“Prijateljica sem vsakemu pogumnemu in vljudnemu odpadniku.” Belle Starr

prenos

Belle Starr na kobili Venus

Belle Starr je bila najbolj razvpita ženska Divjega zahoda. Belle Starr je bila Kraljica oklahomskih odpadnikov.

Rojena je bila kot Myra Maybelle Shirley, 5.2.1848, na kmetiji v Missouriju. Leta 1960 je njen oče John Shirley prodal svoj ranč in kupil majhno gostišče. May, kot so jo klicali domači, je bila deležna dobre izobrazbe in je kasneje tudi diplomirala na glasbeni akademiji. Bila je perspektivna pianistka, tekoče je govorila 4 jezike in bila na splošno omikana gospodična, katere prihodnost je bila svetla in bogata.

prenos (1)

Mlada Belle Starr

Med državljansko vojno je takrat 15. letna Belle idealizirala tolpe Divjega zahoda in jih enačila z junaki. Ko so severnjaki ubili njenega brata, se je v njej prebudila neustavljiva želja po maščevanju. Pridružila se je manjši skupini ženskih vohunk in se večkrat preoblekla v moškega, da je lahko sodelovala v bojih.

Po uboju drugega brata, je družina pobegnila v Texas in oče je Belle ponovno vpisal v šolo, saj je upal, da hčerka ne bo zapadla v slabo družbo. Belle je sicer imela velik smisel za stil; vedno je jahala v stranskem sedlu, navadno oblečena v črno žametno obleko in vijolični klobuk, za pasom pa je nosila dve pištoli in pas z metki.

 

prenos (3)

Jim Reed

Vseeno pa dama ni nikoli postala, saj se je v mestu Scyene (Dallas, TX) pričela družiti s svojimi idoli; odpadniki, kot je Jesse James in njegova banda. Pravzaprav je Belle že od prej poznala Jesse James-a in brate Young, saj so v Missouriju skupaj odraščali. Belle je bila že kot najstnica zagledana v člana Jessejeve tolpe, Jim Reed-a in leta 1866 se je par poročil. Jim je bil odpadnik, znan po tatvinah konj.

2 leti po poroki je Belle rodila Rosie Lee, ki jo je klicala »My little pearl«(moj mali biser). Rosie je postala kasneje znana, kot Pearl Starr. Kmalu po porodu je Belle novorojenčico pustila pri svojih starših in odšla v Dallas, kjer je postala salonska plesalka, pevka in pianistka. Končno je bila finančno neodvisna. Ko je Belle ponovno zanosila, se je družina odpravila nazaj v Missouri in Jim se je pridružil tatvinski tolpi. Belle ga je pri tem spodbujala in bila nanj ponosna.

Jim je bil obsojen za umor v Arkansasu, saj se je tako maščeval za umor svojega brata. Obsodba je družino prisilila, da pobegne v Kalifornijo. Tam je Belle leta 1871 rodila sina; James Edwin-a, s klicnim imenom Eddie.

Kasneje se je družina vrnila v Texas, kjer je Jim zopet zapadel v tolpe. Kljub temu, da je večkrat poizkušal s kmetovanjem umiriti svoje življenje, je vedno znova in znova zapadel v slabo družbo. Postal je član Starr tolpe; Cherokee indijanske družine, znane po pijančevanju, kraji goveda in konj. Vodja tolpe je bil Tom Starr, ki je od ostalih Indijancev izsilil ogromne površine zemlje kamor se ni upal stopiti nihče, ki ni bil povabljen s strani Starrovih. Ozemlje je postalo tudi zatočišče nekaterih najbolj znanih odpadnikov.

Aprila leta 1874 je bil kljub pomanjkanju dokazov izdan nalog za njeno aretacijo, domnevno zaradi ropa kočije, ki jo je izvedla tolpa. Jim Reed-a je istega leta ubil okrožni šerif v mestu Paris, v Texasu.

