prenosCalamity Jane je ena najbolj znanih legend Divjega zahoda, ki je izgledala kot moški, se obnašala kot moški, pila kot moški in streljala kot kavboj. Rada se je družila z moškimi, ter z njimi hodila na lov. Bila je neustrašna na konju in natančna strelka, vedno pripravljena na divje pustolovščine.

Calamity Jane se je rodila 1. maja, leta 1852, kot Martha Jane Cannary, v mestu Princeton v Missouriju. Bila je šesti otrok v družini. Leta 1865 se je družina z vsem imetjem odpravila v Montano, v želji po boljši in večji zemlji. Marthina mama je na poti zaradi pljučnice umrla, oče pa leto kasneje zato je morala Martha sama poskrbeti za svoje brate in sestre. Odpeljala jih je v Wyoming, kjer je zagrabila kakršnokoli delo je bilo na voljo; pomivala je posodo, kuhala, stregla za šankom, plesala, vozila vprego konj ali volov in opravljala delo izvidnika. V Fort Laramie Three-Mile Hog Ranch bordelu je delala tudi kot prostitutka.

Martha je sodelovala v mnogih bojih z Indijanci, svoj vzdevek je dobila prav v spopadu pri Sheridanu. Poveljnik čete, ki ga je Martha rešila smrti jo je poimenoval »Calamity Jane, junakinja bojišč«.

Po letu 1875 jo ljudje opisujejo kot žensko moškega videza. Njen mladostni videz je odšel in njena koža je postala kot usnje, ožgana od sonca in vetra, bila je mišičasta, umazana in njeni lasje so bili redko umiti.

WWcalamity4

Leta 1876 se je ustalila v mestu Deadwood v Južni Dakoti. Tam je spoznala svojo dolgoletno prijateljico Doro Du Fran, lastnico večih bordelov in občasno delodajalko Calamity Jane.

Calamity Jane in Wild Bill Hickok

Wild Bill Hickok je še ena legenda Divjega zahoda.

6d4a36030606c13bfe174f55a0d1fc0c

Wild Bill Hickok in Calamity Jane

Calamity je Hickoka spoznala leta 1870. Slišala je, da imajo odpadniki namen Billa ubita zato ga je šla opozorit. Napad se je vseeno zgodil, Bill je bil ustreljen in Jane je zanj skrbela dokler ni bila poškodba pozdravljena. Na poti iz Abilena sta se Jane in Bill poročila, kljub temu, da kasneje po Billovi smrti tega skeptiki niso verjeli. Poroka je bila zapisana na iztrgano stran Biblije vendar nikoli uradno overovljena.

Po poroki sta Bill in Jane odpotovala v znameniti Deadwood in Calamity je tam rodila hčerko Jean. Kaj se je dogajalo kasneje ne ve nihče saj  Bill ni poskrbel za svojo ženo in  Jane je bila ob porodu sama. Bill je odšel v Colorado in Kansas in se leta 1876 poročil z Agnes Lake. Bill in Jane sta se nekaj let kasneje ponovno srečala v Deadwoodu in Bill naj bi Agnes po srečanju zapustil. Z Jane sta ostala skupaj do njegove smrti 1 leto kasneje, ko ga je med pokrom ustrelil Jack McCall. V času usodnega strela je Hickok v rokah držal par osmic in par asov in kombinacija še sedaj nosi ime »roka mrtveca«.

Hickokov pogreb se je zgodil naslednji dan in nanj  je prišlo ogromno kavbojev, iskalcev zlata in prostitutk. Po pogrebu so privedli McCalla, ki je povedal, da se je z umorom Billa maščeval za smrt svojega brata v Kansasu.

Calamity_Jane_1852-1903

Calamity Jane malo pred smrtjo na grob Bill Hickok-a

Ko je Jane izvedela za umor je pograbila kladivo za meso in želela McCalla ubiti. Morilca je našla viseti pred saloonom. Jane je ostala v Deadwoodu še nekaj časa in delala kot iskalec zlata. Leta 1881 je v Montani kupila ranč zraven reke Yellowstone in postavila majhno gostišče, ki ga je kmalu prodala.

