebcev v čredi izboljša konjevo počutje, ter posledično samo kvaliteto semenske tekočine. Velika večina lastnikov žrebcev, še posebej, če gre za konje višjih vrednosti, se boji, da bi se konji v izpustih poškodovali. Pri žrebcih je zaradi visokih vrednosti hormonov problem tudi agresija do drugih žrebcev, ki je najvišja v prvih dneh, ko se hierarhija šele vzpostavlja.

Ekipa raziskovalcev je za namen raziskave uporabila državne plemenske žrebce. Obnašanje dveh skupin žrebcev so tako opazovali dve leti. Prve 4 dni so se žrebci med seboj precej spopadali, po štirih dneh pa so se spopadi začeli umirjati. 14. dan so se tu pa tam spopadi še pojavljali vendar zanemarljivo malo. Hierarhija se je dokončno vzpostavila po drugem mesecu skupnega bivanja.

Kljub tem izsledkom pa raziskovalci menijo, da je v tej smeri potrebnih več raziskav. Vemo, da divji žrebci pred tekmeci branijo svoje kobile in da so zato spopadi lahko izjemno intenzivni. Žrebci, ki nimajo harema kobil se navadno združijo v tako imenovane skupine samcev (povprečno število konj je 15), med katerimi sicer prihaja do spopadov, ki pa imajo predvsem namen urjenja. Redkokdaj ti spopadi vodijo v težke poškodbe.

Več o raziskavi: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0054688