»Konj padlega junaka” je običaj, ki sega v čas okoli leta 1200, oziroma v čas življenja mongolskega vladarja Džingis Kana. Kljub temu, da se Džingis Kana močno povezuje s tem običajem, pa so že Rimljani na pogrebu pomembnega moža vodili njegovega konja za krsto, ga ob grobu usmrtili ter položili poleg pokojnega, saj v posmrtnem življenju ta potrebuje svojega konja.

Kljub temu, da so usmrtitev konja opustili že stoletja nazaj, pa običaj »Konj padlega junaka« še vedno izvajajo v ZDA, ko umre pomemben mož; predsednik ZDA ali visok vojaški častnik. Abraham Lincoln je bil prvi predsednik ZDA, ki ga je na pogrebu svečano pospremil »Konj brez jahača«. Poleg Lincolna je ta čast doletela Georga Washingtona, Johna F. Kennedy-a in Ronalda Reagana.

prenosKot vidite na sliki so škornji obrnjeni nazaj, kar simbolizira padlega junaka, ki ne bo nikdar več jahal in  še zadnjič gleda svojo družino oziroma četo. Konj celo pot sledi vpregi konj, ki pelje krsto pokojnega. Škornji ponavadi dejansko pripadajo umrlemu.

Konji, ki so imeli čast postati »Konji padlih junakov«

Sergeant York

york

Sergeant York je sprva nosil ime Allaboard Jules, vendar so ga kasneje preimenovali po junaškem vojaku prve svetovne vojne; Alvinu C. Yorku. Konj se je rodil leta 1991 in je potomec odličnih prednikov; Albatross, Tar Heel in Adios. Sergeant je bil uspešen upokojeni kasač, ki je imel čast, da je pospremil Ronalda Reagana na zadnji poti.

Black Jack

images (1)

Black Jack je bil rojen leta 1947 in je bil križanec z morgan pasmo konja. Leta 1952 so ga sprejeli med vojaške vrste in Black Jack je postal najslavnejši vojaški konj na svetu. Bil je tudi zadnji konj označen z vojaškim žigom na levi plečki. Black Jack je na zadnjo pot kot Konj padlega junaka pospremil Johna F. Kennedy-a, Herbert-a Hoovera, Lyndon Johnsona in vojaškega generala Douglas MacArthurja. Leta 1976 je bil Black Jack pokopan z najvišjimi vojaškimi častmi.

blackjack4

Spominska plošča Black Jack-a.

 

Old Bob

 prenos (2)

Leta 1865 je Abraham Lincolna na zadnjo pot pospremil njegov slavni konj; Old Bob, ki je nosil črno pregrinjalo in sledil sprevodu prav do groba.

prenos (3)

Abraham Lincoln s svojim Old Bob-om.