Po trdovratni in dolgotrajni zimi, ki nam je postregla z obilo snežnih zametov, v katerih smo lahko uživali skupaj s štirinožnimi prijatelji, nezadržno prihaja pomlad. Čutiti jo je na vsakem koraku in priznam, da jo, podobno kot ptički in moji domači kosmatinci, tudi sama čutim v vsaki celici telesa.
Pogosto nihanje temperatur in velikih, skoraj dnevnih temperaturnih razponov – tudi za 10 stopinj, je pri našem konjičku, ki boleha za naduho, v zadnjem mesecu zopet prineslo akutno poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja. Kašlja in občasne dihalne stiske smo se, podobno kot že nekajkrat doslej, lotili z obilico doma pripravljenih zeliščnih shrankov. Dnevni tretma, s približno 30g posušenega ozkolistnega trpotca, 30g materine dušice in 30g poprove mete, smo dopolnjevali z veliko žlico gozdnega medu in propolisa. Za spodbujanje vitalnosti in odpornosti celotnega organizma, pa je vsak drugi dan izmenično dobival še zeliščne kapljice koprive in macerat čemaža v olivnem olju. Pogosto so se med boksi širile precej zanimive vonjave, vendar je ta tritedenska zeliščna »kopel« in redno (dnevno) tapkanje prsnega koša (spodbujanje luščenja in izločanja sluzi iz pljuč), našemu konjičku prineslo dokončno olajšanje in popolno normalizacijo njegovega zdravstvenega stanja. Kljub temu nadaljujemo še z dnevnim ritualom lizanja matičnega mlečka, da si popolnoma opomore, saj takšna akutna poslabšanja pri njem pustijo posledice v kondicijski in mišični oslabelosti.

Pa poglejmo, kaj nam s prvim zeliščarskim vagonom prinaša pomlad.

REGRAT (Taraxacum officinale)

Je zelo razširjena zelnata trajnica z izjemnimi zdravilnimi učinki. Regrat je v celoti užitna rastlina, njeni deli (listje, korenine in cvetovi) se uporabljajo za različne zdravilne ali kulinarične namene. Je zelo dober vir mikro-hranil, analiza hranljivih snovi razkriva vsebnost mineralnih snovi, beljakovin, vlaknin, vitaminov in uravnoteženo kombinacijo elementov v sledovih.
Svež nadzemni del je odličen uravnalec elektrolitov in odličen diuretik, ki ohranja nivo kalija v organizmu. Poleg holeretičnega (spodbuja izločanje žolčnih kislin), diuretičnega, antirevmatičnega in protivnetnega učinka, v zadnjem času pridobiva pozornost antioksidativno delovanje in morebitni pozitiven učinek na preprečevanje razvoja debelosti, raka in številnih dejavnikov tveganja, povezanih z razvojem bolezni srca in ožilja. Številne študije podpirajo možnost uporabe regrata kot zdravilno rastlino.

V živalskem svetu ga lahko mirno in učinkovito uporabimo za lajšanje vnetij ledvic in mehurja, čiščenje in krepitev krvi (ob alergijah), kot sveže zmleto zelišče je odličen tonik za jetra. Koren izboljšuje prebavo, saj stimulira pretok prebavnih sokov, vključno žolča iz jeter in žolčnika. Tako s korenino kot listi pa lajšamo težave artritisa in kožnih obolenj.
Konju z okužbo mehurja in sečnih poti dajemo dnevno pet (poniju tri) pesti sesekljane zeli in vztrajamo štiri do pet dni.

ČEMAŽ (Allium ursinum)

Je 10 do 40 cm visoko trajno zelišče, ki ima v zemlji podolgovato čebulico, s prosojnimi in tankimi, belimi luskolisti. Spomladi poženeta iz čebulice le dva dolga, dolgopecljata, suličasta lista, med njima pa golo, pokončno in robato cvetno stebelce. Veliki snežno beli zvezdasti cvetovi se razcvetajo v maju in juniju. Tvorijo pakobul, ki ga obdaja pred razcvetom kožnat tulec. Rastlina močno diši po česnu in po tem vonju jo najlažje spoznamo. Raste po vlažnih listnatih gozdovih. Marsikje ga sadijo na senčni vrt za obrobek in uporabljajo za česnov nadomestek, s katerim ga družijo tudi podobni zdravilni učinki.

Deluje proti bakterijam, virusom in črevesnim parazitom. Njegovo antibakterijsko, protiglivično, protivirusno in protivnetno delovanje je tudi farmakološko dokazano in potrjeno. Spodbuja delovanje imunskega sistema, pomaga pri prebavi, preprečuje nekatere oblike rakavih obolenj. Čemaž zmanjšuje holesterol, krvni tlak, strjevanje krvi in omejuje proste radikale maščob v krvi. Pozitivno vpliva na zdravljenje okužb, prebavne (krči, kolika…) in dihalne težave, povečuje fizično moč in energijo.
Zdravilno je celotno zelišče in ima največji učinek sveže. S sušenjem se njegova moč izgubi, lahko pa ga učinkovito shranimo kot macerat v olivnem olju (čemaž nasekljamo v pesto, ga nadevamo v kozarce in popolnoma prelijemo z olivnim oljem) – shranjen na tak način pri meni zdrži celo leto; lahko pa pripravimo zeliščne kapljice z alkoholnim izvlečkom.
Previdnost pri nabiranju pa ne bo odveč, saj se je že pogosto zgodilo, da so liste čemaža zamenjali za zelo strupeno šmarnico!

 

Pomlad je torej tu. Pogumno košaro v roke in v naravo. Prepričani ste lahko, da bo dobro delo vam in vašim ljubljencem, ko jim boste z naravnimi pripravki lajšali vsakdanje tegobe.

Napisala: Dunja Požaršek

Smrčkov brlog

Sitarjevška 59, Litija

GSM: 041-859-890,

E: smrckov.brlog@gmail.com,

Facebook: SMRČKOV BRLOG