Leta 1885 se je poročila z Clintonom Burkom, Texačanom, kateremu je 2 leti kasneje rodila hčerko, ki jo je poimenovala Jane. Družina je brez miru potovala po Wyomingu, Montani, Idahu, Washingtonu, Oregonu in Južni Dakoti. Na poti je srečala Buffalo Billa, ki jo je povabil v svojo predstavo, saj je bila Calamity znana po dobremu jahanju in streljanju. Odšla je z Buffalo Bill show predstavo in zapadla v depresijo in alkoholizem.

prenos (1)

Calamity Jane pred predstavo

Leta 1903 se je Calamity Jane sama še zadnjič vračala v Deadwood. Prijateljica Dora Du Fran jo je sprejela in ji ponudila delo perice v bordelu.

Avgusta istega leta je Calamity Jane umrla v zanikrni hotelski sobi, v mestu Terry, blizu Deadwood-a. Med osebnimi predmeti so po smrti našli kup pisem namenjenih hčerki Jean (otroka Calamity Jane in Bill Hickoka), ki jih Jane nikdar ni odposlala. Njena zadnja želja je bila, da jo pokopljejo poleg Bill Hickoka v Južni Dakoti in na njen pogreb je prišlo veliko strelskih legend tistega časa.

Jean, hčerka Calamity Jane

81881169_135933859127Življenje Jean Hickok je tako skrivnostno, kot njena smrt. Skrivnost o bioloških starših, legendah Divjega zahoda, je skrivala do starosti 67 let. Leta 1941 je na CBS radiu priznala kdo pravzaprav je. Povedala je, da tudi sama dolgo ni vedela kdo sta njena prava starša. Njeno pravo poreklo ji je na smrtni postelji, leta 1912 razjasnil krušni oče, ko ji je predal dnevnik v katerem je bilo zbranih veliko pisem, ki jih je Calamity Jane pisala svoji hčerki. V 25. letih se je nabral  zajeten šop pisem, slik in certifikat, ki je potrjeval zakon Calamity Jane in Wild Bill Hickok-a. Del skrivnosti je bil torej razjasnjen, Jane in Hickok sta bila zares poročena. O’Neil je Jean povedal, da je leta 1873 potoval iz Anglije na Zahod Amerike in šel mimo stare barake iz katere se je slišal otroški jok. Ko je vstopil v kabino je videl bolno žensko z novorojenim otrokom. O’Neil je za Calamity Jane skrbel dokler ni ozdravela. Ker je bil življenjski stil Jane popolnoma neprimeren za otroka, sta se dogovorila, da punčko vzame O’Neil in jo odpelje domov v Anglijo. Calamity je, ko je bila mala Jean stara 10 let, na pokru priigrala 20.000 $ in se odpravila v Anglijo, da denar preda posvojiteljem svoje hčerke. Takrat sta se Jane in Jean videli prvič po desetih letih, naslednje srečanje je bilo leta 1893, ko je Calamity Jane že igrala v Wild West show-u. Jean ni vedela, da pred njo stoji velika ženska Divjega zahoda in njena prava mama.

images

Calamity Jane, ko je še igrala v Buffalo Bill predstavah. Naposled so jo tudi od tam zaradi pijančevanja nagnali.

V odrasli dobi Jean, kot Jane ni imela reče v ljubezni. Pri 18. letih se je poročila in se po sedmih letih ločila. Omožila je drugega moža, s katerim je bila poročena tudi v času, ko je izvedela za svoje poreklo. Mož je po slučaju našel dnevnik njene mame in jo vrgel iz hiše. Zanj je bil Hickok odpadnik in morilec, Calamity Jane pa propadla ženska. Jean je tako postala vojaška medicinska sestra in se še tretjič poročila vendar je mož kmalu po poroki umrl na bojišču. V zadnjih letih življenja je Jean živela v hotelski sobi in skromno služila tako, da je prodajala kopije dnevnika Calamity Jane. Kljub temu, da sta bila njena posvojitelja bogata človeka in da sta bila prejšnja moža premožna, pa je Jean, kot njena mama Calamity Jane, na koncu ostala sama in revna. Jean Hickok je umrla 21.2.1951 v starosti 77 let.