V prejšnjem članku sem pisala o čemažu in njegovih vsestranskih dobrodejnih učinkih na vitalnost in zdravje naših živali. Glede na to, da se približuje obdobje, ko bomo konjičke pričeli spuščati na pašo, sem pripravila nasvet za učinkovito zeliščno pasto proti parazitom.

Pa naj najprej predstavim zelišča, ki jih uporabljam v končnem pripravku in spodbujajo medsebojno delovanje v krepitvi prebavne poti in boju proti notranjim zajedavcem:

PELIN (Artemisia absinthium)

Pelin je od 60 do 120 cm visoka rastlina, z aromatičnim vonjem in zelo grenkim okusom. Zdravilno učinkujejo listi in rumeno cvetoči poganjki, ki jih nabiramo ob koncu cvetenja, od sredine poletja do zgodnje jeseni.

 

Pravi pelin se uporablja za zdravljenje številnih obolenj. Dokazano zdravi slab apetit, slabo prebavo in težave z jetri ter žolčem. Pelin vsebuje grenko snov absintin in eterično olje s tujonom. Poleg tega, da je holagog in digestiv ima tudi antimikroben učinek, saj zavira rast nekaterih bakterij, zaradi grenkega absintina pa se v želodcu refleksno poveča izločanje kisline. V ljudskem zdravilstvu se pripravki iz pelina že od nekdaj notranje uporabljajo še za zdravljenje vnetij prebavnega trakta, bolečin v želodcu, slabokrvnosti, menstrualnih težav, za odstranjevanje črevesnih zajedavcev, pomaga pri vročini in okužbah, kot krepčilo pa koristi celemu telesu. Z zunanjo uporabo zdravimo rane, kožne razjede, ugrize insektov in mozoljavost.

JANEŽ (Pimpinella anisum)

Janež je do pol metra visoka enoletnica z belimi socvetji, na katerih se razvijejo semena. Ta so v tradicionalnem zdravilstvu in kulinariki dobro znana, saj preženejo marsikatero nevšečnost, njihov aromatičen okus pa se imenitno poda v čaje, bombone in piškote.

 

Janeževa semena (oziroma njihov poparek) pomagajo pri slabi prebavi, napenjanju, črevesnih krčih, vetrovih, slabem zadahu, zaprtju in pomanjkanju apetita. Olajšajo izkašljevanje in pomagajo pri težavah z dihali (bronhitis, vneto grlo, astma, oslovski kašelj …), saj učinkovito razkužuje dihalne poti. Tudi nasploh delujejo antiseptično, zatirajo črevesne parazite, ob zunanji uporabi pa uši in garje. Čaj iz janeževih semen spodbuja tvorbo mleka in njegovo lažjo prebavljivost.

KOPER (Anethum graveolescens)

Koper je hkrati zdravilna rastlina in začimba že od srednjega veka. Rastlina je 40 do 120 cm visoka. Cveti v velikih, rumenih kobulih. Listi so modrikasto zeleni.

 

V zdravilne namene uporabljamo predvsem semena. Deluje proti napihnjenosti, pospešuje izločanje mleka, deluje proti bolečinam v trebuhu, pomanjkanju teka in nespečnosti. Izboljšuje prebavo, odpravlja vetrove, zavira črevesne bakterije. Koper dobro deluje tudi na zobe in kosti, saj vsebuje veliko kalcija, je vir vlaknin in magnezija, železa in mangana. Ker ima izrazit svež vonj, ga živali brez težav pojedo.

BUČNA SEMENA (lahko tudi bučno olje ali stisnjene bučne pogače)

Bučno meso vsebuje okoli 90 odstotkov vode, beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, kalij, kalcij, mangan, fosfor in železo. Obogateno je z vitamini A, B1, B2, B6, C in E.

 

S semeni uspešno odpravljamo črevesne parazite, kot so gliste ali trakulja in blažimo težave pri revmi. Bučno olje vsebuje esencialne omega 3 maščobne kisline, ki varujejo organizem pred vnetji, krepijo imunski sistem, varujejo srce in ožilje. Deluje spodbudno na ves organizem – na urogenitalni, prebavni, srčno-žilni, endokrini in živčni sistem, tudi na kosti, mišice, sklepe in kožo. To olje je dober vir esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, ki jih organizem potrebuje za normalno rast, razvoj in reprodukcijo. Tako sodi med hranilno najbogatejša olja. Bolezni, na katere ima zdravilni učinek, so povišan krvni tlak, ateroskleroza, bolezni srca, motnje pri uriniranju, očesna obolenja, revmatizem, osteoporoza in različne kožne bolezni.

ČRNA DETELJA (Trifolium pratense)

 

Bogata je z beljakovinami, vitamini iz skupine B, vsebuje selen, kalcij, krom, magnezij, kositer, fosfor, baker, kofeinske kisline, fenole, flavonoide in tanine. Uporabljamo jo za čiščenje celotnega telesa, pri želodčnih in dihalnih težavah, njeni oljni in alkoholni izvlečki pa so učinkovit pripomoček pri glivičnih in virusnih obolenjih ter antiparazitskem delovanju. Deluje predvsem na velike strongilide in ne sme manjkati v domači parazitski pasti.

INGVER

 

Zaradi antiseptičnega učinka in vitamina C ingver deluje kot naravna terapija za prehlade in glavobole. Znano je, da pomirja želodčne in črevesne krče ter drisko in spodbuja izločanje notranjih parazitov.
Učinkovito domačo pasto pa pripravimo po naslednji recepturi:

  • 250g čemaževega pesta v olivnem olju,
  • 150ml alkoholnega izvlečka črne detelje,
  • 150ml bučnega olja ali 250g bučnih semen,
  • 100ml alkoholnega izvlečka pelina,
  • 250g semen kopra,
  • 250g semen janeža,
  • jušno žlico ingverja v prahu,
  • 250g medu.

Vse skupaj temeljito premešamo in shranimo v steklenem kozarcu v hladilniku. V pomladanskih in jesenskih mesecih pa konjem namenimo 14 dnevno kuro z dnevno dozo ene velike žlice tako pripravljene paste.

Napisala: Dunja Požaršek
Smrčkov brlog
Sitarjevška 59, Litija
GSM: 041-859-890,
E: smrckov.brlog@gmail.com,
Facebook: SMRČKOV BRLOG