KAJ JE LAMINITIS

Laminitis je izjemno boleča in agresivna bolezen, ki v najtežjih primerih od lastnika konja terja težko odločitev o prekinitvi zdravljenja oziroma humani evtanaziji. Vsak lastnik konja bi moral imeti osnovno znanje, s katerimi lahko pravočasno prepozna opozorilne znake bolezni. Navadno se laminitis pojavi na kopitih sprednje noge, vendar lahko ob napredovanju prizadane tudi kopiti zadnjih nog.

Kopito konja je sestavljeno iz približno 600 elastičnih lamel, ko povezujejo kopitno kost in steno kopita. Ob pojavu laminitisa se te izjemno pomembne lamele vnamejo, otečejo, pretok krvi se zmanjša, kar povzroči postopno odmiranje tkiva. V hudih primerih se spremeni tudi položaj kopitne kosti, vse skupaj pa konju povzroča hude bolečine.

lamina-small

Lamele v kopitu.

VZROKI ZA LAMINITIS

Najbolj pogost vzrok za pojav laminitisa je z ogljikovimi hidrati (sladkor in škrob) prebogata hrana; spomladanska ali jesenska trava, močna krmila, silaža, senaža, lucerna,.. Bolezen je lahko tudi posledica druge bolezni, kot je npr. pljučnica, zastrupitev krvi, metabolne težave (Cushing sindrom), posledica jemanja zdravil, ki ožajo žile,…Pretežki konji so k laminitisu veliko bolj nagnjeni. Kako hitro se pojavi laminitis, v kakšni meri in kako hitro se širi, je odvisno od vzroka ter organizma konja. Dejstvo je, da je laminitis nepredvidljiva in trdovratna bolezen, h kateri je potrebno pristopiti odgovorno in hitro.

Z ogljikovimi hidrati (sladkor in škrob) prebogata hrana

grey-horse-grazing-spring-pasture

Na spomladansko pašo konja privajajte postopoma.

Laminitisu naredimo največjo uslugo, če konja nenadoma spustimo na močno spomladansko ali jesensko travo, če ga krmimo s silažo, nekateri konji pa bodo reagirali tudi na senažo, lucerno (deteljo) ali na premočna krmila. Ko v prebavni sistem konja pride presežek sladkorja in škroba, začnejo bakterije, ki prebavljajo vlaknine odmirati. Pri razkroju bakterij se sproščajo strupi, ki skozi steno debelega črevesja zlahka preidejo v kri. Premočna hrana je še vedno najpogostejši vzrok za pojav laminitisa.

Stres

Tako kot ljudje, se tudi konji različno odzovejo na stres. Na nekatere konje menjava črede, okolja, transport ali celo menjava hrane ne vpliva prav nič, drugi pa se bodo odzvali zelo hitro in nič nenavadnega ni, če laminitis nastopi kot posledica stresnega dogodka.

Huda infekcija

Laminitis je lahko tudi posledica bakterijske zastruptve krvi, pogosti so primeri, ko je prišlo do infekcije zaradi neizločene posteljice po žrebitvi, po hudi epizodi kolike, dolgotrajni driski ter pri okvari ledvic ali jeter.

Debelost

Ko konj zaužije več hrane, kot jo potrebuje in jo je sposoben “pokuriti”, nastopi debelost, ki vpliva na vse konjeve notranje organe, kosti in sklepe. Pretežki konji so v rizični skupini za pojav laminitisa.

Travma kopit

Vsak izkušen kovač, veterinar ali obrezovalec kopit vam bo znal svetovati, da konju s katerim veliko kasate ali galopirate po trdih podlagah, kot je npr. asfalt, delate veliko škodo, laminitisu pa celo uslugo. Pritisk na trdo podlago lahko povzroči poškodbo občutljivih lamel, še posebej pri konjih, ki imajo v osnovi občutljiva kopita.

Cushingov sindrom

Sindrom je povezan z nepravilnim delovanjem žleze, ki se nahaja v konjevih možganih. Vidna posledica tega nepravilnega delovanja je povečan apetit ter povečana žeja. Dlaka konja se začne kodrati, konj se izdatno poti, lahko celo hujša. Žal gresta Cushingov sindrom in laminitis z roko v roki.

really-obese-horse

Prevelika teža ni samo dobra popotnica za laminitis, pač pa tudi za ostale nevarne bolezni.

SIMPTOMI LAMINITISA

Laminitis je lahko akutni ali kronični.

