Neuheiten_Pferd_HW17_Startseite

Že veste, da naše telo pri isti temperaturi občuti 3x večji mraz kot konjevo? Zdravi konji namreč veliko lažje prenašajo nizke temperature, saj imajo poleg dlake tudi svoj lasten »radiator« v obliki prebavnega trakta. Ob zadostni količini sena, se konj pri nizkih temperaturah zlahka greje, za to pa poskrbijo mikroorganizmi in bakterije v črevesju, ki pomagajo razkrajati vlaknine v senu in hkrati proizvajajo toploto v telesu.

Zdravi konji zlahka uravnavajo svojo telesno temperaturo ko je zunaj temperatura nad 0 ℃. Celo, ko temperature padejo pod ledišče, se večina konj, ki ima dostop do primernega zavetišča (pred vetrom in vlago) in dovolj sena dobro spoprime z mrazom in ne potrebuje pregrinjala.

Pregrinjala za znoj (38)

Dežna pregrinjala (14)

Hlevska pregrinjala (17)

Zunanja pregrinjala (56)

Kdaj je potrebno konja pokriti in kakšne tipe pokrival uporabimo?

Konji, ki so v slabem zdravstvenem stanju, suhi in stari ter obriti športni konji potrebujejo dodatno zaščito v obliki pregrinjala, ki ga izberemo glede na konjevo prebivališče. Upoštevati moramo razmere, v katerih konj živi. Ali je na toplem, v zaprtem hlevu, v izpustu ali v odprtem hlevu? Vsi te dejavniki vplivajo na to, kakšno pregrinjalo konj potrebuje.
V obzir moramo vzeti tudi razliko v temperaturi podnevi in ponoči. Ko se podnevi temperature dvignejo, mu zamenjajte pregrinjalo za lažjega. Pomembno je tudi, da konja redno pregledujete za odrgninami, ki bi jih neprilegajoče pregrinjalo lahko povzročilo. Konja preglejte vsaj vsak drug dan! Paziti pa moramo, da konja ne pokrijemo s pretoplim pregrinjalom, saj mu bo vroče in se bo počutil neprijetno, s tem pa lahko povročimo številna kožna obolenja ter slabšo imunsko odpornost.

 

Kako torej določimo, kakšno pregrinjalo potrebuje naš konj? V spodnji tabeli si lahko ogledate okviren »plonk cegelc« pri izbiri pregrinjal.