994328_10200891439340917_422583668_n

Če jahate po razgibanem terenu morate vedeti, kako varno prečkati vodo. Naša naloga je oceniti kje je prečkanje najbolj varno. Preden poskusite prečkati večje potoke in reke, morate dobiti veliko vaje z manjšimi vodami (majhni hudourniki, velike luže,…). Od konja prvič ne pričakujte preveč.

Konj se mora dobro odzivati na a dejstva, se lepo ustavljati ter spreminjati hitrost hodov, pametno pa ga je naučiti tudi dejstva, s katerim mu bomo sporočili, naj bo previden ter naj nadaljuje počasi. Če jahate v družbi bolj izkušenih konj in jahačev, jim prepustite voditeljsko mesto. Ko neizkušen konj opazuje prečkanje vode izkušenejšega konja, bo tudi on postal bolj samozavesten. V tem primeru njegov čredni nagon deluje v vašo korist vendar ne pozabite na varnostno razdaljo, ki je dolžina enega do dveh konjev!

 

1. Nemirna, hitro premikajoča voda z vidnim trdnim dnom

  • Pred prečkanjem konja umirite. Držite ga zbranega in mu dajte namig, da mora biti previden in gledati kam bo položil nogo.
  • Pričakujte, da bo konj želel prhati in čofotati po vodi, preden jo bo v celoti prečkal. Dovolite mu, da to stori, nato ga z govorico in namigi spodbudite naprej. Če želi piti, mu dovolite, saj je to nekaj naravnega in mu voda ne predstavlja nevarnosti.
  • Nadaljujte previdno, svojega konja usmerjajte z obema vajetma. Dovolite mu, da spusti glavo, da bo videl podlago. Ko bo raslo prepričanje v varnost podlage, bo rasla tudi njegova samozavest. Dajte mu čas, saj lahko z vašo nepotrpežljivostjo ter priganjanjem povečate njegov strah, to pa lahko vodi do dolgotrajnega odpora do vode.

2. Nemirna voda s plitkim vodostajem in spolzkim kamnitim dnom

  • Ponovite zgornje korake.
  • Previdno usmerite konja stran od največjega kamenja ob katerega bi se lahko spotaknil. Stopa naj tako počasi, da lahko lovi ravnotežje. Če pridete do poševnih skal, usmerite konja naj stopa po sredini skale in ne po robu, saj je površina tam največja in omogoča manevrski prostor. Tam je tudi najmanj možnosti, da se skala premakne.
  • Pričakujte, da bo konju spodrsnilo. Pomirite ga, počakajte da se ponovno zbere, nato mu dajte znak za nadaljevanje poti.

3. Nemirna voda s strmo, razmočeno in krhko brežino

Strma brežina ima dva izziva; spust navzdol in izhod iz vode navkreber. Kjer je mogoče, uporabite že predhodno uporabljeno pot. Pri prečkanjih, ki jih konjeniki pogosto uporabljajo, so verjetno že odstranjene glavne nevarnosti, kot so korenine in velike luknje. Ti pogosto uporabljeni prehodi bodo precej očitni zaradi pohojene vegetacije.

Spust

1. Najdite ravnotežje v sedlu in s tem pomagajte konju, da lažje lovi svoje ravnotežje. Svoje težišče imejte direkno nad konjevo hrbtenico, noge pa postavite malenkost bolj naprej.
2. Vstanite v stremena, nato se globoko usedite, da uskladite svoje noge pod težišče.
3. Konju dajte znak za korak. Če se vam zdi, da gre prehitro, mu dodajte znak, da bo previden in znake za upočasnjevanje ali stop.
4. Prečkajte potok.

Vzpon

1.Ko dosežete drugo stran potoka, primite vajeti v eno roko, z drugo roko pa se primite za grivo za bolše ravnotežje.
2. Preglejte brežino in določite kraj, kjer bo vzpon najbolj varen.
3. Za malenkost se dvignite iz sedla, saj boste tako lažje spremljali konjevo gibanje.
4. Poženite konja naprej v strmino, ki ste si jo izbrali. Spustite vajeti toliko, da lahko lovi ravnotežje. Za lovljenje svojega ravnotežja uporabite grivo in ne vajeti, saj lahko pri držanju vajeti konja povlečemo tako zelo nazaj, da pade vznak.

Kdaj ne prečkati vode

1184945_10200891437780878_1682403626_nVčasih je potok ali reko preprosto prenevarno prečkati. Če se znajdete v eni izmed spodnjih situacij, se raje obrnite in najdite drugo mesto za prečkanje.

  • Če je konj vpet s kakšnimi koli pripomočki, jih je potrebno odstraniti. V visoki vodi mora konj dvigniti glavo, kar mu določeni pripomočki ne omogočajo. Utopi se lahko v le 60 sekundah. Ko se konj že utaplja je prepozno, saj se bo naš konj boril za svoje življenje in nas ne bo spustil zraven.

 

  • Če so vodni tokovi premočni, dno pa prenevarno, se obrnite domov. Ne spravite sebe in svojega konja v nepotrebno nevarnost. Če ne poznate potoka, voda pa je zaradi neurja tako mračna, da dna ne vidite, si prečkanja ne privoščite. Poskusite raje na dan, ko bo voda bolj čista, da boste videli nevarnosti, ki se skrivajo pod površjem.

 

  • Če se na ježo odpravite sami, konj pa je prestrašen in se upira, lahko pride do situacije, da se konj tako zelo prestraši, da vas vrže iz svojega hrbta. Pri tem se lahko hitro poškodujete, ob nas pa ni nikogar, ki bi nam pomagal, zato jahajte previdno in bodite pozorni na konjeve opozorilne signale. Odnehajte, še preden pride do nevarne situacije.

Določimo dejstvo, ki pomeni “previdno”

Dejstvo za previdnost pove vašemu konja, da upočasni in postane previden ob vašemu glasovnemu ukazu. Primerna je beseda »previdno«. To je še posebej koristno pri spustih, ko že zaradi same gravitacije konji radi hitijo. To opozorilo uporabimo, kjerkoli želimo umiriti prehitrega konja za bolj varno in udobno ježo.

Kako konja naučimo ukaza “previdno”

1. Jahajte konja na manjši, strm hrib. Strmina navzdol mu bo vzbudila željo po hitenju navzdol, vam pa dala možnost, da uporabite vaš glasovni znak.
2. Ko ste na vrhu, se ustavite, obnite konjevo glavo v smeri spusta in dajte povelje za korak. Takoj, ko naredi korak, recite »previdno« z enakomernim, pomirjajočim glasom.
3. Po nekaj korakih izvedite polparado in med izvajanjem ponovite glasovni ukaz »previdno«.
4. Nadaljujte spust v počasnem, zbranem koraku, medtem ko izmenično dajete ukaze za polparado in »previdno« vse do vznožja hriba.
5. Po varnem, počasnem spustu konja izdatno pohvalite. Vajo ponavljajte, dokler spusti ne bodo počasni, kontolirani in varni, konj pa bo povezal besedo »previdno« s počasnim umirjenim in previdnim korakanjem . Vsak pravilen odziv nagradimo, treninge pa vedno zaključimo pozitivno.