Zelišča so bila v preteklosti veliko bolj cenjena in uporabljana kot dandanes, ko smo na vseh področjih bivanja navajeni in razvajeni, da lastne potrebe zadovoljujemo in uresničujemo na čim lažji, čim hitrejši način, s čim manj napora, časa, dodatnih obremenitev. Vse prevečkrat tudi za vsako ceno.
Če se sprehodimo skozi zgodovino, kaj hitro ugotovimo, da so bila zelišča zdravilo in hrana za živali, odkar le ta obstajajo. Narava je vedno znala poskrbeti za lastno lekarno in prepričana sem, da prav za vsako bolezen rož`ca raste, le odkriti jih še moramo.

Ker so živali ostale z naravo mnogo močneje povezane kot človek, ne preseneča dejstvo, da prostoživeče nagonsko najdejo zelišče, ki jim v danem trenutku lahko pomaga ublažiti ali celo odpraviti najrazličnejše težave psihičnega ali fizičnega izvora. Podobno so ta instinkt še premogla prvobitna ljudstva in antične civilizacije, ki so bogastvo zelišč uporabljala tako zase kot za svoje živali, ki so jih pričeli omejevati – uhlevljati. Kasneje so se zaradi različnih interesov in namenov razvili farmacevtski koncerni, ki z vzdrževanjem monopola bdijo nad kontrolirano rabo sintetičnih pripravkov. K sreči pa so se kljub temu ohranila nekatera prvobitna znanja, veščine in modrosti, pa čeprav včasih le na nivoju folklore ali domače obrti.

Z namenom obuditi in ohraniti tisočkrat preizkušene pripravke, recepture, postopke, s katerimi lahko marsikdaj brez kakršnekoli nevarnosti in stranskih učinkov krepimo, lajšamo ali celo popolnoma regeneriramo psihično in fizično stanje naših živali, nastaja cikel člankov in delavnic, ki bodo objavljeni v Konjičku Modrijanu. Ob tem se vam že vnaprej zahvaljujem za vse kritične pomisleke, dvome, izražena mnenja, predsodke, ki me bodo spodbujali k iskanju odgovorov, resnice, bistva. Le tako namreč lahko napredujem, se razvijam in učim. Poudarjam, da nisem veterinarka. Sem zeliščarka in izkušnje mi zatrjujejo, da je tako naša – človeška, kot tudi živalska bit celota (telesna in duševna) in kot k taki v svojem delovanju vedno pristopam. Ob prebiranju mojih dognanj vam želim veliko novih idej, novih iskanj, novih vprašanj, dvomov ter volje, energije in želje po preizkušanju in iskanju. Vse pripravke in zelišča, ki jih bom opisovala lahko dobite v Smrčkovem brlogu, Sitarjevška 59, Litija: GSM: 041-859-890, E: smrckov.brlog@gmail.com, fb: smrčkov brlog.

MATERINA DUŠICA (Thymus serpyllum L.)

Po legendi je materina dušica ali timijan dobila ime po Boginji (Madonni), ki je na rastlini počivala v času pobega v Egipt. Beseda Thymos, katera v prevodu pomeni pogum, moč, kaže na spodbujajoči učinek te rastline. Egipčani jo uporabljajo za balzamiranje in umivanje mrtvih.

Timijan raste kot majhen plezajoči grm višine od 10 do 30 cm. Listi so neenakih oblik in velikosti, od linearnih, jajčastih, okroglih, po robu celi, grobi, »usnjeni«… Na vrhovih stebelc se razvijajo cvetovi od svetlordeče do temne, skoraj ciklamno-vijolične barve. Raste na sončnih, suhih pobočjih, pašnikih, kamnitih področjih, livadah, poljih, v parkih, vrtovih, vzdolž poti, ob morju… Cveti od maja do junija, odvisno od nadmorske višine.
Pravijo, da materina dušica zaslužno nosi to sveto ime, in je v vseh jezikih enako prevedena. Rastlina stimulira tako psihične kot fizične funkcije.

Deluje kot:

■ antiseptik (za notranje organe, kožo, ustno votlino, dihala, urogenitalne organe),
■ ekspektorant (olajša izkašljevanje),
■ antitusik (umirja kašelj),
■ diuretik (olajša oz. stimulira uriniranje),
■ karminativ (pri napihnjenosti, vetrovih).

Deluje pri:

■ nervozah, depresijah,
■ astmi, bronhitisu, emfizemu,
■ slabokrvnosti, krvavečih, poškodovanih dlesnih,
■ slabi cirkulaciji,
■ težavah z ledvicami in mehurjem…

Materina dušica se uporablja kot:

■ čaj,
■ tinktura,
■ namočena v kisu,
■ zeliščni prah
■ sirup.

Uporaba pri živalih je vezana predvsem na njihovo velikost oziroma kilažo. Predoziramo pa lahko zgolj v primeru tinkture – zeliščnih kapljic, ko je izvleček zelišča pridobljen s 30 – 40% alkoholom. Če primerjamo z odraslim človekom je priporočljiv odmerek 30 kapljic 2x dnevno, za otroke pa 15 kapljic 2x dnevno.

Vse navedene oblike uporabe lahko med seboj brez strahu kombiniramo. Izredno priporočljivo je, predvsem pri obolenju dihal in slabokrvnosti, pripravke materine dušice kombinirati in dopolnjevati z domačim gozdnim medom.
Kura v primeru preventive naj traja 3 tedne, potem naredimo enomesečno prekinitev in po potrebi ponovimo, v primeru kurative pa vztrajamo do izboljšanja.

Napisala: Dunja Požaršek

Smrčkov brlog

Sitarjevška 59, Litija

GSM: 041-859-890,

E: smrckov.brlog@gmail.com,

Facebook: SMRČKOV BRLOG