1937427_1173629013555_294865_nStarostna sestava črede močno vpliva na to, kako dobro se bodo mladi konji naučili socialnih veščin. Opazovanje divjih konj je pokazalo, da se v čredi z več odraslimi konji, mladi konji do treh let obnašajo mnogo manj agresivno, kot v čredah, kjer so pretežno mladi konji.

Te ugotovitve je dosegla skupina francoskih raziskovalcev, ki je opazovala 5 čred Przewalski divjih konj.

Vsaka čreda je vključevala drugačno število odraslih konj, v nekaterih je bilo odraščajočih konj več kot odraslih ali obratno. Povprečje je bilo od 2 do 4 mlade konje na tri odrasle konje.

Raziskovalci so zapisovali vsako brco mladih konj, vsak ugriz, preganjanje in grožnjo.

Ko so sledili pogostosti agresivnega obnašanja mladih konj v korelaciji s starostno sestavo črede, se je razkril presenetljiv vzorec.
V čredi, kjer je bilo več odraščajočih kot odraslih konj je bilo agresivno vedenje kar štirikrat bolj intenzivno, kot v čredi, kjer je bilo več odraslih konj.

Sklep raziskave je, da imajo odrasli konji glavno vlogo pri usmerjanju agresivnega vedenja nezrelih konj, kar govori v prid mešani starostni sestavi črede, saj odrasli konji dobro učijo mladostnike pravilnih socialnih veščin.