Akutni laminitis

Pri konjih, ki trpijo za akutno obliko laminitisa, se pojavijo simptomi zelo hitro in v hudi obliki. Konj šepa (še posebej na krogu ali na trdi podlagi), lahko zavrača hojo ali celo leži, kar zahteva takojšnje ukrepanje izkušenih veterinarjev. Če šepanju dodamo še pulzacijo tik nad kopitom, kopito pa je na otip toplo, vemo, da se spopadamo z laminitisom. Močno bolečino naznanja tudi nenavadna in za laminitis na sprednjih nogah značilna stoja, pri kateri se konj nagne nazaj in tako razbremeni boleče sprednje noge.

206

Značilna stoja laminitičnega konja, ki trpi hude bolečine.

pulse

Mesto, kjer najlažje zaznate pulzacijo.

Kronični laminitis

Na žalost veliko lastnikov konj spregleda opozorilne znake za laminitis, še preden pride do hudih, akutnih napadov, ki spremenijo položaj kopitne kosti, ki se lahko obrne ali celo prebode podplat. Ko se kot kopitne kosti spremeni, govorimo o kronični obliki laminitisa. Prvi znak na katerega morate biti pozorni so obročki okoli kopita, ki nakazujejo, da je konj v času rasti kopita že trpel za laminitisom. Opozorilna znaka sta tudi hitra rast pete in pa razširjena bela linija.

ZDRAVLJENJE

Laminitis zahteva takojšnje zdravljenje, pod strokovnim vodstvom. Zahtevalo bo posebno nego konja in doživljenjsko pozornost. Veterinar, oziroma oseba, ki je izkušena pri zdravljenju bolezni bo svetoval, da konja premaknete v prostor z mehkim nastiljem, ki bo konju olajšal stojo oziroma nekoliko omilil bolečine. Konju morate odstraniti vso močno hrano, vključno s sladkimi lizalnimi kamni ali priboljški. Zavedati se morate, da je lahko zdravljenje uspešno le, če temeljito spremenite način oskrbe, kljub temu pa konja ne smete izpostaviti hudemu stresu (nenadna menjava okolja, izločitev iz črede,..) ali celo stradanju. Veterinar bo po pregledu želel opraviti rentgenske posnetke prizadetih kopit, iz katerih bo razvidno ali je že prišlo do rotacije kopitnih kosti. Posnetke bo potreboval tudi kovač ali obrezovalec kopit, ki bo postopoma premikal kopitno kost v pravilni položaj. V procesu zdravljenja bo veterinar skušal zmanjšati vnetje ter povečati pretok krvi v kopita, hkrati pa lajšati bolečine. Za uspešno zdravljenje boste morali dobro sodelovati z veterinarjem in kovačem/obrezovalcem kopit.

Laminitično kopito z značilnimi obročki

Laminitični obročki na kopitih. so znak za preplah in takojšnje ukrepanje.

laminitis

Hlajenje laminitičnih kopit.

Prilagoditev prehrane

Konj mora kljub metabolnim težavam jesti predvsem vlaknine. Organizem mora prejeti tudi dovolj vitaminov in antioksidantov, zaradi poškodb črevesja pa tudi pro in prebiotike. Na tržišču so dostopne popolne krmne mešanice za laminitične konje, o sami sestavi mešanice pa se posvetujte tudi z veterinarjem in kovačem/obrezovalcem. Če ima konj rad slamo, mu jo ponudite vendar pazite, da ne bo konj na slami stal, saj slama ustvarja idealne pogoje za razvoj bakterij, ki povzročajo kopitno gnilobo. Ob laminitisu si nihče ne želi še te nadloge. Če krmite krmila obroke razdelite na več manjših obrokov, da ne preobremenite prebavnega sistema. Paša je v času zdravljenja strogo prepovedana.

Po ozdravitvi

Žal si po ozdravitvi laminitisa ne boste morali oddahniti. Konj, ki je prebolel laminitis bo vedno podvržen novemu nastanku, kar pomeni, da boste morali vedno paziti na prilagojeno prehrano, redno in kvalitetno oskrbo kopit strokovnjaka in kvalitetno oskrbo konja. Paša bo za konja, ki je prebolel laminitis zelo verjetno popolnoma prepovedana ali pa močno omejena. Priporočljivo je, da konj prejema ustrezno mešanico vitaminov in mineralov, antioksidantov in dodatek za pomoč kopitom.