551379-0908311015497928-p

Lepo ohranjeno sedlo Belle Starr in njena puška

Do sedaj je bila Belle znana le, kot žena odpadnika in konjskega tatu, a kmalu je pričela svojo razvpito kariero zaradi katere je postala slavna. Otroka je poslala k sorodnikom in se preselila na indijansko ozemlje, k družini Starr.

images

Younger’s Band je bil ranč, kjer si je dom na indijanskem ozemlju, ustvarila Belle Starr. Ranč je poimenovala po Cole Younger-ju, moškemu svojega življenja, s katerim pa nikoli ni bila. 

Belle je postala “Kraljica odpadnikov” in najboljše odpadnike domnevno nagrajevala tudi s spolnimi uslugami. Bila je ženska, ki je imela moč nad moškimi in se ni pustila ustrahovati.

prenos (4)

Sam Starr in Belle Starr

Leta 1880 se je Belle poročila s Cherokee Indijancem z imenom Sam Starr, spoštovanim odpadnikom, ki je bil mnogim v strah . Naučila se je organizirati kraje govedi in konj, tihotapstva alkohola in vse to je dobro skrivala pred oblastmi. Ilegalne dejavnosti so ji prinašale velik dobiček in kadar je katerega člana tolpe zajel pripadnik oblasti, ga je rešila zapora s pomočjo podkupnin.

Leta 1882 je oblastem končno uspelo prijeti Belle in Sam-a in privedli so ju pred znanega sodnika Isaaca Parkerja, bolj znanega pod imenom »The Hanging Judge« (Sodnik obešalec). Bila sta obsojena in morala odslužiti 9 mesecev v zaporu. Sam je bil za razliko od Belle težaven jetnik in je v zaporu precej pretrpel.

Po odsluženem zaporu je Sam Starra na plesu ubil indijanski policaj Frank West. Za Belle se je tako končala velika ljubezen in člani družine so ji naznanili, da se je s Samovo smrtjo končala tudi njena pravica do ozemlja. Naslednji dve leti je Belle veliko menjavala moške in se naposled z namenom, da ostane v tolpi, poročila s Samovim sorodnikom; 15 let mlajšim Jim July Starr-om. Bellina otroka sta zakonu nasprotovala in tudi na splošno je bil zakon precej trhel.

Po nasilnem sporu z Belle je Jim July članom tolpe ponudil 200 dolarjev za umor Belle in ker se nihče ni javil za dejanje je July zavpil: »Sam bom ubil to starko in denar porabil za whiskey!«

Nekaj dni po prepiru, 3.2.1889 in dva dni pred svojim 41. rojstnim dnevom, je bila Belle ubita na stranski poti, ki je vodila do njenega ranča. Ustreljena je bila v hrbet, vrat, v ramo in obraz.

belle-starr-3-sized

Belle

Dogodek ni imel prič in nihče ni bil obsojen za umor Belle Starr, sumili pa so njenega sina Eddija, saj ga naj bi Belle pretepla, ko je videla kako kruto ravna z njeno najljubšo kobilo Venus. Julija istega leta so Eddija obsodili za krajo konj in ga poslali v zapor v Ohio. Hčerka, Rosie Reed oziroma Pearl Starr je postala prostitutka, da je lahko odkupila Eddijevo svobodo. Ironično je Eddie postal šerifov namestnik v mestu Fort Smith in ubil dva odpadnika. Leta 1896 se je v saloonu ponesreči ubil. Pearl je do 1. svetovne vojne uspešno vodila znane bordele in imela hčerko nekega poročenega moškega.

pearlstarr

Pearl Starr

Belle Starr je dobila nagrobnik tik pred hišo na ranču, na njenem nagrobniku je bilo vklesana slika njene najljubše kobile Venus in napis:

Shed not for her the bitter tear
Nor give the heart to vain regret,
‘Tis but the casket that lies here,
The gem that fills it sparkles yet.

prenos (7)